BADANIA I ROZWÓJ: Rozwiązania nanotechnologiczne w inteligentnych opakowaniach żywności; Joanna Łopacka, Katarzyna Żontała, Anna Sakowska; STRESZCZENIE: W ostatnich latach obserwuje się rosnące zainteresowanie wykorzystaniem nanotechnologii w produkcji materiałów opakowaniowych. Wśród najnowocześniejszych rozwiązań znajdują się opakowania inteligentne, w tym opakowania z wykorzystaniem nanocząsteczek. Nanotechnologia umożliwia wytwarzanie inteligentnych nanosensorów i nanowsporników mogących rejestrować i monitorować zmiany fizykochemiczne oraz mikrobiologiczne zachodzące w otoczeniu produktu. IN ENGLISH: Nanotechnology solutions in intelligent food packages; ABSTRACT: The development of innovative technologies and increasing consumer demands in relation to minimally processed and safe food create the necessity for working out new and more adequate packaging techniques. One of the most innovative solutions is active and intelligent packaging, including packaging using nanoparticles. Nanotechnology enables production of intelligent nanosensors and nanocantilevers which can register and monitor physicochemical and microbial changes taking place in the product environment.
23 Apr 2015 11:24

Wprowadzenie Kwestie wymagań w odniesieniu do opakowań żywności reguluje Rozporządzenie (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Definiuje ono również pojęcie opakowań inteligentnych jako „materiałów i wyrobów, które monitorują stan opakowanej żywności lub jej otoczenia” [16]. Opakowania inteligentne, zwane również indykatorowymi, rozwinęły się równocześnie z opakowaniami aktywnymi, dlatego też często są mylnie interpretowane jako grupa opakowań aktywnych lub ich synonim. Ich zadaniem nie jest aktywne oddziaływanie na produkt, lecz monitorowanie i informowanie konsumenta o jakości i bezpieczeństwie produktu [10]. Wskaźniki diagnostyczne zostały zaprojektowane w celu dostarczania informacji na temat warunków przechowywania żywności, takich jak temperatura, czas, zawartość tlenu lub dwutlenku węgla, a co za tym idzie pośrednio dostarczają informacji o jakości żywności. Wskaźniki te mogą być umieszczane w etykietach, włączane do materiału opakowaniowego lub nadrukowane na materiał [7]. Wybrane typy i zastosowania nanosensorów w ocenie jakości żywności przedstawiono w tabeli 1. Termin przydatności do spożycia jest dla żywności ustalany z uwzględnieniem warunków panujących podczas przechowywania i dystrybucji (głównie temperatury). Nie zawsze warunki założone są zgodne z rzeczywistymi i produkty są przechowywane często w wyższych temperaturach, co jest szczególnie niebezpieczne w przypadku żywności wymagającej zachowania ciągłości łańcucha chłodniczego. Ponadto mikropory lub defekty szczelności w materiałach opakowaniowych mogą prowadzić do wysokiej ekspozycji na tlen i niekorzystnych zmian w produkcie [12]. Dlatego w najnowszej generacji opakowań inteligentnych stosowane są tzw. nanosensory. Są to reaktywne cząsteczki zdolne do odpowiedzi na zmiany w środowisku, np. zmiany temperatury czy wilgotności w pomieszczeniach magazynowych; na zmiany poziomu tlenu w otoczeniu; na obecność produktów rozkładu czy zanieczyszczenie mikrobiologiczne [4]. Mogą one być wykorzystywane do wykrywania związków chemicznych, patogenów, alergenów czy toksyn [5]. Biorąc pod uwagę kluczowe znaczenie czasu w mikrobiologii żywności, głównym celem stosowania nanosensorów jest redukcja czasu detekcji patogenów w produktach z kilku dni do kilku godzin lub nawet minut. Nanosensory mogą być umieszczane w strukturze materiału opakowaniowego, gdzie służą jako „elektroniczne nosy” lub „elektroniczne języki” i wykrywają związki chemiczne powstające w czasie procesów psucia się żywności. Innym rodzajem nanosensorów mogą być układy mikroprzepływowe i mogą one służyć efektywnej detekcji patogenów w czasie rzeczywistym i z wysoką czułością. Główną ich zaletą są bardzo małe wymiary i zdolność do szybkiego wykrycia składników już w próbce o objętości kilku mikrolitrów. Przykładowy nanosensor