Anuga FoodTec 2012: rekordowe targi na rekordowej powierzchni
16 Mar 2012 10:20

Od 27 do 30 marca 2012 r. międzynarodowa branża przemysłu spożywczego spotka się po raz kolejny w Kolonii na targach Anuga FoodTec. Impreza oferuje uczestnikom dostęp do najnowszych informacji, stanowi platformę zakupów, zapewnia dostęp do szerokiego spektrum technologii we wszystkich segmentach przemysłu spożywczego. Na targach wystawi się blisko 1300 firm z 35 krajów, a tym samym tegoroczna edycja ma wszelkie szanse na ustanowienie nowego rekordu uczestnictwa. Anuga FoodTec staje się większa również dosłownie: pod względem powierzchni wystawienniczej. Anuga FoodTec jest organizowana wspólnie przez firmę Koelnmesse GmbH oraz German Agricultural Society (DLF). Szósta edycja będzie prezentować wszystkie istotne tematy związane z produkcją żywności, zgrupowane w jednym z trzech głównych grup tematycznych: Przetwórstwo Żywności, Pakowanie Żywności oraz Bezpieczeństwo Żywności. W Kolonii swoje technologiczne innowacje oraz najnowocześniejsze rozwiązania zaprezentuje około 1300 wystawców z 35 krajów. W porównaniu z poprzednią edycją będzie ich o ponad 16 proc. więcej. Przeszło 50 proc. firm uczestniczących w tegorocznej imprezie pochodzi spoza Niemiec; w tym gronie większość wystawców to przedsiębiorstwa włoskie, holenderskie, duńskie, francuskie, brytyjskie oraz szwedzkie, a także hiszpańskie, austriackie, tureckie i amerykańskie. Poza światowym liderem w zakresie opakowań, firmą TetraPak, w imprezie weźmie udział liczna grupa innych graczy o światowym znaczeniu, takich jak Albert Handtmann, Alco-Food-Machines, Alpma, Baader Nordischer Maschinenbau, Bizerba, Ecolab, Fuji Packaging, GEA, Grundfos, Grundwald, Heinen Freezing, Henckert Engineering, Inauen, Indag, IMA Industries Unipersonale, Ishida, Kawasaki Robotics, Kiremko, Komet Maschinenfabrik, Kronen Nahrungsmitteltechnik, Krones, Linde Gas, Maja Maschinenfabrik, Maschinenfabrik Seydelmann, Mespack, Mettler Toledo, Meypack Verpackungstechnik, Multivac, Provisur Technologies Formax, Reepack, Robert Bosch, SACMI, Schwarte Jansky, Sidel, Siemens Industry Sector, SPX Flow Technology, Tipper Tie Alpina, Treif, Trepko, Vemag Maschinenbau oraz Weber Maschinenbau. Swoją ofertę zaprezentuje także wiele firm debiutujących na tych targach. Organizatorzy oceniają ich liczbę na ponad 400. Ten wzrost w liczbie wystawców odzwierciedla również zmiana powierzchni targowej, będąca także efektem powiększania stoisk przez wiele przedsiębiorstw regularnie pokazujących swoją ofertę na Anuga FoodTec. W tym roku targi zajmą nie tylko – tak jak przed trzema laty – hale 4.1, 5.1, 6, 7, 8, 9 oraz 10.1, ale także – po raz pierwszy – halę 5.2. W efekcie zajmą teren o powierzchni 127 tys. m2, czyli ponad 10 tys. m2 więcej. Goście targów w Kolonii mogą oczekiwać od obecnych na Anuga FoodTec producentów żywności i napojów zaprezentowania elastycznych rozwiązań technologicznych przeznaczonych dla pełnego zakresu procesów produkcyjnych na wszystkich etapach produkcji artykułów spożywczych. Na targach będą reprezentowane następujące sektory: technologie procesowe, technologie opakowaniowe, automatyzacja, przetwarzanie danych, technologie kontroli i regulacji, bezpieczeństwo żywności i zarządzanie jakością, technologie ochrony środowiska, bioinżynieria, materiały operacyjne, technologie klimatyzacji i chłodzenia, instalacje do transportu i magazynowania, logistyka, technologie procesów materiałowych, składniki, komponenty, zespoły, techniki obróbki powierzchni oraz wyposażenie i serwis. Dodatkiem do prezentacji wystawców podczas Anuga FoodTec będzie również zróżnicowany program dodatkowy, który dostarczy odpowiedzi na konkretne pytania, zawierający specjalną prezentację innowacyjnych pomysłów. 