Meyn-Ishida uruchomiła wielką fabrykę drobiu
20 Jan 2017 14:03

Aby dotrzymać kroku rosnącemu popytowi, jak i zmiennym gustom konsumenta, powstał nowy zakład przetwórstwa drobiu o przepustowości 37,5 tys. ptaków na godzinę, zaprojektowany dla czołowej firmy przemysłu spożywczego z Arabii Saudyjskiej, Almarai.
Almarai to dynamiczna spółka z obrotem 3,36 mld USD, z siedzibą w Arabii Saudyjskiej. Aktualnie to największa zintegrowana pionowo spółka mleczarska na świecie oraz największy producent i dystrybutor żywności w regionie. W 2009 roku firma weszła na rynek przetwórstwa drobiu wraz z wprowadzeniem na rynek marki premium dla produktów z drobiu - Alyoum.
„Po rozpoznaniu rynku konsumenta i możliwości dostarczania wysokiej jakości przetworów drobiarskich, stanowiących istotną rolę w tzw. rodzinnym koszyku żywnościowym w Arabii Saudyjskiej, zaangażowaliśmy się w zmiany” - mówi Larus Asgeirsson, dyrektor generalny sektora drobiarskiego w Almarai.
Pomimo, ze drób w całości nadal stanowi ważną część rynku, to czynnikiem napędzającym rozwój jest wzrost popytu konsumpcyjnego na opakowanie porcjowane, stałowagowe. Przykład to filety z piersi, podudzia, udka, nóżki czy skrzydełka, lub kombinacje różnych kawałków. Celem firmy Almarai było zaspokojenie tego zapotrzebowania poprzez przygotowanie oferty na produkty drobiowe, stałowagowe, hermetycznie zamknięte, spełniające wymogi najwyższych standardów higieny i wyglądu.
Uruchomienie marki Alyoum wiązało się z zakupem przetwórni i obszaru hodowlanego w prowincji Ha'il. Tam też doszło do pierwszego kontaktu z sojuszem biznesowym Meyn Ishida. Zaawansowany techniczny know-how oraz zintegrowane podejście Meyn Ishida spełniały oczekiwania oraz pokrywały się z ambicjami firmy Almarai. Zakres projektu zwiększył się w miarę realizacji prac. Projektowana wielkość 21 tys bph (birds per hour; ptaków na godzinę), w podzielonym na trzy fazy okresie trzech lat, wzrosła, aby osiągnąć poziom przetwórni o przepustowości 37 tys. bph.
Nowa fabryka, ze zdolnościami produkcyjnymi na poziomie 200 milionów drobiu rocznie, należy obecnie do największych zakładów przetwórstwa drobiu na świecie.
Na dostarczony sprzęt złożyły się systemy podwieszania i rozbioru drobiu, urządzenia oddzielania kości, naważarki wielogłowicowe, wagi kontrolne, traysealery (tj. linie hermetyzacji tacek), systemy dozujące, klasyfikujące, kontroli rentgenowskiej oraz detekcji metalu. Ponadto w zakres weszły również skanery, maszyny foliujące, wiązarki i urządzenia do polew glazurowych, jak i wiele powiązanych systemów zasilająco-podawczych.
Dzięki decyzji wyboru pojedynczej organizacji odpowiedzialnej za dostawy i instalację uzyskano wyjątkowy poziom integracji systemów produkcyjnych.
Wszystkie procesy, począwszy od obsługi żywego drobiu, poprzez ubój, patroszenie, schładzanie, rozbiór, usuwanie kości, dozowanie, sortowanie, ważenie, kombinacje mieszanek, pakowanie, etykietowanie i umieszczanie w skrzynkach, są ze sobą połączone. Wymiana informacji w całym procesie produkcyjnym na tych wszystkich etapach wpływa na poprawę jakości, wydajności i prędkości.
Po oskubaniu, wypatroszeniu i schłodzeniu tusze mogą być poddane procesowi sortowania i pakowania w całości albo mogą zostać dostarczone do jednego z trzech systemów rozbiorczych.
Dla całych tuszek drobiowych zainstalowano osobne linie pakowania w worki i tacki.
Zaprojektowano wyspecjalizowane linie pakujące dla filetów z piersi drobiowych. Piersi drobiowe są precyzyjnie oddzielane i poddawane inspekcji rentgenowskiej na zawartość drobin kostnych. Przewidziano również oddzielne linie pakujące dla udek, podudzi, nóżek i skrzydełek. Dodatkowo zaprojektowane linie dla obróbki i pakowania podrobów i łapek decydują o tym, że prawie nic nie zostaje zmarnowane.
Inne linie są przeznaczone do produkcji mieszanek złożonych. Wchodzą w nie podudzia, udka i skrzydełka, w zależności od popytu rynkowego.
Większość z nich jest dostarczana w formie produktów stałowagowych, świeżych lub poddanych procesowi IQF (tj. indywidualne szybkie mrożenie), pakowanych w worki lub tacki, spełniając wysokie standardy higieny i estetyki. Ponadto wkomponowano rozwiązania systemowe dla hurtowego pakowania produktu końcowego.
W ocenie Almarai, to, co zostało osiągnięte odzwierciedla fakt, że MEYN - jako eksperci od przetwórstwa drobiu, oraz Ishida eksperci od naważania, pakowania i zamykania linii produkcyjnej, stworzyli Meyn Ishida, zintegrowany zespół dla kompletnej realizacji całościowych projektów przetwórni przemysłowych.
„Meyn dostarczyła szybkie i wydajne systemy przetwórcze z maszynami oraz wiedzę ekspercką potrzebną do wyszkolenia pracowników i menedżerów produkcji. Podobnie Ishida, która dostarczyła automatyzację procesów naważania i pakowania, na równie zaawansowanym poziomie”- wyjaśnia Larus Asgeirsson.
„Główną korzyścią, oprócz pełnej synchronizacji z prędkościami linii rozbierania drobiu MEYN, była minimalizacja poziomu strat nadważeniowych. Aktualnie nowa przetwórnia w Ha'il została wyposażona w takim stopniu, że - nawet wybiegając daleko w przyszłość - pozwali nam dopasować się do zmian rynkowych w kierunku opakowań stałowagowych” - kontynuuje Larus Asgeirsson.
„Dla realizacji inwestycji Meyn Ishida zapewniła nam wsparcie silnego zespołu specjalistów. Wszyscy byli dobrze przygotowani i na wskroś profesjonalni. Linie produkcyjne Meyn Ishida funkcjonują już od dwóch lat, prezentując swoją solidność oraz niezawodność; mieliśmy minimalne przestoje.”

Almarai feed system cut up lines III DSC_1488Almarai batching table operator (wings) DSC_1436 Almarai batching table operator (fillets) DSC_1582Almarai 3 screws and hoppers (drumsticks) II DSC_1366
Źródło: Ishida Europe