Antygrzybiczne własności olejów roślinnych zabezpieczają zapakowane produkty
19 Nov 2015 10:23

Jest szansa, że przechowywanie i pakowanie owoców i warzyw stanie się łatwiejsze dzięki antygrzybicznym własnościom olejków występujących w eukaliptusie i oregano. Naukowcy z Narodowego Uniwersytetu Meksykańskiego (UNAM) odkryli, że substancje obecne w obu roślinach są w stanie powstrzymać niszczący wpływ określonych gatunków grzybów na owoce i warzywa oraz potencjalnie zapobiec rozprzestrzenianiu się grzybic w opakowaniach.

Zespół badawczy kierowany przez dr Andreę Trejo stworzył rodzaj aktywnego opakowania, które wykorzystuje antygrzybiczne związki zawarte w olejach występujących w oregano i eukaliptusach przy produkcji bioaktywnych barier utrzymujących świeżość produktów oraz zabezpieczających je przed zepsuciem i uszkodzeniem.

Jak twierdzi dr Trejo: „Oleje umieszczone w kapsułkach i uwalniane w kontrolowanym tempie mogą powstrzymać rozwój mikroorganizmów na owocach i warzywach. Trzeba jednak pamiętać, że będą one efektywne jedynie względem określonym gatunkom grzybów.” Dodaje również: „Ideą pomysłu jest, by materiał opakowaniowy wykorzystywał związek przeciwbakteryjny jako dodatkową osłonę barierową. Jest to metoda, która wydłuża życie produktów i zmniejsza ryzyko transferu patogenów do żywności.”

Rozwój grzybów w rodzaju szarej pleśni oraz Fusarium i Colletotrichum w uprawach truskawek, malin, mango, papai i pomidorów powoduje straty pochłaniające nawet 45% zysków hodowców.

Testy wskazują, że żaden z aktywnych związków stosowanych w aktywnym opakowaniu nie wchodzi w kontakt z produktem, mimo to prace nad udoskonaleniem metody trwają; istnieje bowiem ryzyko, że eteryczne związki występujące w olejkach mogą wpływać na smak i woń zapakowanych produktów.
Na podstawie informacji foodworldnews.com opracował TK