Trzydzieści pięć opakowań kontrolowanych na minutę, w pełni zautomatyzowany proces i 100% skuteczności w wykrywaniu nieszczelności: takie wyniki osiąga polski oddział firmy Eisberg dzięki instalacji systemu Ishida AirScan w swoich halach produkcyjnych. W planach ma już kolejne inwestycje w urządzenia Ishida. Eisberg to szwajcarskie przedsiębiorstwo z 50-letnią tradycją. Zajmuje się sprzedażą przetworzonych warzyw i owoców gotowych do spożycia. W Polsce firma działa od 1992 r., a w lokalnym oddziale zatrudnia obecnie ponad 220 pracowników.
Mimo silnej pozycji i długiej obecności na polskim rynku firma przez lata stosowała nieco „chałupnicze” metody, które obniżały jakość produktów oraz spowalniały wydajność zakładu. Szczelność opakowań z warzywami i owocami sprawdzano bowiem ręcznie, przy użyciu wanienki z wodą. Nieskuteczność tej metody sprawiała, że część nieszczelnych opakowań pozostawała niewykryta. To skracało okres przydatności do spożycia sprzedawanych produktów i powodowało skargi ze strony supermarketów.
Przedstawiciele firmy Eisberg w Polsce zaczęli szukać rozwiązań, które zwiększyłyby bezpieczeństwo sprzedawanych owoców i warzyw. Jasne było, że musi to być system oparty na automatyzacji – takie urządzenia są nie tylko skuteczniejsze od człowieka w wykrywaniu nieszczelności, lecz także eliminują problem braku wystarczającej liczby pracowników na rynku.
Jak przyznaje Damian Bańkowski, kierownik technologii w Eisberg Polska, wybór najlepszej oferty nie trwał długo. Zdecydowano się na Ishida AirScan – nowoczesny tester szczelności opakowań na linii. Z firmą Ishida od jakiegoś czasu współpracowały już oddziały przedsiębiorstwa w Austrii, Rumunii, Szwajcarii i na Węgrzech.
Zakup odbył się przy wsparciu firmy Fenix Systems, dystrybutora marki Ishida w Polsce. Przedstawiciele firmy Fenix nie tylko przeprowadzili kompleksowe szkolenia z obsługi systemu, lecz także zajęli się jego instalacją. Doradzili również zainwestowanie w obudowę AirScan, która zlikwidowała problem ruchów powietrza generowanych przez agregaty. Cały ten proces trwał zaledwie miesiąc.
System pracuje przez 8 godzin dziennie na parametrach zapewniających najwyższą możliwą wydajność. Urządzenie skanuje około 35 paczek na minutę, a sama zmiana produktów w systemie zajmuje zaledwie 30 sekund. Na urządzeniu kontrolowane są paczki typu torebki, jak również tacki zapakowane w opakowania flow-pack.
W przypadku firmy Eisberg nieszczelność opakowań najczęściej jest spowodowana uszkodzeniami mechanicznymi, utknięciem fragmentów produktu (np. liści sałaty) w zgrzewie oraz źle dobranymi parametrami maszyny pakującej. System Ishida wykrywa 100% przypadków wycieku dwutlenku węgla z opakowań, niezależnie od ich przyczyny. Największą zaletą Ishida AirScan jest to, że praca tego urządzenia jest niezależna od człowieka. Kontrola produktów pod kątem szczelności opakowań odbywa się w sposób w pełni zautomatyzowany – dodaje Damian Bańkowski.
Pracownicy przedsiębiorstwa podkreślają, że obsługa urządzenia jest intuicyjna i wymaga jedynie krótkiego przeszkolenia, a sam system działa bezawaryjnie. Firma ma już w planach kolejne inwestycje w maszyny marki Ishida, zwłaszcza w dodatkowe kontrolery szczelności opakowań.
Opracowano na podstawie materiałów firmy Ishida Europe