Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) – brytyjsko-amerykańska firma powstała z połączenia trzech głównych firm rozlewniczych obsługujących koncern Coca-Cola w Europie – poinformowała o nawiązaniu współpracy z Uniwersytetem Kalifornijskim w Berkeley (UCB), której celem jest opracowanie przemysłowych metod przetwarzania CO2 wychwytywanego z powietrza: najpierw w cukry, a ostatecznie w materiały opakowaniowe.
CCEP Ventures, wspierający innowacyjność program inwestycyjny CCEP, na początku wesprze Grupę Badawczą Peidong Yang z UCB w zakresie badań podstawowych nad umożliwieniem masowej produkcji cukru z CO2 na miejscu w zakładach przetwórczych. W przyszłości planowane są dalsze inwestycje umożliwiające przejście od fazy pilotażowej do działalności przemysłowej.
Firma ma nadzieję, że opracowanie prototypów w skali laboratoryjnej może sprawić, iż wytwarzanie podstawowych surowców i materiałów opakowaniowych będzie w dłuższej perspektywie bardziej ekologiczne. CCEP twierdzi, że jest w stanie ograniczyć niektóre z czynników odpowiedzialnych za emisje CO2 w łańcuchach dostaw, jednocześnie oszczędzając na kosztach materiałów, transportu i logistyki.
Uczestnicy projektu przekonują, że w dłuższej perspektywie technologia ta może przyczynić się do zwiększenia wydajności procesów przetwórczych CO2 w tworzywa sztuczne dzięki zmniejszeniu zapotrzebowania na ropę naftową w procesie produkcji oraz znaczne obniżenie kosztów.
Craig Twyford, szef CCEP Ventures w Coca-Cola Europacific Partners, mówi: CCEP Ventures pomaga nam znajdować rozwiązania dla wyzwań stojących przed branżą oraz zapewnia finansowanie, by przekuć te technologie w rzeczywistość. Cieszy nas udział w tym projekcie, który może być kluczowy dla rozwoju transformacyjnych technologii zdolnych do przekształcania CO2 w bardziej złożone, użyteczne towary. Cieszy nas udział w tym projekcie, który może być kluczowy dla rozwoju transformacyjnych technologii zdolnych do przekształcania CO2 w bardziej złożone, użyteczne towary.
Prof. Peidong Yang z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley dodaje: Przetworzenie powietrza w cukier mogłoby znacząco wpłynąć na naszą zdolność do ochrony świata przyrody. Jest to śmiała wizja naukowa, która przyniosłaby natychmiastowe korzyści dla środowiska, zasadniczo przekształcając produkcję i dystrybucję towarów na całym świecie. Z radością współpracujemy z CCEP Ventures nad badaniami, które mogą wnieść znaczący wkład w naszą zdolność do tworzenia bardziej zrównoważonej przyszłości.
Grupa badawcza Peidong Yang na UCB otrzymała niedawno nagrodę od NASA za wykonalny prototyp rozwiązania służącego do przetwarzania CO2 w cukier w trakcie długotrwałych misji kosmicznych.
Opracowano na podstawie informacji serwisu Packaging Europe