Czyste, dokładne ważenie: higieniczna konstrukcja przetwornika wagi
30 Sep 2014 14:02
Urządzenie wytwarzające jeden produkt spożywczy zawiera setki składników, w tym do 60 przetworników wagi. Istotne jest, by każdy komponent był zgodny z wytycznymi higienicznymi, zwłaszcza jeśli w całym łańcuchu produkcyjnym aspekt higieny nie może być narażony na ryzyko. Higieniczne przetworniki wagi firmy HBM spełniają te wymogi.
Czy to rzeczywiście możliwe, by zaprojektować przetwornik wagi, który jest łatwy do czyszczenia i posiada certyfikat zgodności z dyrektywami UE, a jednocześnie dokonuje dokładnych i szybkich pomiarów? Odpowiedź zdecydowanie brzmi: tak. Około 8 lat temu klienci HBM w przemyśle spożywczym zaczęli interesować się tematem stworzenia czujników aseptycznych. Są to przetworniki, które w łatwy sposób można poddać procesom czyszczenia i sterylizacji od zanieczyszczeń mikroorganizmami. Aby spełnić te wymagania, opracowano cylindryczne przetworniki wagi, których konstrukcja jest wolna od wszelkich narożników lub krawędzi, dzięki czemu są bardzo łatwe do czyszczenia. Wynikiem tych prac są modele PW27 i PW25 – przetworniki stosowane do systemów napełniania i dozowania oraz w całej branży opakowań.
Przetwornik wagi PW27 został teraz certyfikowany przez Europejskie Stowarzyszenie Inżynierów Konstruktorów w zakresie higieny (EHEDG) za jego konstrukcję zgodną z wymaganiami dotyczącymi higieny. