Anuga FoodTec: targi jak żadne inne!
14 Dec 2017 13:58

W urzekających pięknem wnętrzach Biblioteki Palatino w Parmie – odbyła się konferencja prasowa organizatorów przyszłorocznych targów Anuga FoodTec (20-23 marca 2018). Potwierdzony udział 1700 wystawców i przestrzeń ekspozycyjna powiększona o dodatkowe 140 tys. m2 gwarantują, że kolejna edycja pobije wszelkie dotychczasowe rekordy. 

Obecne w kalendarzu wystaw od 1996 r. Międzynarodowe Targi Poddostawców dla Przemysłu Spożywczego i Napojów Anuga FoodTec w Kolonii wyrobiły sobie globalną markę jako miejsce dostępu do szerokiego spektrum technologii dla wszystkich segmentów przemysłu spożywczego i doskonała platforma zakupów najnowocześniejszych rozwiązań do przetwórstwa oraz pakowania żywności i napojów. Organizują je wspólnie firma Koelnmesse GmbH oraz Niemieckie Towarzystwo Rolnicze (DLG) i to właśnie ich przedstawicielki zaprezentowały zgromadzonym dziennikarzom najnowsze informacje na temat marcowej imprezy. 

Jedne dla wszystkich, wszystko w jednym

Trudno byłoby znaleźć lepsze miejsce na prezentację Anuga FoodTec niż region parmeński w północnych Włoszech, który jest egzemplifikacją właściwej i starannej produkcji żywności – zagaiła swoje wystąpienie Katharina C. Hamma, dyrektorka ds. operacyjnych w Koelnmesse GmbH. Lokalne produkty zyskały przez wieki światową sławę, by wspomnieć tylko o szynce parmeńskiej oraz parmezanie. Na ich wyjątkowy charakter składają się sam produkt, sposób jego wytworzenia oraz to, jak wygląda. Temu, jak uczynić żywność wyjątkową jak odcisk palca – taką jak produkty z Parmy – poświęcamy nasze targi Anuga FoodTec. Można je streścić w kilku słowach: „jedne dla wszystkich – wszystko w jednym”. Goście zobaczą zarówno zindywidualizowane rozwiązania, jak i holistyczne, multiprocesowe pomysły dla wszystkich stadiów produkcji.

Większość konkurencyjnych wydarzeń koncentruje się na jednym procesie lub segmencie przemysłu, przykładowo interpack skupia się na opakowaniach, a Drinktec na napojach. Anuga FoodTec prezentuje rozwiązania dla wszystkich gałęzi przemysłu spożywczo-napojowego, przeznaczone dla wszystkich stadiów procesowych. Tutaj znajdziecie wszystko, czego potrzebujecie do przetwórstwa i zapakowania waszych produktów. Wszechstronny przegląd oferty rynkowej: to gwarantujemy na Anuga FoodTec! – przekonywała Katharina C. Hamma.

Goście targów w Kolonii mogą oczekiwać od obecnych na Anuga FoodTec producentów żywności i napojów zaprezentowania elastycznych rozwiązań technologicznych przeznaczonych do pełnego zakresu procesów produkcyjnych na wszystkich etapach produkcji artykułów spożywczych. Na targach będą reprezentowane następujące sektory: technologie procesowe, technologie opakowaniowe (w tym napełniania płynami), automatyzacja, przetwarzanie danych, technologie kontroli i regulacji, bezpieczeństwo żywności i zarządzanie jakością, technologie ochrony środowiska, bioinżynieria, materiały operacyjne, technologie klimatyzacji i chłodzenia, instalacje do transportu i magazynowania, logistyka, technologie procesów materiałowych, składniki, komponenty, zespoły, techniki obróbki powierzchni oraz wyposażenie i serwis. 

Zapowiadają się kolejne rekordy

Organizatorzy przekonują, że przyszłoroczne targi pobiją rekordy ubiegłych edycji. Przewidujemy przeszło 13% wzrost liczby wystawców w porównaniu z imprezą sprzed 3 lat. Jest to możliwe, ponieważ Anuga FoodTec to jedyna światowa impreza tego typu, która dotyczy wszystkich aspektów produkcji żywności i zachwyca różnorodnością oferty oraz najwyższą jakością – podkreśliła Hamma. Z uwagi na zwiększony popyt na stoiska organizatorzy powiększyli przestrzeń wystawienniczą o 140 tys. m2 (+8%) i po raz pierwszy udostępnią dla przedsiębiorstw halę 10.2. 

