Firma BASF opublikowała wyniki nowego badania LCA (ocena cyklu życia) dotyczącego oddziaływania na środowisko opakowań sera mozzarella, wytwarzanych z różnych alternatywnych surowców i wykorzystywanych do produkcji tworzyw sztucznych dopuszczonych do kontaktu z żywnością.
Pochodzenie surowców jest przypisywane poszczególnym rodzajom tworzyw na podstawie certyfikowanego bilansu masy, a w badaniu porównywano giętkie wielowarstwowe opakowania z takimi samymi opakowaniami wytwarzanymi z surowców kopalnych. Analizie poddano także sztywne opakowanie mozzarelli wytwarzane z kopalin. Recenzentami prac badawczych było trzech niezależnych ekspertów.
Wpływ opakowań sera mozzarella na środowisko
Dzięki przeprowadzonemu badaniu lepiej zrozumieliśmy oddziaływanie na środowisko zarówno formatu opakowania, jak i źródła surowca w całym cyklu życiowym opakowania mozzarelli – powiedział dr Paul Neumann z działu New Business Development & Sustainability Polyamides Europe w firmie BASF.
Parametry środowiskowe opakowania w dużej mierze zależą od jego formatu. Okazuje się, że opakowania złożone ze sztywnej tacki monopolipropylenowej i wieczka z wielowarstwowej folii mają największe potencjalne oddziaływanie na środowisko prawie we wszystkich kategoriach w porównaniu z giętkim opakowaniem wielowarstwowym. Takie ustalenia wskazują na możliwe korzyści ze stosowania opakowań giętkich, do produkcji których zużywa się znacznie mniej surowca, co przekłada się na mniej odpadów opakowaniowych.
Wraz z naszymi partnerami Südpack i Sphera zbadaliśmy również stosowanie różnych zrównoważonych surowców w giętkich wielowarstwowych opakowaniach do mozzarelli, w tym poliamidów Ultramid Ccycled BASF, wytwarzanych zrównoważonymi metodami z wykorzystaniem surowców pochodzących z chemicznego recyklingu, których zawartość jest ustalana według metody bilansu masy, oraz Ultramid BMBcert, czyli tworzywa wytwarzanego z surowców odnawialnych i łączonego z polietylenem – wyjaśnił Neumann. Wyniki badań wskazują na możliwość znacznego zmniejszenia oddziaływania na środowisko (w tym zwłaszcza poprzez ograniczenie emisji CO2) w przypadku stosowania giętkich wielowarstwowych opakowań z dużym udziałem surowców odnawialnych lub odzyskanych w drodze chemicznego recyklingu.
Przeanalizowano także efekty stosowania różnych rozwiązań technicznych i takich metod jak korzystanie z „zielonej” energii elektrycznej oraz recykling chemiczny i mechaniczny na zakończenie cyklu życia produktu.
Opracowano na podstawie materiałów firmy BASF