Targi zawsze były i będą motorem rozwoju gospodarczego państw i regionów. Pomimo wielu zmian, jakie do światowej gospodarki wniósł rozwój nowych technologii, rynek targowy rozwija się dynamicznie na całym świecie.
Współczesne targi to nie tylko przegląd rynku – prezentacja najnowszych rozwiązań, ale także znakomite miejsce wymiany kontaktów, budowy relacji biznesowych i zawierania kontraktów handlowych. Prekursorem takiego myślenia o targach na polskim rynku jest Centrum Targowo-Kongresowe Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie koło Warszawy, organizator dwóch ważnych imprez branżowych: II edycji Targów Techniki Pakowania i Opakowań Warsaw Pack 2017 oraz Centralnych Targów Spożywczych 2017, które odbędą się w dniach 7-9 marca 2017.
II Targi Techniki Pakowania i Opakowań Warsaw Pack 2017
To specjalistyczna impreza o charakterze kontraktacyjno--kooperacyjnym. Głównym celem organizatora jest skupienie w jednym miejscu przedstawicieli wielu gałęzi branży pakowania oraz ich klientów i stworzenie dogodnych warunków do kontaktów biznesowych oraz handlu.
Targi Techniki Pakowania i Opakowań Warsaw Pack 2017 zostały podzielone na strefy:
Strefa Techniki Pakowania to prezentacja najnowszych rozwiązań z zakresu techniki pakowania skierowanych do zakładów produkcyjnych i centrów logistycznych. Podczas targów prezentowane są: maszyny i urządzenia pakujące, linie do pakowania, systemy pakujące i sortowania, systemy napełniania i dozowania, systemy paletyzacji i depaletyzacji, systemy pomiarowe, ważące i inne.
Strefa Opakowań zaprezentuje najnowsze rozwiązania w zakresie opakowań dla branż spożywczej, kosmetycznej, farmaceutycznej, chemicznej i innych. W odpowiedzi na oczekiwania producentów owoców i warzyw oraz kupców branży spożywczej po raz pierwszy zorganizowana zostanie Giełda Opakowań 2017, gdzie każdy producent będzie mógł zaprezentować swoją ofertę oraz sprzedawać swoje produkty.
Strefa Etykiet i Etykietowania to prezentacja szerokiej oferty producentów i dostawców etykiet, etykieciarek i drukarek. W strefie prezentowane są też najnowsze rozwiązania, szkolenia i warsztaty w zakresie technologii znakowania produktów.
Strefa Recyklingu Opakowań to miejsce prezentacji rozwiązań związanych z recyklingiem opakowań, dostawców maszyn, urządzeń i linii do recyklingu opakowań, firm i organizacji zajmujących się odzyskiem materiałów, uczelni i działów badawczych, mediów i innych podmiotów związanych z recyklingiem.
Dla projektantów, studentów wydziałów wzornictwa przemysłowego i agencji marketingowych przygotowano Strefę Creative Packaging. W tej strefie wystawcy prezentują projekty opakowań oraz nowatorskie rozwiązania z zakresu wzornictwa. Spośród produktów zaprezentowanych w Strefie Creative Packaging 2017 specjalne jury nagrodzi te najciekawsze. Dla uczelni i studentów udział w Strefie Creative Packaging 2017 przewidziany jest w ramach współpracy barterowej.
Strefa Logistyki Magazynowej to prezentacja opakowań, maszyn i systemów dla magazynów logistycznych i produkcyjnych: od wózków widłowych, poprzez wyposażenie magazynu, aż po systemy paletyzacji.
W Strefie B+R i Finansowanie Projektów zaprezentowane zostaną różne rozwiązania w zakresie finansowania projektów biznesowych, m.in. w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020. Oprócz firm zajmujących się finansowaniem projektów nie zabraknie tam instytucji edukacyjnych, badawczych i działów B+R.
Podczas targów odbędą się także warsztaty i szkolenia branżowe: jak pozyskać pieniądze z Funduszy Europejskich, zarobić na recyklingu opakowań oraz zredukować koszty produkcji poprzez optymalizację pakowania. W ramach Strefy Promocji Opakowań ofertę swoją i swoich członków zaprezentuje Polska Izba Opakowań.
Centralne Targi Spożywcze 2017
Równolegle z targami Warsaw Pack 2017 odbędą się Centralne Targi Spożywcze 2017. To impreza obejmująca wydarzenia dedykowane branży spożywczej: Specjalistyczne Targi Spożywcze FOOD MARKET COURT 2017, spotkania branżowe producentów i kupców sieci handlowych realizowane przez firmę KJOW oraz Targi Technologii Spożywczych Warsaw FOOD TECH 2017.
