Bbadania i rozwój – materiały w części naukowej: 1. Zastosowanie mikroekstrakcji w fazie stałej (SPME) do identyfikacji związków organicznych migrujących z opakowań z tworzyw sztucznych Karol Bal, Alicja Kaszuba, Zbigniew Mielniczuk, Katarzyna Samsonowska / Coraz większe zastosowanie do wydzielenia i oznaczania wielu klas związków chemicznych, takich jak np. lotne związki organiczne, konserwanty żywności, pestycydy czy leki znajduje mikroekstrakcja w fazie stałej SPME (Solid Phase Microextraction). Jest to prosta i efektywna technika adsorpcyjno-desorpcyjna, zwiększająca czułość i liczbę oznaczanych związków, pozwalająca na zatężanie związków lotnych znajdujących się w roztworze lub w fazie gazowej. Metoda ta jest zwykle połączona z chromatografią gazową, cieczową i spektrometrią mas. / Karol Bal, Alicja Kaszuba, Zbigniew Mielniczuk, Katarzyna Samsonowska: Application of solid-phase microextraction (SPME) for the identification of organic compounds migrating from plastic packaging. More and more applications to the separation and determination of many classes of chemical compounds such as volatile organic compounds, food preservatives, pesticides, medicines and many others are in the solid phase microextraction (Solid Phase Microextraction, SPME). SPME is a simple and effective method, increasing the sensitivity and the number of designated compounds. Adsorption – desorption process is requiring the use of special fibers, allowing the concentration of volatile compounds or volatile medium contained in the solution or gas phase. This method is usually combined with gas chromatography (GC), mass spectrometry (MS) or high-pressure liquid chromatography (HPLC). The aim of this study was to assess the applicability of SPME method for testing compounds from plastics packaging showing unpleasant organoleptic properties and the extension of this method for the determination of compounds directly in the migration fluid. 2. Badania sensoryczne materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością / Małgorzata Nowacka, Dominika Niemczuk / Opakowanie jest niezbędnym elementem w nowoczesnym obrocie towarowym, warunkującym zachowanie jakości produktów spożywczych. Materiały, z jakich produkowane są wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością nie zawsze są obojętne w stosunku do żywności, co często skutkuje zmianami jej smaku i zapachu. Dlatego też metoda badania organoleptycznego jest niezbędnym elementem oceny bezpieczeństwa produktu. Prowadzone są próby udoskonalania metod badań sensorycznych tak, aby można było ocenę przeprowadzać z wykorzystaniem metod instrumentalnych. / Małgorzata Nowacka, Dominika Niemczuk: Sensory analysis of materials and products destined to contact with food.
25 Oct 2012 08:49

Packaging is an indispensable element in modern trade turnover conditioning the preservation of the food products good quality. Materials from which products destined to contact with food are produced not always are neutral towards food what often results in changes of its flavour and odour. Therefore, the organoleptic assessment makes an essential element for the evaluation of product safety. The trials for the improvement of sensory analysis methods are carried out in order to enable the performance of this assessment with the use of instrumental methods. 3. Wytłaczanie i termoformowanie polilaktydu / Józef Richert, Tomasz Żuk / Wytłaczanie, a następnie termoformowanie pojemników z polilaktydu jest procesem trudnym. Jednakże przy prawidłowym prowadzeniu procesu technologicznego istnieje możliwość wytłoczenia folii sztywnej o bardzo dobrych własnościach mechanicznych, przetwórczych i użytkowych, a także w następnym etapie termoformowanie pojemników o prawidłowych grubościach ścianek. Podczas termoformowania pod wpływem naprężeń tworzywo odkształca się, stan tego odkształcenia jest utrwalany podczas chłodzenia. Na proces termoformowania istotny wpływ mają wytrzymałość na rozciąganie (lub zginanie) oraz maksymalne wydłużenie przy zerwaniu w temperaturze kształtowania. Technologia termoformowania zastępuje w znacznym stopniu technologię wtrysku. / Józef Richert, Tomasz Żuk: Extrusion and thermoforming of polylactide. The extrusion and thermoforming of containers from polylactide make a difficult process. However, proper carrying out of the technological process allows extrusion of rigid films characterized with very good mechanical, processing and use properties and in the next stage, thermoforming of containers with correct wall thickness. During the thermoforming material undergoes a deformation under the stresses and the state of strain is fixed during cooling. An essential influence upon the thermoforming process has the tensile (or bending) strength and the maximum elongation at break in the forming temperature. Thermoforming technology in large extent replaces the injection moulding technology.