27 specjalistycznych fo-rów odbywających się pod kierownictwem organizacji DLG odniesie się do najbardziej aktualnych problemów i pytań stawianych przez sektor opakowań; prezentacje wygłoszą na nich przedstawiciele czołowych instytutów i organizacji. Będą one dotyczyć m.in. wykorzystania ultradźwięków w technologii żywności, efektywności energetycznej, technologii sensorycznej, nanotechnologii, logistyki kontroli temperaturowej, technologii mięsa, schładzania i zamrażania, technologii dozowania i ważenia, rozwiązań IT dla sektora żywności, przyszłości technik żywnościowych, wykorzystania robotów w pieczeniu żywności, technologii opakowaniowych, technologii wytłaczania, opakowań MAP (w atmosferze modyfikowanej), wykrywania niepożądanych obiektów w żywności itd. Targom Anuga FoodTec będą towarzyszyły również atrakcyjne konferencje. Kongres zorganizowany przez Europejską Federację ds. Nauki o Żywności i Technologii (EFFoST) zaprezentuje najnowsze odkrycia w zakresie produkcji chłodzonej żywności, ze szczególnym skupieniem uwagi na produktach świeżych do bezpośredniego spożycia (tzw. fresh-cut). Sympozjum przygotowane przez Europejskie Stowarzyszenie Inżynierów Konstruktorów (EHEDG) podzieli się swą wszechstronną wiedzą na temat roli technologii higieny w produkcji świeżej i zdrowej żywności. Po raz kolejny targi będą gościły także kongres International Fruit World (IFW), odbywający się tym razem pod hasłem „Szansa dla świe- żego soku?”, poświęcony tematom takim, jak: rynki i trendy, gwarancja jakości, technologie procesowe oraz zaopatrzenie w surowce. Eksperci ze świata biznesu, przemysłu, nauki i badań wystąpią z wykładami podkreślającymi strategiczne znaczenie zrównoważonego rozwoju w zarządzaniu firmą. Po raz drugi na targach w Kolonii Nova Institut zorganizuje konferencję na temat „Zielone opakowanie – SusPack” i w trakcie dwudniowej konferencji skupi się na analizie współczesnych wyzwań i rozwiązań otwierających się przed rynkiem ekologicznych opakowań. Jedną z czołowych kwestii będą opakowania z udziałem materiałów organicznych i szereg kwestii, które się z nimi wiążą: czy znamy przykłady udanego wdrożenia takich opakowań? Jakie korzyści one zapewniają i co musimy wiedzieć na temat ich stosowania? Oraz przede wszystkim: jakich innowacji i trendów możemy oczekiwać w tym zakresie? We współpracy z Anuga FoodTec, Nova-Institut GmbH po raz pierwszy przyzna nagrodę „SusPack-Award” dla najbardziej innowacyjnego i „zielonego” rozwiązania dla opakowalnictwa, które wprowadzono na rynek w ok-resie 2011/2012. Po wyborze kandydatur grupa jurorów pierwszego dnia konferencji dokona wyboru zwycięzcy. Nagroda zostanie przyznana w trakcie specjalnej gali 29 marca 2012 r. Z kolei 28 marca odbędzie się konferencja zorganizowana przez internetowy magazyn FoodProductionDaily.com i poświęcona nowym międzynarodowym wyzwaniom, dyrektywom oraz procedurom, podobnie jak trendom opakowaniowym w przemyśle mięsnym. Tegoroczne targi będą również miejscem premierowej w skali świata prezentacji Robotic Pack Line, który powstał z inicjatywy Koelnmesse, DLG i renomowanych partnerów z branży technologicznej. W ramach pokazu zostaną zaprezentowane „na żywo” w pełni zautomatyzowane, bezpieczne, szybkie i higieniczne metody