Anuga FoodTec imponuje również pod względem skali „umiędzynarodowienia”: swoje produkty pokażą w Kolonii firmy z ponad 50 krajów. Duże zainteresowanie wystawców z zagranicy to dowód, że Anuga FoodTec stanowi czołową międzynarodową platformę dla dostawców w sektorach żywności i napojów – mówiła Hamma. 

Jako czołowe targi branżowe, Anuga FoodTec są najważniejszym źródłem wiedzy dla międzynarodowej branży spożywczej i napojowej. Liczba firm reprezentowanych w Kolonii jest stosownie wysoka. Zgodnie z danymi listopadowymi, swoje nowe produkty w Niemczech zaprezentują firmy z ponad 50 krajów. Udział wystawców zagranicznych (56% wszystkich firm na targach) pozostaje równie wysoki jak w ubiegłych latach. Po raz pierwszy swoją ofertę zaprezentują przedsiębiorstwa z Egiptu, Łotwy, Nowej Zelandii oraz Norwegii. Jeśli chodzi o liczbę zwiedzających, należy spodziewać się gości z ponad 140 krajów. 

Poruszanie się w tej masie wystawców i stoisk, a przede wszystkim zapoznanie się z najciekawszymi prezentacjami będzie wyzwaniem dla każdego. Dlatego organizatorzy szykują dla zwiedzających specjalne godzinne sesje zwiedzania w towarzystwie przewodników, w trakcie których wybrani wystawcy będą mogli w zwięzły i szczegółowy sposób zaprezentować swe kluczowe rozwiązania. Sesje będą koncentrować się na różnych tematach, m.in. Przemyśle 4.0 oraz „innowacyjnych materiałach opakowaniowych”. 

Bogaty program konferencji i seminariów

Oprócz wszechstronnej prezentacji produktów oraz praktycznych pokazów całych linii do przetwarzania i pakowania żywności i napojów przewidziano również bogaty program konferencji oraz warsztatów tematycznych, obracających się wokół głównego tematu przyszłorocznych targów – Wydajności Surowcowej. 

Poświęcona temu tematowi konferencja odbędzie się 20 marca. W jej trakcie grupa ekspertów o międzynarodowej renomie będzie dyskutować o różnych aspektach wydajności materiałowej. Wśród poruszanych tematów znajdą się m.in.: efektywne i wydajne strukturyzowanie procesów o wartości dodanej poprzez właściwe użycie materiałów, energii, personelu i kapitału, zapewniające korzyści dla środowiska oraz oszczędności dla firmy. Dodatkowo w trakcie targów odbywać się będą rozmaite fora tematyczne złożone z 4-5 prelekcji oraz prezentacji na wybrane przez organizatorów tematy związane z przetwórstwem i pakowaniem żywności i napojów, m.in. autentyczności żywności, opakowań MAP oraz testowania ich szczelności, inżynierii genetycznej, bezpieczeństwa obróbki surowego mięsa i wiele innych. 

Dzięki podziałowi na segmenty wystawiennicze (Opakowania dla Żywności, Bezpieczeństwo & Analizy, Obróbka Żywności, Składniki Żywności oraz Usługi & Rozwiązania) Anuga FoodTec nie pominie żadnych aspektów produkcji żywności. Wystawcy zaprezentują rozwiązania dla wszystkich branż tego sektora, począwszy od przemysłu mleczarskiego i mięsnego, poprzez napoje i makarony, warzywa i owoce, po oleje i tłuszcze. Tradycyjnie bardzo ważną część targów będą stanowiły rozwiązania z zakresu pakowania żywności; firmy z tego sektora będą wystawiać swoją ofertę w halach 7. i 8. oraz częściowo w hali 9., gdzie znajdzie się miejsce dla maszyn i materiałów opakowaniowych, automatyki i technologii kontroli. Z kolei w hali 5.2 zwiedzający będą mogli pozyskać wszechstronne informacje na temat bezpieczeństwa żywności oraz zarządzania jakością. Tutaj swoje produkty zaprezentują firmy, które koncentrują uwagę na technologiach higieny, analizach, urządzeniach laboratoryjnych i pomiarowych. Z kolei przy głównej alei między targowymi halami będą pokazywane produkty z segmentu Składników Żywności. 

Szczegółowe informacje na temat programu targów (m.in. tematy konferencji, nazwiska prelegentów, miejsca i terminy) można znaleźć na stronie internetowej targów Anuga FoodTec: www.anugafoodtec.de oraz anugafoodtec.com.

Tomasz Krawczak