Specjalistyczne Targi Spożywcze FOOD MARKET COURT 2017 to impreza skierowana do profesjonalistów zajmujących się produkcją i handlem żywnością. Ideą wydarzenia jest integracja najlepszych specjalistów z branży, stworzenie komfortowych warunków do rozmów handlowych i nawiązanie nowych umów pomiędzy dostawcami i kupcami z kraju i zagranicy. Przez trzy dni będzie można zapoznać się z ofertą najlepszych firm z wyspecjalizowanych sektorów rynku, w tym m.in. producentów i dystrybutorów z branży mięsnej, dań gotowych oraz przetwórstwa owocowo-warzywnego.
Targom będą towarzyszyć wykłady, panele dyskusyjne i spotkania z ekspertami. Specjaliści podpowiedzą, jak: zarabiać więcej, poradzić sobie z problemami branży, efektywnie wprowadzić na rynek nowy produkt oraz jak dostosować ofertę do potrzeb odbiorców.
Spotkania B2B z kupcami sieci handlowych z Polski i zagranicy to 3 dni intensywnych spotkań realizowanych w nowatorskiej formule biznesowego speeddatingu. Każde spotkanie to konstruktywna, 10-minutowa rozmowa pomiędzy producentami, dostawcami i przedstawicielami konkretnej sieci handlowej. To pierwszy krok do znalezienia dobrego partnera biznesowego i nawiązania współpracy.
Spotkania są podzielone na 3 dni branżowe:
Meat Market 2017 to miejsce spotkań dostawców mięsa i wyrobów mięsnych z kupcami sieci handlowych. 7 marca 2017 w jednym miejscu spotykają się przedstawiciele największych sieci handlowych z producentami i dystrybutorami. To jedyna okazja nawiązania współpracy z takimi polskimi i zagranicznymi sieciami jak: Biedronka, Auchan, Stokrotka czy Kaufland. To także miejsce na reklamę i promocję swoich marek i produktów. Spotkanie jest też szeroko promowane w branżowych mediach.
Food Convenience 2017 to spotkania dostawców dań gotowych z kupcami sieci handlowych, odbywające się 8 marca 2017. Wydarzenie jest odpowiedzią na zmieniające się potrzeby dynamicznie rozwijającego się polskiego rynku dań gotowych. Nowatorska formuła daje możliwość nawiązania bezpośrednich kontaktów biznesowych z największymi sieciami handlowymi, przedstawienia swojej oferty kupcom i ustalenia warunków współpracy.
POW-er – Processed Fruits & Vegs 2017 to wydarzenie dla firm produkujących i sprzedających przetwory owocowo-warzywne. Uczestnicy będą mieli okazję do spotkań zarówno z partnerami krajowymi, jak i zagranicznymi. Spotkania odbędą się 9 marca br.
Targi Technologii Spożywczych Warsaw Food Tech 2017 to miejsce prezentacji kompleksowej oferty producentów i dystrybutorów produktów oraz materiałów dla przetwórstwa spożywczego, maszyn i linii do produkcji spożywczej, warsztatów i szkoleń branżowych. W ramach targów zostaną także zaprezentowane technologie dla branży browarniczej i produkcji cydru w ramach Strefy BrewTech.
Ptak Warsaw Expo
Ptak Warsaw Expo to największe centrum targowo-kongresowe w Europie Środkowej. Powstało z myślą o organizacji międzynarodowych targów, kongresów, konferencji, szkoleń, imprez masowych i innych eventów komercyjnych, również przez firmy zewnętrzne. Ptak Warsaw Expo tworzy 6 nowoczesnych hal wystawienniczych o łącznej wewnętrznej powierzchni wynoszącej 143 000 m2 oraz ponad 500 000 m2 powierzchni zewnętrznej.
Ptak Warsaw Expo to jedyne w Polsce centrum targowe o tak wyjątkowej lokalizacji. Położone jest 10 minut jazdy od największego w kraju międzynarodowego lotniska im. Chopina i 15 minut jazdy od ścisłego centrum Warszawy, przy zbiegu dróg krajowych S7 i S8 oraz autostrady A2. Dzięki temu centrum stwarza doskonałe warunki do biznesowych spotkań na najwyższym poziomie. Ptak Warsaw Expo jest częścią Holdingu Ptak – polskiej firmy posiadającej ponad 20-letnie doświadczenie, właściciela jedynego w Europie Miasta Mody.
Opracowano na podstawie materiałów organizatora