wytwarzania, przetwarzania i pakowania produktów spożywczych ze świeżego mięsa. Goście targów będą mogli zobaczyć proces, w którym pojemniki E2 zostają automatycznie zdjęte z palety, robot wyjmuje znajdujące się w nich kawałki mięsa, wkłada na tacki i owija folią; po kontroli szczelności opakowań i oznaczeniu produktu gotowe opakowania będą wkładane przez robota Scara-Roboter do umytych w międzyczasie pojemników E2, a następnie automatycznie spaletowane. Inna sekcja zrobotyzowanej linii do pakowania zademonstruje wydajny proces pakowania w opakowania zbiorcze, podczas którego tacki są automatycznie chwytane, sprawdzane, etykietowane i układane do pudeł. Te ostatnie są następnie etykietowane i układane na palety. Cały pokaz w ramach Robotic Pack Line został opracowany i będzie zrealizowany przez 20 przedsiębiorstw, które połączyły swoje kompetencje w ramach nietyp owego partnerstwa. Po raz pierwszy na tegorocznych targach Anuga FoodTec odbędzie się Dzień Kariery (Careers Day), podczas którego wystawcy targowi będą mogli nawiązać bliższy kontakt ze studentami i absolwentami studiów związanych z tematami przewodnimi konferencji. Wspomniane wydarzenie, stanowiące potencjalnie wstęp do naboru nowych pracowników jest przewidziane na 30 marca 2012 r. Szczegółowe informacje na temat programu targów (m.in. tematy konferencji, nazwiska prelegentów, miejsca i terminy) można znaleźć na stronie internetowej targów Anuga FoodTec: www.anugafoodtec.de oraz anugafoodtec.com Na podstawie informacji organizatorów targów Anuga FoodTec opracował TK *** Anuga FoodTec: kilka słów o ofercie wystawców Organizatorzy tegorocznych targów ogłosili, że w Kolonii zjawi się niemal 1300 firm z 35 krajów, reprezentujących szerokie spektrum technologii we wszystkich segmentach przemysłu spożywczego. Wiele spośród nich zajmuje się pakowaniem, które jest jednym z głównych tematów – oprócz przetwórstwa i bezpieczeństwa żywności – marcowej imprezy. W poniższym tekście prezentujemy Państwu ofertę przygotowaną na targi Anuga TecFood przez kilka wybranych firm. Bosch Packaging Technology. Firma przygotowała na targi dwie światowe premiery swoich rozwiązań do napełniania płynami, w tym nowe opakowanie giętkie SurePOUCH oraz nową maszynę TFC do termoformowania typu clean-fill. Nowe stojące torebki SurePOUCH nadają się do szerokiego wykorzystania ze względu na dużą elastyczność oraz wyróżnianie się na półce. Wysokie standardy higieny osiągnięto dzięki nalewaniu produktu bezpośrednio do torebki (nie zaś przez lejek). Lejek jest przymocowywany poddźwiękowym spawem do zewnętrznej strony opakowania, dlatego produkt nie wchodzi z nim w kontakt przed otwarciem przez konsumenta. Nowa maszyna TFC to dodatek do portfolio firmy Bosch w zakresie maszyn do formowania i napełniania opakowań. Dostępne urządzenia pozwalają producentom osiągnąć wysoki poziom higieny (w przypadku m.in. śmietanek, deserów czy żywności dla niemowląt). Nowa technologia termoformowania TFC rozszerza ten zakres i dostarcza rozwiązanie przeznaczone do napełniania świeżymi produktami, żywnością o wydłużonym czasie przechowywania (np. jogurtami i deserami) oraz porcjowanymi (masło, margaryna, kawa). Nadaje się również do napełniania na zimno, na gorąco oraz produktami sterylizowanymi (takimi jak gotowe dania czy żywność dla zwierząt). Bosch pokaże również nową koncepcję serwisu, tzw. obsługę profilaktyczną. Jej celem jest upewnienie się, że stosowne działania obsługi są przeprowadzane w odpowiednim momencie. Duo Plast. Firma, której