Analiza potencjału migracyjnego farb i lakierów z hubergrup
30 Sep 2012 19:23

Więcej niż 90 proc. produktów spożywczych, które znajdują się w obrocie towarowym, jest pakowanych. Wiele z tych opakowań jest drukowanych z zastosowaniem farb i/lub lakierów UV. Standardowe produkty tego typu mogą zawierać w swoich recepturach składniki o niskiej masie molekularnej, takie jak rozcieńczalniki i fotoinicjatory. Komponenty te nie są zazwyczaj oceniane pod kątem kontaktu z artykułami spożywczymi i po procesie drukowania mogą migrować przez materiał opakowania do zapakowanego produktu. Poprzez zastosowanie innowacyjnych receptur i odpowiednio dobranych surowców poziom migracji dla farb i lakierów UV, które zawierają substancje nie zweryfikowane do kontaktu ze środkami spożywczymi, może być obecnie zmniejszony poniżej granicy wykrywalności 0,01 mg/kg. Poziom migracji dla produktów standardowych uzależniony był ponadto w dużym stopniu od skuteczności procesu utrwalania, zastosowanego podłoża drukowego, drukowanego motywu i pokrycia farbami (powierzchnia i ich grubość) oraz indywidualnych warunków panujących w maszynie drukarskiej. Dochodziło wówczas do migracji z warstwy farb i lakierów dużych oraz zróżnicowanych ilości substancji. Zgodność wydrukowanego opakowania pierwotnego lub etykiety z obowiązującymi przepisami musi być potwierdzona przez ich producenta, czyli drukarnię, w której powstały. Może się to odbyć wyłącznie przez wykonanie badania w zewnętrznym instytucie badawczym. Aby uniknąć zaskoczenia, niepotrzebnych kosztów czy straty czasu, zaleca się, by producent opakowania lub drukarnia zbadała wstępnie potencjał migracyjny i tym samym zgodność druku u dostawcy farb i lakierów. Hubergroup jako pierwszy na świecie dostawca farb i lakierów o zoptymalizowanym poziomie migracji i sensoryki do drukowania offsetowego prowadzi tego typu badania od początku lat dziewięćdziesiątych w Centralnym Laboratorium Fabryki MHM. Od samego początku tej działalności dotyczyły one analizy potencjału migracyjnego składników farb i lakierów z materiału opakowań artykułów spożywczych. Metody badań analitycznych były stale udoskonalane we współpracy z zewnętrznymi jednostkami badawczymi. W naszym laboratorium mogą być badane nie tylko gotowe produkty, które zostały wykonane z zastosowaniem farb i lakierów o zoptymalizowanej migracji i sensoryce NewV pack MGA. Jest to także oferta specjalnego serwisu dla partnerów handlowych, którzy chcą sprawdzić potencjał migracyjny swoich druków pod kątem zastosowania w obszarze opakowań spożywczych. Przy współpracy z naszymi klientami możemy także poddać badaniom inne materiały, które mają wpływ na potencjał migracyjny. Chodzi tutaj o materiał opakowaniowy, podłoże drukowe, czy też używane kleje. W zależności od specyfikacji zleconego badania, mogą być wykonywane różne testy gotowego opakowania. Należą do nich: Badanie migracji globalnej Adsorbent TENAX służy jako symulant tłuszczów przy wysokich temperaturach. Ze względu na swoją specyficzną powierzchnię i bardzo dobre właściwości adsorpcyjne spełnia on także doskonale swoje zadanie dla suchych środków spożywczych w temperaturze pokojowej. Badanie substancji mających potencjał migracyjny Substancje, takie jak TENAX, które stosowane są w procesie ekstrakcji, mogą być zbadane pod kątem migrantów w badaniach chromatografii gazowej przez detektor płomieniowo-jonizacyjny (FID) i spektrometr masowy (MS). Koncentracja tych substancji jest określana ilościowo. Określenie specyficznych migrantów Migranty identyfikowane są przy użyciu specyficznych metod i odpowiednich substancji referencyjnych. W zależności od ustalonej specyfikacji badania, analiza prowadzona jest z zastosowaniem chromatografii gazowej lub cieczowej (FID, MS, detekcja UV). Wyznaczenie potencjału migracyjnego Materiały opakowaniowe badane są także pod kątem ewentualnej zawartości substancji migrujących. Wykonuje się uproszczony proces ekstrakcji i odpowiednią analizę chromatografii gazowej. Stężenie substancji określane jest ilościowo z zastosowaniem wzorca wewnętrznego. Analiza resztek rozpuszczalników Określenie zawartości resztek rozpuszczalników odbywa się w badaniu chromatografii gazowej przy wielokrotnym pobieraniu Headspace. Kwalifikacja odbywa się przez kalibrację z zewnętrznym standardem. Ocena sensoryczna Zmiany smaku i zapachu badane są zgodnie z Normą DIN EN 1230. Wiedza, którą zdobyliśmy, dzięki wykonywaniu na przestrzeni wielu lat tego typu badań, pomogła w rozwoju nowych i jeszcze bardziej bezpiecznych farb i lakierów UV. W procesie produkcji bezpiecznych opakowań środków spożywczych badania analityczne są tylko jednym z ważniejszych elementów. Niezmiernie istotne jest to, by pomiędzy wszystkimi stronami zaangażowanymi w dość skomplikowany proces wytwarzania opakowań miał miejsce żywy i pełen wymiany informacji kontakt. Chętnie podzielimy się z Państwem naszym doświadczeniem wynikającym z wielu lat praktyki, oferując merytoryczne wsparcie w obszarze bezpiecznych opakowań artykułów spożywczych. Artykuł sponsorowany