może stanowić układ tysięcy nanocząsteczek zaprojektowanych tak, aby dawać efekt fluorescencyjny w różnych kolorach w momencie zetknięcia z wybranym patogenem [17]. Sensor można zdefiniować jako system generujący specyficzny sygnał w odpowiedzi na bodziec zewnętrzny, pozwalający na określenie czynników fizycznych (temperatura, ciśnienie, wilgotność) czy chemicznych (pH, zawartość tlenu). Biosensory są klasą sensorów, w której czynnikiem generującym sygnał są składniki biologiczne: białka, oligonukleotydy, komórki czy tkanki. Nanotechnologia przyczyniła się do rozwoju biosensorów przez umożliwienie tworzenia specyficznych warstw bioreceptorowych. Zasada działania biosensorów polega na reakcji składnika (bio)chemicznego (DNA, białka, gazy) z biosensorem złożonym z trzech podstawowych elementów: bioreceptora – biologicznej cząsteczki rozpoznającej specyficznej dla wykrywanej cząsteczki, przetwornika oraz systemu integracji. Dzięki temu interakcja pomiędzy bioreceptorem a jego cząsteczką docelową może zostać przekształcona w sygnał (np. elektryczny) [18]. Nanosensory rejestrujące zmiany stężenia gazów wewnątrz opakowania Zepsucie żywności powodowane rozwojem mikroorganizmów prowadzi do zwiększenia stężenia gazów powstałych wskutek ich metabolizmu. Gazy te mogą być wykrywane przez sensory złożone z nanokompozytów polimerów przewodzących lub z tlenków metali. Dzięki temu możliwa jest identyfikacja lub nawet oznaczenie ilościowe drobnoustrojów produkujących te gazy [8]. Polimery przewodzące to elektroaktywne polimery posiadające w łańcuchu głównym układy wiązań sprzężonych. Mogą być syntetyzowane poprzez chemiczną bądź elektrochemiczną oksydację. Do najważniejszych polimerów przewodzących zaliczyć można polianilinę, poliacetylen, polipirol i politiofen [1]. Sensory bazujące na polimerach przewodzących składają się z przewodzących cząsteczek wbudowanych w polimerową matrycę o charakterze izolatora. Sensory pokryte są cienką warstwą substancji, której celem jest wychwyt cząsteczek gazów z powietrza. Zmiany rezystancji sensora wywołane zmianami stężenia gazów pozwalają na wytworzenie wzoru odpowiedzi dla konkretnego drobnoustroju, który umożliwia jego późniejszą identyfikację [2]. Firma Kraft Foods przy współpracy naukowców z Uniwersytetu Rutgersa w stanie New Jersey opracowała system „elektronicznego języka”. Urządzenie może być umieszczone w opakowaniu i składa się z układu nanosensorów wrażliwych na obecność gazów wydzielanych przez mikroorganizmy. W momencie wykrycia zepsucia żywności „elektroniczny język” zmienia barwę [8]. W przypadku pakowania z zastosowaniem atmosfery modyfikowanej lub próżni, dla grupy produktów wrażliwych na tlen (obejmującej m.in. kawę czy oleje) szczególnie przydatne są sensory wykrywające obecność tego gazu [8]. Lee i wsp. [11] stworzyli kolorymetryczny indykator tlenu aktywowany promieniami UV. Wykorzystuje on nanocząsteczki dwutlenku tytanu jako fotouczulacz reakcji redukcji błękitu metylenowego trietanoloaminą w obecności promieni UV. W czasie ekspozycji na światło ultrafioletowe sensor odbarwia się i pozostaje bezbarwny do momentu wykrycia obecności tlenu. Wówczas przywrócony zostaje właściwy niebieski kolor. Intensywność zabarwienia jest proporcjonalna do ilości tlenu w opakowaniu. Na podobnej zasadzie opiera się działanie indykatora tlenu stworzonego przez Millsa i Hazafy’ego [13], który jako fotouczulacz wykorzystuje nanokrystaliczny dwutlenek cyny. Ekspozycja na promienie UVB powoduje redukcję błękitu metylenowego, w której donorem elektronów jest glicerol. Kluczowym wyzwaniem przy tworzeniu tego typu sensorów jest ich nietoksyczność oraz nieodwracalność działania, tj. utrzymanie sygnału o pojawieniu się tlenu podczas przechowywania produktu nawet po usunięciu tego gazu [15]. Nanowsporniki Nanowsporniki są kolejną innowacyjną klasą nanosensorów. Zasada ich detekcji opiera się na zdolności do wykrycia biologicznych połączeń – takich, jakie występują pomiędzy antygenem i przeciwciałem czy enzymem i substratem – dzięki