Weber pokaże wszechstronne portfolio na targach IFFA
22 sty 2025 08:04

Począwszy od wysoce zautomatyzowanych koncepcji linii do przekąsek i dań gotowych, aż po wydajne koncepcje automatyzacji przetwórstwa świeżego mięsa – Weber ponownie prezentuje swoje wszechstronne portfolio rozwiązań na targach IFFA.

Jako czołowy dostawca kompletnych linii krojących, firma Weber jest znana z kompleksowych koncepcji obróbki i pakowania. Jest również partnerem i dostawcą rozwiązań systemowych, a jej obszerne portfolio rozwiązań i usług ma jeszcze więcej do zaoferowania w wielu aspektach, o czym można przekonać się, odwiedzając jej stoisko podczas targów IFFA. Obok efektywnych i wydajnych kompletnych linii do produktów kalibrowanych, takich jak kiełbasa parzona, salami i szynka gotowana, na odwiedzających czeka także linia do przetwarzania i pakowania surowej szynki, przedstawiająca interesującą koncepcję pakowania. Jednym z najważniejszych elementów na stanowisku targowym Weber jest koncepcja linii do pakowania przekąsek, takich jak serduszka serowe, miniplasterki salami i oliwki w oliwie. Sercem tego kreatywnego rozwiązania jest system transportowy Weber weSHUTTLE. Wyróżnia się on maksymalną elastycznością połączoną z uniwersalnością i swobodą planowania przestrzennego, dzięki czemu wokół weSHUTTLE można planować koncepcje liniowe dostosowane do indywidualnych potrzeb klienta. Producent przekonuje, że tam, gdzie inne systemy napotykają ograniczenia, to wyjątkowe rozwiązanie automatyzacyjne zapewnia możliwości realizacji niedostępnych dotąd projektów – jest więc prawdziwym game-changerem.

Precyzyjne porcjowanie i pakowanie świeżego mięsa z wysoką wydajnością stanowi szczególnie wymagające wyzwanie. Na targach IFFA Weber zaprezentuje rozwiązanie, które z łatwością mu sprosta. Jest to możliwe za sprawą wydajnych komponentów Weber, począwszy od prasy formującej wePRESS po termoformującą maszynę pakującą wePACK. Za sprawą tego wysoce zautomatyzowanego rozwiązania można stałowagowo porcjować maksymalne ilości świeżego mięsa, takiego jak steki minutowe lub japońskiego Shabu-shabu – a wszystko to na szczególnie kompaktowej powierzchni.

Aby możliwe było pełne wykorzystanie potencjału tej najwyższej klasy technologii, a tym samym zwiększenie efektywności całej instalacji oraz dostępności linii przy jednoczesnym obniżaniu kosztów eksploatacji, wymagane jest dodatkowo inteligentne połączenie wszystkich modułów linii w sieć, a także rejestrowanie i gromadzenie wszystkich istotnych danych. Ze względu na to szczególny nacisk kładziony jest na cyfryzację produkcji żywności z wykorzystaniem szerokiej gamy cyfrowych produktów i usług Weber.

Także zespół Weber ds. maszyn do skórowania przygotował na targi IFFA wiele nowości z odnowionego portfolio dla zakładów rzemieślniczych, przedsiębiorstw średniej wielkości oraz przemysłu. Zróżnicowane rozwiązania do obróbki mięsa zyskały ulepszenia przede wszystkim w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny. Na odwiedzających czeka między innymi nowa przemysłowa maszyna do skórowania ASB 560, imponująca najlepszym uzyskiem produktu i minimalną koniecznością dalszej obróbki za sprawą wyjątkowego systemu krojenia Weber.

Zespół Weber ds. maszyn do skórowania wspiera klientów nie tylko rozwiązaniami technicznymi, lecz także unikatowym doświadczeniem w zakresie personalnego doradztwa, indywidualnej analizy potrzeb oraz kompetentnego serwisu z szybką dostępnością części zamiennych. Już od ponad czterdziestu lat firma Weber jest specjalistą w dziedzinie odskórowania, odbłaniania i odtłuszczania czerwonego mięsa oraz drobiu, a także jednowymiarowego krojenia kawałków i plasterków mięsa.

O Grupie Weber

Od stałowagowego krojenia i pakowania kiełbasy, mięsa, sera i zamienników wegańskich, aż po kompleksowe rozwiązania w dziedzinie automatyzacji produkcji gotowych dań, pizzy, kanapek oraz innych produktów z kategorii Convenience: Weber Food Technology to jeden z wiodących dostawców systemów do przetwórstwa żywności, w tym produktów plastrowanych i w kawałkach, a także do automatyzacji i pakowania produktów świeżych. Głównym celem przedsiębiorstwa jest ułatwienie życia klientom za pomocą zaawansowanych, indywidualnych rozwiązań i umożliwienie im optymalnej eksploatacji stosowanych systemów przez cały cykl życia.

Weber Food Technology zatrudnia dziś w 27 lokalizacjach w 22 krajach około 2100 pracowników, którzy każdego dnia z zaangażowaniem i pasją przyczyniają się do sukcesu Grupy Weber. Do dzisiaj firma należy do rodziny i jest zarządzana przez Tobiasa Webera, najstarszego syna założyciela firmy, Günthera Webera, jako jej CEO.

Opracowano na podstawie informacji firmy Weber