Produkcja opakowań szklanych w Europie w pierwszej połowie 2018 r. wzrosła o 1% (zarówno w ujęciu tonażowym, jak i ilościowym) w stosunku do tego samego okresu roku 2017. Oznacza to utrzymanie trendu wzrostowego notowanego od 2012 r.
Adeline Farrely, sekretarz generalna FEVE: „To bardzo pozytywny trend, który potwierdza nasze przekonanie, że marki i konsumenci zwracają się ku szkłu z uwagi na kwestie ekologiczne”.
W latach 2012-2017 produkcja opakowań szklanych wzrosła o blisko 1,7 mln ton (+8,3%) lub o 6,4 mld opakowań (+8,9%). Szkło cieszy się największym popytem wśród producentów żywności i napojów, ale z opakowań szklanych chętnie korzystają również sektory: perfumeryjny, kosmetyczny oraz farmaceutyczny.
Problem zanieczyszczenia mórz i oceanów odpadami i towarzyszące mu zainteresowanie mediów i polityków sprawia, że wszystkie materiały opakowaniowe, w tym tworzywa sztuczne, znalazły się w centrum uwagi, a konsumenci przywiązują coraz większą uwagę do tego, jak pakowane są kupowane przez nich produkty.
Badanie przeprowadzone przez stowarzyszenie „Friends of Glass” pokazuje, że 73% Europejczyków postrzega szkło jako najbardziej przyjazny dla oceanów surowiec do produkcji opakowań. 78% przyznaje, że szczególnie chętnie kupują żywność i napoje w opakowaniach ze szkła, a 50% podkreśla, że zużywa dzisiaj więcej szkła niż 3 lata temu.
Jak dodaje Farrely: „Ciężko pracujemy nad udoskonaleniem technologii produkcji oraz cech produktów, nad zmniejszeniem zużycia energii oraz ograniczeniem negatywnego oddziaływania na środowisko poprzez wykorzystanie szkła z odzysku.”
Na podstawie informacji FEVE opracował TK