BillerudKorsnäs oferuje tektury nowej generacji
12 Dec 2013 10:38

BillerudKorsnäs, firma utworzona w listopadzie 2012 r. w wyniku połączenia dwóch producentów tektury ze Szwecji: Billerud oraz Korsnäs, pokazała na niedawnych targach Luxe Pack Monaco swoją najnowszą gamę tektur opakowaniowych. Dzięki przebudowie maszyny papierniczej możliwa stała się poprawa własności podłoży tekturowych, zwłaszcza w zakresie wyglądu oraz drukowności. To coś więcej niż tylko ogólne usprawnienie – powiedział Magnus Levinsson, dyrektor działu tektury w BillerudKorsnäs. – To tektura kolejnej generacji, która ustanawia nowe standardy drukowności. Jeszcze bardziej wyrównaliśmy powierzchnię i zaaplikowaliśmy potrójne powleczenie. W rezultacie ograniczyliśmy zjawisko mottlingu białej warstwy wierzchniej oraz poprawiliśmy nadruk kolorów. Otrzymujemy w efekcie jeszcze gładszy druk, żywsze kolory, szerszy gamut barw oraz reprodukcję kolorów bardziej zbliżonych do naturalnych. Co więcej, nowa tektura zapewnia bardziej spójną jakość, co oznacza, że możemy spodziewać się doskonałych rezultatów. W skład gamy nowych tektur BillerudKorsnäs wchodzą cztery podłoża, zaprojektowane przede wszystkim z myślą o takich segmentach rynkowych jak luksusowe napoje alkoholowe, żywność wysokiej jakości, perfumy, czekolada oraz produkty dla zdrowia i urody: BillerudKorsnäs White, flagowa tektura firmy przezna-czona na opakowania produktów luksusowych marek, łącząca wytrzymałość, łatwość formowania oraz drukowność; BillerudKorsnäs Artisan, niskogramaturowa tektura z jedwabiście gładkim wykończeniem powierzchni, o wysokim poziomie drukowności, zapewniająca „przyjemne wrażenia dotykowe”; BillerudKorsnäs Carry, bardzo wytrzymała tektura zapewniająca wysoki poziom zabezpieczenia ciężkich produktów. Doskonale nadaje się do opakowań z okienkami oraz uchwytami; BillerudKorsnäs Light przeznaczona do pakowania suchych, schłodzonych oraz zamrożonych artykułów spożywczych. Jest odporna na wilgoć i bardzo czysta, w rezultacie nie wpływa na smak lub zapach produktów. Wprowadzenie na rynek to poważny, skomplikowany proces, na który składa się również rozszerzenie gramatur – stwierdził Levinsson. – Przebudowa maszyny, poza poprawieniem własności, zapewnia również zwiększenie zdolności produkcyjnych. Na podstawie informacji firmy BillerudKorsnäs opracował TK