hasłem przewodnim na targach w Kolonii będzie: „Folie przyszłości na żywność... bezpieczne, higieniczne, wydajne!”, pokaże nowe produkty w swym portfolio. Jednym z nich będzie folia Duo Food Contact, stworzona specjalnie z myślą o bezpośrednim kontakcie z żywnością i certyfikowana zgodnie z najnowszym rozporządzeniem unijnym 10/2001 (w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością). Folia ma doskonałe właściwości techniczne, takie jak wyjątkowa rozciągliwość oraz odporność na rozdarcie, na dodatek spełnia wyśrubowane limity migracji. Duo Plast produkuje folię z zachowaniem najsurowszych zasad higieny, w zgodzie z międzynarodowym standardem BRC/IoP. Na stoisku firma zaprezentuje również dobrze znaną folię DDK, której szczególną cechą jest podwójna grubość w obszarze krawędzi (np. folia o grubości 15 µm ma brzegi o grubości 30 µm). To zapobiega rozdzieraniu się folii, do którego w ponad 90 proc. przypadków dochodzi na krawędziach. W kategorii folii wytłaczanej z rozdmuchem firma Duo Plast pokaże produkt Duo X10 o niepowtarzalnej grubości 10 mikrometrów, który zapewnia znaczne oszczędności materiału oraz redukcję kosztów pakowania. Eagle Product Inspection. Na targach odbędzie się premierowy pokaz produktu amerykańskiej firmy o nazwie Eagle Pack 240 XE, oszczędzającego koszty, kompaktowego systemu inspekcji rentgenowskiej do wykrywania zanieczyszczeń. Zgodny z wymaganiami stawianymi przez międzynarodowe standardy i dyrektywy bezpieczeństwa w handlu detalicznym, system jest dopasowany do potrzeb firm sektora MŚP, które chcą eksportować produkty za granicę lub rozwijać biznes na lokalną skalę. Eagle Pack 240 XE współpracuje z oprogramowaniem inspekcyjnym Eagle SimulTask XE. Niewielkie wymiary i zmienna wysokość pozwalają na proste dopasowanie systemu do istniejących linii produkcyjnych, a nawet zastąpienie używanych systemów detekcji metali, bez potrzeby dodatkowej przestrzeni lub infrastruktury. Nowy rentgenowski system inspekcyjny jest w stanie wykryć i odrzucić zanieczyszczenia w rodzaju metalu, szkła, kamieni, kości, tworzyw oraz gumy. Na czułość wskazań nie ma wpływu typ opakowania (folia, folia metalizowana, słoiki, puszki, małe opakowania typowe dla produktów cukierniczych, piekarniczych, mlecznych oraz gotowych posiłków). Ecolean. Firma Ecolean AB, jeden z największych na świecie producentów proekologicznych materiałów opakowaniowych, zwłaszcza do pakowania produktów spożywczych i mlecznych (obecny w Polsce od 1999 r.), po raz pierwszy w Europie pokaże gamę swoich lekkich aseptycznych opakowań przeznaczonych na napoje spożywane w biegu ('on-the-go'), z opcjonalną słomką. Coraz więcej ludzi żyje w biegu, co zwiększa zapotrzebowanie na opakowania o mniejszych pojemnościach do jednorazowego użytku. Dodatkowo żyjemy coraz dłużej, zmienia się też struktura rodziny (rośnie liczba jednoosobowych gospodarstw domowych). Opakowania o pojemności 200 i 250 ml doskonale nadają się dla ruchliwych osób, „singli”, a także idealnie pasują do uczniowskich toreb. Po wypiciu zawartości można je „spłaszczyć” do grubości koperty, zatem nie zajmują wiele miejsca w koszu na śmieci. Opakowania Ecolean są o ok. 50-60 proc. lżejsze od pojemników wykonanych z konwencjonalnej tektury lub butelek. Do ich produkcji wykorzystywana jest cienka folia, częściowo z tworzywa sztucznego, a częściowo z węglanu wapnia (czyli naturalnej kredy). Giętkie opakowanie w kształcie dzbanka jest wyposażone w ułatwiający trzymanie i nalewanie uchwyt wypełniony