Tegoroczna edycja projektu Bezpieczne Opakowanie, który z powodzeniem realizujemy od 2011 roku, będzie wyjątkowa – po raz pierwszy zorganizujemy ją w Trójmieście, po raz pierwszy będzie wydarzeniem dwudniowym i po raz pierwszy towarzyszyć jej będą warsztaty w laboratorium J.S. Hamilton w Gdyni.
W ubiegłym roku w ankiecie, którą tradycyjnie przeprowadzamy wśród uczestników naszych konferencji, zadaliśmy pytanie o chęć odwiedzenia laboratorium wieloletniego partnera naszych wydarzeń – firmy J.S. Hamilton z Gdyni. Zainteresowanie było ogromne, dlatego tegoroczne wydarzenie odbędzie się w Trójmieście.
W czwartek, 15 listopada w hotelu Haffner w Sopocie będą miały miejsce wykłady poświęcone różnym aspektom bezpieczeństwa w produkcji opakowań. Ich zwieńczeniem stanie się wspólna kolacja, której towarzyszyć będzie atrakcyjny program artystyczny. W piątek, 16 listopada udamy się do laboratorium firmy J.S. Hamilton w Gdyni, gdzie będzie można zapoznać się z metodami badania bezpieczeństwa opakowań.
Kwestia bezpieczeństwa opakowania jest kluczowa zwłaszcza w takich branżach jak spożywcza, farmaceutyczna czy kosmetyczna i musi być zapewniona bez kompromisu w kwestii jego atrakcyjności. Zagadnienia bezpieczeństwa opakowań regulują również przepisy prawne zarówno polskie, jak i unijne, dlatego program ósmej edycji konferencji staraliśmy się przygotować w taki sposób, aby poruszał wszystkie interesujące zagadnienia z różnych obszarów tematycznych. Partnerami tegorocznej konferencji są firmy: Bobst, EFI, EyeC, Heidelberg, hubergroup, J.S. Hamilton, Marcato (Grupa KGL), Metsä Board oraz Reprograf.
Oprócz przedstawienia aktualnych regulacji prawnych poruszone zostaną następujące zagadnienia:
– Bezpieczne drukowanie.
– Nowatorska koncepcja farb rozpuszczalnikowych do produkcji opakowań giętkich.
– Najnowsze rozwiązania opracowywane pod kątem zabezpieczeń opakowań m.in. na produkty spożywcze, chemiczne, kosmetyczne, farmaceutyczne, służące różnym potrzebom w zakresie ukrytego znakowania i zabezpieczania produktów.
– Wykorzystanie tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu w produkcji opakowań a bezpieczeństwo produktów spożywczych.
– Najnowsze trendy i technologie do produkcji opakowań kaszerowanych.
– Jak zarządzać ryzykiem oraz jak zabezpieczyć swój produkt, biznes i markę, a także zadbać o swoich klientów, osiągając zarazem ekonomiczny sukces. Kontrola plików i gotowych opakowań – po co firmy stosują systemy inspekcji wizyjnej? Jak one działają i co zmieni się po ich zainstalowaniu?
– Bezpieczeństwo procesów produkcyjnych gwarancją bezpiecznych opakowań. MIS i kontrola procesów produkcji w branży opakowaniowej.
– Bezpieczeństwo produktu w środowisku. Jak sprostać nowym wymaganiom dotyczącym produkcji ekologicznych kartonów o wysokiej jakości i czystości zgodnych z surowymi normami bezpieczeństwa, przeznaczonych na opakowania żywności.
– Przykłady niestandardowych materiałów do kontaktu z żywnością takich jak: drewno, guma, kamień, materiały biodegradowalne, pulpa drzewna, silikon.
Konferencję tradycyjnie moderować będzie uznany specjalista branży opakowań i redaktor prowadzący naukowej części miesięcznika Opakowanie, Stefan Jakucewicz.
Rejestracja i szczegóły wydarzenia na www.opakowanie.pl.
Zapraszamy! AN