Wielu z wiodących producentów wypieków może pochwalić się długą i imponującą historią. Założona w 1688 r. firma Lambertz z Akwizgranu, specjalizująca się w produkcji pierników i czekolady, nie jest wyjątkiem. Innym podobieństwem między przedsiębiorstwami z tej branży jest przywiązanie do pracy ręcznej: część ze swych procesów nadal wykonują manualnie, ponieważ handmade niesie w sobie obietnicę jakości. Jednak konieczność dostosowania się do współczesnego otoczenia ekonomicznego skłania producentów do automatyzacji procesów pieczenia – choć niekoniecznie procesów pakowania.
W Lambertz popularne organiczne ciasteczka owsiane także były do tej pory pakowane ręcznie. W poszukiwaniu opłacalnego i wydajnego rozwiązania do automatyzacji firma zdecydowała się na linię Pickerline marki Gerhard Schubert. Decydującym czynnikiem stojącym za tym wyborem była elastyczność, z jaką jej producent, firma z niemieckiego Crailsheim, spełnia specjalne oczekiwania swoich klientów. Nie bez znaczenia był fakt, że oba rodzinne przedsiębiorstwa mają podobne wartości, np. poczucie odpowiedzialności w zakresie zrównoważonego rozwoju.
Marka Lambertz to kwintesencja produktów wysokiej jakości, dostępnych w bogatym wyborze: od kawowych deserów, takich jak tarty cytrynowe, orzechowe ciastka w kształcie klinów lub słynne pierniki Lambertz'sche Printe po drożdżowe strucle, musli i czekoladę. Już w 1872 r. mistrz piekarski i cukierniczy Henry Lambertz – od którego pochodzi nazwa przedsiębiorstwa – uzyskał status nadwornego dostawcy. Do dziś firma z Akwizgranu ma licencję na dostarczanie czekolady europejskim rodzinom królewskim. Co więcej, rozwinęła się ona w międzynarodową grupę produkującą ciastka. Organiczne ciasteczka owsiane Lambertz to jeden z produktów o strategicznym znaczeniu, dostępny z polewą czekoladową (w ciemnej, mlecznej, a od niedawna także w białej czekoladzie) lub bez polewy. Są one prezentowane poziomo w opakowaniu, czekoladową stroną do góry. Tacka zawiera łącznie 16 herbatników, rozmieszczonych w czterech zagłębieniach po cztery warstwy w każdym. Lambertz zleciła Gerhardowi Schubertowi nie tylko stworzenie automatycznej linii do pakowania tych smakołyków, lecz także usługi konsultingowe, ponieważ ciasteczka owsiane będą w przyszłości oferowane również w kartonowych tackach bez kleju. Dodatkowo firma z Akwizgranu potrzebowała formatu opakowania z produktami stojącymi pionowo na tacce i oczywiście pakowanymi z taką samą dużą prędkością jak w przypadku ciasteczek ułożonych płasko.
Od początku: tekturowe tacki i ciasteczka owsiane w pionie
Firma Schubert opracowała kompaktową linię Pickerline dla Lambertz z 12 robotami T5 typu pick & place ustawionymi w konfiguracji delta, a także dwustronny przenośnik tacek do automatyzacji pakowania dobrze znanych ciastek owsianych. Ponieważ Lambertz przywiązuje dużą wagę do zrównoważonego rozwoju, Schubert zagwarantował, że w przyszłości nowa linia pakująca będzie w stanie obsługiwać zarówno plastikowe tacki, jak i przyjazne dla środowiska tacki kartonowe, które wymagają jedynie składania, bez potrzeby klejenia. Stacja ładowania tacek jest już przygotowana do obsługi tego procesu. Uwzględniono również nowy format, w którym ciastka owsiane nie będą pakowane w poziomie, ale w pionie, i opracowano go od podstaw. Linia Pickerline jest zatem wyposażona w obrotowy przenośnik łańcuchowy, który umożliwia umieszczanie produktów na tackach w pozycji stojącej.
Zautomatyzowany proces pakowania o wysokiej wydajności
Firma Lambertz wykorzystuje obecnie nową linię Pickerline do pakowania ciastek owsianych w klasycznym formacie. Ciasteczka wychodzą z tunelu chłodzącego i są transferowane na przenośnik produktu w wielu rzędach. Skanery światła odbitego za pomocą oprogramowania wykrywają pozycję i kontur produktów. Równocześnie dane przesyłane są do systemu sterowania robota T5. Tacki na ciastka owsiane znajdują się w dwóch magazynkach i są dostarczane w czterech rzędach. Robot F3 pobiera tacki z każdego z nich, a robot F2 podnosi je i umieszcza na przenośnikach łańcuchowych. Dwa przenośniki transportują plastikowe tacki do obszaru roboczego robotów pick & place; transport odbywa się wzdłużnie. Przenośniki te mogą być również obracane na potrzeby przyszłych wariantów i formatów produktów, zgodnie z życzeniem firmy Lambertz.
Nowa linia pakująca umożliwia firmie Lambertz pakowanie dużej liczby ciastek owsianych w czekoladzie przy zachowaniu wysokiego stopnia automatyzacji. Zamiast kilku pracowników stojących przy taśmie pakującej, jak to miało miejsce w przeszłości, nowa linia Pickerline może być obsługiwana przez jedną osobę. To zaleta nie do przecenienia w czasach stale rosnącego niedoboru wykwalifikowanych pracowników. Co więcej, nowa linia Pickerline charakteryzuje się wyjątkową kompaktowością, co pozwala zaoszczędzić miejsce na hali produkcyjnej, a tym samym pomaga zmniejszyć ślad ekologiczny. Klient jest zachwycony nową linią pakującą. Hermann Bühlbecker, właściciel firmy Lambertz, podkreśla: Jesteśmy bardzo zadowoleni z nowej linii. Nasze popularne organiczne ciastka owsiane, które łatwo się łamią, są nie tylko pakowane niezwykle starannie, ale także bardzo wydajnie. Schubert pomógł nam, jako tradycyjnej firmie, dokonać znaczącego postępu w zakresie automatyzacji. Jesteśmy bardzo zadowoleni ze współpracy i doskonałych wyników.
Opracowano na podstawie materiałów firmy Schubert
Tłumaczenie: TK