powietrzem. Gernep. Bawarski producent maszyn do etykietowania pokaże najnowsze produkty z segmentu rotacyjnych automatów etykietujących przeznaczonych dla przemysłu spożywczego. Urządzenie Labetta-SK jest wyposażone w specjalne serwomotory umieszczone na zasobniku etykiet samoprzylepnych, które przenoszą je precyzyjnie i przede wszystkim bez problemów na pojemnik. W ten sposób można nakładać etykiety z innowacyjnymi i wyjątkowymi wzorami, etykiety „no-label-look” oraz wodoodporne etykiety z tworzyw. W porównaniu z systemami klejenia na mokro w maszynie firmy Gernep znacznie skrócono czasy narządu oraz czyszczenia i serwisu. Firma przygotowała również maszynę typu Labetta do klejenia etykiet na mokro. Producentom etykiet OPP typu wrap-around na klej hot-melt, mocowanych do różnych rodzajów opakowań przedsiębiorstwo oferuje etykieciarkę Gernep ROLLFED, a do takich samych etykiet, ale papierowych, maszynę ROLLINA. Ishida. Innowacja i integracja skupiać będą uwagę na stoisku firmy Ishida Europe podczas targów Anuga FoodTec dzięki najnowocześniejszym, ostatnio wypuszczonym na rynek, urządzeniom zapewniającym liniom pakującym większe wydajności, wyższą efektywność i łatwość obsługi. Wśród nich znają się: elastyczna linia Flex Line składająca się z zestawu zintegrowanych modułów do napełniania, zgrzewania, kontroli jakości i pakowania w kartony zbiorcze. Elastyczność łączenia w różnoraki sposób pasujących do siebie modułów umożliwia tworzenie różnych kompletnych i wysoko wydajnych linii do pakowania w tacki z wydajnością do 15 cykli/min. Firma pokaże również: najnowszą automatyczną wagę kontrolną DACS-G z dwoma zakresami ważenia; rentgenowski system wykrywania model IX-GA-2475 oparty na unikatowej technologii samouczącego się algorytmu generycznego (GA), oferujący wykrywalność zanieczyszczeń (takich jak metal, szkło, kości, muszle, kamyki, twarda guma i tworzywo sztuczne) o rozmiarach nawet 0,3 mm; a także naważarkę wielogłowicową Ishida CCW-R, charakteryzującą się unikatowym programem wyliczania kombinacji, 5-stopniowym filtrem cyfrowym i systemem antywibracyjnym, co umożliwia wysoką dokładność naważania przy niezwykle dużych wydajnościach. Sealpac. Firma na swym stoisku pokaże rozwiązania do zgrzewania pojemników oraz technologię termoformowania, wśród nich: premierową p rezentację wyjątkowej kompaktowej zgrzewarki SEALPAC A4 przeznaczonej dla przedsiębiorstw rozpoczynających działalność na tym rynku; innowacyjne opakowania próżniowe TraySkin i TenderPac, a także wydajny system inspekcji opakowań. Tetra Pak. Pojawienie się firmy Tetra Pak, światowego lidera w zakresie opakowań spożywczych jest jednym z najważniejszych wydarzeń tegorocznych targów Anuga FoodTec, zwłaszcza w kontekście powrotu koncernu do Kolonii po nieobecności przed trzema laty. Firma pod hasłem „Dzisiaj, jutro, wspólnie” (Today, Tomorrow, Together) pokaże na stoisku o powierzchni 4800 m2 szeroki zakres swojej aktualnej oferty produktów i usług, a także innowacje szykowane na przyszłość. Tak o obecności Tetra Pak na Anuga FoodTec mówi jej dyrektor generalny, Dennis Jönsson,: „Mamy długoterminową strategię badań i rozwoju, i poświęcamy się w pełni rozwojowi innowacyjności w sektorze żywności oraz napojów. Anuga FoodTec stanowi dla nas doskonałą platformę do pokazania ekscytującego aktualnego portfolio, zapewnia okazję wejrzenia w nową generację technologii i produktów z zakresu obróbki oraz opakowalnictwa, a także pokazuje wartości, które dostarczamy naszym klientom, dzisiaj i w przyszłości”.