Spółka Gastro Star AG, wiodący szwajcarski producent warzyw, jest w stanie pakować porcje świeżych, gotowych do spożycia produktów w opakowania stałowagowe. Czasami wkład jest bardzo niewielki, ale mimo to straty nadważeniowe są zminimalizowane. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu nowej linii pakującej zaprojektowanej przez spółkę Ishida Europe i jej szwajcarskiego dystrybutora, firmę Itech AG.
Jak przekonuje Ishida, linia ta zapewnia doskonałą dokładność operacyjną i wysoką dostępność pomimo częstych cykli przezbrojeń (tj. zmiany obsługiwanego wkładu), co skutkuje obniżeniem kosztów operacyjnych oraz pozwala oczekiwać szybkiego zwrotu z inwestycji.
W nowoczesnym zakładzie Gastro Star w Villigen na północy Szwajcarii warzywa są obierane i pasteryzowane, stając się w efekcie produktem gotowym do spożycia. Buraki, marchew, seler, ziemniaki i kukurydza w kolbach są oferowane w postaci siekanej, krojonej w plastry, w kostkę lub w całości. Zgodnie z nowym wymogiem stawianym przez detalistów wszystkie produkty świeże muszą być oferowane w opakowaniach stałowagowych. Wcześniej na dwóch liniach produkcyjnych było praktykowane naważanie ręczne, niestety ta metoda nie spełniała nowego wymogu. Z tego powodu firma Gastro Star stanęła przed koniecznością wdrożenia całkowicie nowego rozwiązania w zakresie pakowania. Przedsiębiorstwo potrzebowało w pełni zautomatyzowanego oraz niegenerującego nadmiernych strat nadważeniowych systemu.
Opakowanie stałowagowe stanowi szczególne wyzwanie, ponieważ niewielka liczba elementów wkładu utrudnia przeliczenie odpowiedniej kombinacji przez naważarkę wielogłowicową. Przykładem może być praktyczny przykład z Gastro Star, gdy na tackę produktową o masie 480 g mają trafić trzy kolby kukurydzy.
Nowa linia pakująca od firm Ishida i Itech (druga z wymienionych dostarczyła wszystkie komponenty) zapewnia wyjątkowo elastyczne rozwiązanie oparte na wysokowydajnej naważarce 14-głowicowej serii CCW-RV z trzema różnymi punktami zasilania produktem. Całe warzywa są podawane do naważarki za pomocą przenośnika wznoszącego; rozdrobnione produkty są następnie przekazywane do naważarki za pomocą podnośnika i kosza zasypowego; z kolei bezpośrednio po operacji łuskania są podawane ziarna kukurydzy.
Naważarka wielogłowicowa może być przemieszczana na swojej suwnicy w trzy różne pozycje. To pozwala na napełnianie drugiej stacji pakującej, która znajduje się jeszcze na etapie planowania. Trzecie, centralne położenie pomiędzy tymi dwiema liniami umożliwia łatwe czyszczenie naważarki.
System podawania można łatwo dostosować do różnych pozycji, dzięki czemu przezbrojenia produktowe w Gastro Star są szybkie. To duża zaleta systemu, biorąc pod uwagę szeroką gamę produktów i stosowanych formatów opakowań. Zróżnicowane nachylenie stołów dyspersyjnych, zastosowane dla produktów lepkich i toczących się, pozwala zapewnić skuteczną dystrybucję produktu w górnej części naważarki. Stamtąd koryta zasilacza promieniowego przenoszą produkt do zasobników wstępnych. Te z kolei zasilają drugi pierścień zasobników naważających uzbrojonych w głowice wagowe Ishida. Układ mikroprocesora w ułamku sekundy przelicza kombinację wartości z zasobników naważających, po czym wybiera wartość najbardziej zbliżoną do wagi docelowej.
Następnie usytuowany pod naważarką Ishida system dystrybucyjny przekazuje precyzyjnie odważone porcje produktu bezpośrednio do termoformowanych opakowań o masie docelowej od 400 g do 5 kg. Ruchomy system napełniania jest specjalnie przystosowany do różnych zastosowań, w tym do pracy ze zsypem przenoszącym wyposażonym w serwonapęd o dowolnie programowanych pozycjach wyładunku, zasypując położone poniżej koryta zsypów napełniających. W zależności od formatu opakowania zsypy te występują w różnych zestawach: 1x1, 2x2, 2x3 i 2x4. Oznacza to, że jednorazowo można napełnić do 8 opakowań w termoformiarce. Gastro Star eksploatuje linię w przedziale między 10 a 60 paczek na minutę. Naważarka wielogłowicowa Ishida może z łatwością operować znacznie szybciej, ale w tym przypadku jest ograniczona tempem systemu termoformiarki.
Naważarka Ishida serii RV została zaprojektowana specjalnie do trudnych warunków pracy takich jak wilgotne środowisko produkcyjne występujące w firmie Gastro Star. System posiada certyfikowany stopień ochronności klasy IP69K. Konstrukcja sprzyja utrzymaniu jej w czystości i została zaprojektowana zgodnie z normami EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group), co pozwala płynom na łatwe spływanie i zapobieganie zaleganiu pozostałości produktu. Na przykład specjalnie zaprojektowane profile zasobników chronią przed gromadzeniem się pozostałości produktu, podczas gdy części kontaktowe są wykonane ze stali nierdzewnej obojętnej nawet dla zawartego w produktach Gastro Star kwasu owocowego. Zasobniki i koryta rynien w celu mycia można łatwo demontować bez użycia narzędzi; następnie umieszcza się je na specjalnej ścianie do spłukiwania zaprojektowanej zaraz przy naważarce.
Linia jest eksploatowana nieprzerwanie przez dwie zmiany. Korzystamy w szczególności z doskonałej precyzji tej naważarki wielogłowicowej – mówi szef produkcji Peter Gisi. Dla przykładu, wyjaśnia, opakowania z ziemniakami o masie 400 g są naważane z przepełnieniem poniżej 1 g, a w przypadku opakowań 1-kg krojonych w kostkę buraków wartość ta wynosi przeciętnie zaledwie 0,032 g. Kolejną zaletą linii pakującej jest jej szybka dostępność produkcyjna, jako że częste przezbrojenia produktów i mycie linii mogą być wykonywane szybko.
Koszt eksploatacji linii w porównaniu z poprzednią linią pakowania został zmniejszony o dwie trzecie. Johann Meier, odpowiedzialny za zakupy sprzętu i optymalizację procesów w firmie Gastro Star oczekuje, że nowa linia pakowania spłaci się w ciągu 2,5 roku.
Opracowano na podstawie materiałów firmy Ishida Europe