sygnałom fizycznym i/lub elektromechanicznym. Zbudowane są z drobnych cząsteczek materiałów na bazie krzemu, posiadających zdolność do wykrywania drobnoustrojów patogennych. Detekcja patogenów oparta jest na zdolności do drgań w różnych częstotliwościach w zależności od biomasy organizmów patogennych [9]. Mechanizm ten można zobrazować na przykładzie komórek Escherichia coli. Komórki E. coli są umieszczone na powierzchni powleczonego agarozą wspornika. Warstwa pożywki, o grubości 200 nm, pozostaje w równowadze z wilgotnością środowiska. Bakterie zaczynają się rozwijać i wykorzystywać wodę, białko, węglowodany i sole mineralne z pożywki. Aby odzyskać stan równowagi z wilgotnością środowiska, warstwa absorbuje wodę. Ta kompensacja prowadzi do dodatkowego o bciążenia wspornika, co może być zarejestrowane dzięki zmianom częstotliwości jego drgań. Nanowsporniki odniosły już duży sukces w badaniach nad molekularnymi oddziaływaniami i detekcją szkodliwych związków chemicznych, toksyn oraz pozostałości antybiotyków w produktach żywnościowych [15]. Trwają także badania nad połączeniem nanotechnologii i technologii RFID (ang. Radio-Frequency Identification). Naukowcy z Georgia Institute of Technology pracują nad włączeniem nanocząsteczek w ultracienką warstwę polimerowego substratu chipu RFID, zawierającego biosensory, które mogą wykrywać patogeny oraz zmiany temperatury i wilgotności produktu [14]. W obliczu coraz większego problemu, jakim w ostatnich latach jest bioterroryzm, tworzenie i udoskonalanie nanosensorów zdolnych do wykrywania patogenów w produktach żywnościowych jest istotne nie tyko z punktu widzenia producentów i dystrybutorów żywności, lecz stanowi także czynnik zapewnienia bezpieczeństwa społeczeństwa w obliczu ataku terrorystycznego na dostawy żywności. Obecne systemy testowania żywności na obecność zakażeń mikrobiologicznych pozwalają na uzyskanie wyniku dopiero po 2-7 dniach, a stosowane urządzenia są zbyt duże, by je w sposób sprawny transportować. Stanowi to jeden z głównych czynników prac nad rozwojem i doskonaleniem nanosensorów [3]. Analiza literatury w tym zakresie wykazuje, iż większość omawianych rozwiązań znajduje się na etapie rozwoju. Ze względu na obecne uregulowania prawne Unii Europejskiej nie jest bardzo prawdopodobne, aby tego typu opakowania w najbliższym czasie pojawiły się na rynku. W szczególności dotyczy to tych inteligentnych rozwiązań, które w odpowiedzi na wykryte zanieczyszczenie lub nieprawidłowość podczas przechowywania mogą uwalniać do środowiska otaczającego produkt substancje mające przeciwdziałać powstałym nieprawidłowościom. Należy podkreślić, iż istnieje ryzyko migracji nanocząstek z materiałów opakowaniowych do żywności. Ryzyko to może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Skutki wystąpienia narażenia tą drogą nie są jeszcze wystarczająco przebadane, aby umożliwić określenie ryzyka związanego z konsumpcją żywności mającej kontakt z opakowaniami „nano”. Ocena ryzyka musi obejmować analizę toksyczności użytych nanocząstek, poziom migracji z opakowania do żywności oraz poziom konsumpcji danej grupy żywności [6]. Podsumowanie W przemyśle opakowaniowym można wykorzystać szereg nanocząsteczek, zapewniając materiałom opakowaniowym funkcję indykatorową, informującą o poziomie ekspozycji na czynniki wywołujące zepsucie żywności podczas jej przechowywania i dystrybucji. Nanotechnologia stwarza możliwość udoskonalenia systemów zapewnienia jakości żywności dzięki lepszemu jej zabezpieczeniu i stworzeniu nowych sposobów śledzenia warunków panujących wewnątrz opakowania. W tym ujęciu stosowanie nanosensorów w celu detekcji mikroorganizmów i zanieczyszczeń jest szczególnie obiecującym kierunkiem wykorzystania nanotechnologii w opakowalnictwie. Doskonalenie i opracowywanie nowych nanosensorów pozwoli na znaczne skrócenie czasu i pracochłonności analiz jakościowych żywności i w razie potrzeby na szybkie wycofanie z rynku partii produktu niespełniającej wymagań jakościowych, głównie mikrobiologicznych.