Dzięki liniowym analizatorom gazowym MAPY zapewnienie jakości podczas pakowania w atmosferze ochronnej (MAP) staje się prostym zadaniem. Te urządzenia firmy WITT stale monitorują skład gazu podczas pakowania, bezpośrednio w maszynie pakującej. Koszty można również zmniejszyć, jednocześnie optymalizując ilość zużytego gazu.
Po co czekać do testu, aż opakowanie zostanie zamknięte, i po co zadowalać się losowymi próbkami? Analizatory gazowe MAPY umożliwiają kontrolę jakości całej produkcji z maszyny pakującej w czasie rzeczywistym podczas procesu pakowania. Daje to użytkownikowi większą pewność i umożliwia zmniejszenie wielkości próbki podczas niezbędnej kontroli końcowej – przy odpowiednio niższych kosztach pracy.
Kolejną zaletą ciągłej analizy (in-line) jest to, że wszelkie usterki są wykrywane bezpośrednio i można je poprawić. Od samego początku unika się kosztownej późniejszej korekty, w tym przepakowywania wszystkich produktów.
Aby uwzględnić wszystkie typy maszyn pakujących, firma WITT zaprojektowała dwa analizatory: MAPY LE do maszyn pakujących typu flow pack z ciągłym przepływem gazu oraz MAPY VAC specjalnie do maszyn pakujących typu tray sealer oraz termoformujących z przerywanym przepływem gazu.
W przypadku maszyn pakujących typu flow pack próbka jest stale pobierana z opakowania i zespołu uszczelniającego za pomocą lancy podczas wprowadzania atmosfery ochronnej, a zgodność z pożądaną mieszaniną gazów jest monitorowana przez analizator MAPY LE. Oprócz zwiększonego poziomu zapewnienia jakości, ciągła analiza (in-line) stanowi również szansę na dużą oszczędność kosztów. W połączeniu z odpowiednim mieszalnikiem gazów lub jednostką dozującą gaz analizator MAPY LE pomaga w zużyciu tylko takiej ilości gazu, jaka jest absolutnie niezbędna do uzyskania optymalnego wyniku pakowania. W większości przypadków możliwe jest znaczne zmniejszenie zużycia gazu.
Analizator MAPY VAC analizuje dopływający gaz ochronny bezpośrednio w komorze próżniowej podczas cyklu pracy maszyny pakującej. W przypadku przekroczenia regulowanych wartości granicznych dla O2 lub CO2 analizatory MAPY VAC i LE generują komunikaty ostrzegawcze lub zatrzymują maszynę pakującą. Cały proces odbywa się automatycznie i przy maksymalnej prędkości. Skutkuje to kompletną i nieniszczącą kontrolą jakości na linii produkcyjnej.
Oba analizatory są kompaktowymi urządzeniami w higienicznych obudowach ze stali nierdzewnej. Cyfrowy system sterowania kieruje wszystkim, w tym komunikacją z mieszalnikiem gazów. Analizatory można zintegrować z siecią za pośrednictwem interfejsu Ethernet. Wszystkie procesy i wyniki są przechowywane wewnętrznie i mogą być eksportowane.
Mimo że nowoczesne mieszalniki gazów są bardzo niezawodne i bezpieczne, sensowne jest połączenie ich z liniowymi analizatorami gazu w celu zapewnienia optymalnej jakości. Wiąże się to z monitorowaniem całego procesu pakowania – mówi Martin Bender, dyrektor zarządzający WITT. – 100% kontrola oferuje najlepsze możliwe zapewnienie jakości, pomaga obniżyć koszty i jest idealnym uzupełnieniem końcowych kontroli wyrywkowych przed wysyłką.
Opracowano na podstawie materiałów firmy WITT