Anuga FoodTec: innowacyjność i odpowiedzialność
23 Feb 2024 09:59

Przepraszamy, ten wpis jest dostępny tylko w języku English. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Tegoroczne targi Anuga FoodTec skoncentrują się na tematyce zrównoważonego rozwoju w przemyśle spożywczym i napojów. Z tego powodu hasłem przewodnim imprezy wystawienniczej w Kolonii, która odbędzie się w dniach 19-22 marca 2024 r., będzie „Odpowiedzialność”.

Anuga FoodTec to wiodące targi dla dostawców przemysłu spożywczego i napojów (w 2024 r. organizatorzy targów spodziewają się udziału ponad 40 tys. zwie- dzających ze 150 krajów i ponad 1600 wystawców). Odbywają się one co trzy lata i są jedynym na świecie wydarzeniem obejmującym wszystkie sektory przemysłu spożywczego, od przetwórstwa po pakowanie. Dzięki tej koncepcji doskonale odnajdują się na bogatym w wydarzenia rynku imprez branżowych, stanowiąc wiodącą sektorową platformę informacyjną i zakupową.

Bogaty program wydarzeń

Obszerny program wydarzeń i targów Anuga FoodTec 2024 dostarczy ważnych impulsów do dialogu między branżami oraz kształtowania przyszłości produkcji żywności i napojów. Kreatywne i nowoczesne formaty wydarzeń oferują również różnorodne możliwości aktywnego udziału i czerpania korzyści z wszechstronnej wiedzy eksperckiej.

Scena Główna w hali 9 przez cztery dni targów skupi się wokół tematu przewodniego „Odpowiedzialność” w łańcuchu dostaw żywności. Eksperci łańcucha dostaw żywności przedstawią innowacyjne technologie, ekologiczne i społecznie akceptowalne procedury dotyczące przyszłości produkcji żywności, a następnie poddadzą je pod dyskusję. Spektrum tematyczne obejmie szeroki zakres treści, od zrównoważonych opakowań, przejrzystych i społecznie akceptowalnych łańcuchów dostaw, bezpieczeństwa żywności i zmian klimatycznych, ograniczania strat żywności, wydłużania świeżości produktów i intralogistyki, aż po optymalne zarządzanie energią i wodą, automatyzację, robotykę, cyfryzację i sztuczną inteligencję.

Z kolei prelegenci na Scenie Innowacji (hala 5.2) będą próbowali odpowiedzieć na pytanie, jakie artykuły spożywcze będą produkowane w przyszłości. Wspólnie z partnerami ze świata nauki, biznesu i start-upów, wraz z zainteresowanymi gośćmi branżowymi, przedyskutują najnowsze osiągnięcia w dziedzinie technologii wytłaczania, odniosą się do kwestii zrównoważonego rozwoju w łańcuchu tworzenia wartości żywności, opowiedzą o rynkach wzrostowych, alternatywach dla mięsa i napojów opartych na bazie roślin, cyberbezpieczeństwie, konserwacji predykcyjnej itd.

Networking i wystawy

Anuga FoodTec dostarcza również możliwości do nawiązywania kontaktów międzysektorowych oraz dyskusji na interesujące tematy.

Dzięki wycieczkom z przewodnikiem wystawcy zyskają wyjątkową okazję, aby zainspirować maksymalnie dwudziestoosobowe grupy uczestników swoimi rozwiąza- niami z zakresu odpowiedzialności. Zwiedzanie targów trwa 1,5 godziny, a czas prezentacji na każdym odwiedzanym stoisku to 10 minut. Wycieczki będą odbywać się pod hasłami „Zrównoważone opakowania”, „Zarządzanie energią i wodą” oraz „Cyfryzacja, robotyka i automatyzacja”.

Interesującym miejscem do networkingu będzie również Kącik Mówców (Speakers Corner), tętniące życiem epicentrum wykładów, dyskusji i prezentacji. Na tym dynamicznym forum wystawcy zaprezentują swoje innowacje, produkty i wizje swoich firm, zapewniając jednocześnie fascynujący wgląd w przyszłe trendy branżowe.

Dla studentów i młodych branżowych profesjonalistów organizatorzy przygotowali Dzień Kariery, który odbędzie się 22 marca. W tym czasie uczestnicy zyskają okazję poznania najnowszych rozwiązań i technologii produkcji żywności oraz wysłuchania porad ekspertów w trakcie wielu warsztatów i prezentacji. Dodatkową korzyścią będzie możliwość poznania ofert pracy, stypendiów i wsparcia ze strony firm branżowych.

Liczne wykłady, konferencje i specjalistyczne fora, które odbędą się w trakcie targów, będą doskonałym uzupełnieniem bogatej oferty wystawienniczej i gwarancją, że każdy z uczestników znajdzie w programie imprezy interesujące dla siebie treści.

Zapraszamy!

Opracowano na podstawie materiałów organizatorów Anuga FoodTec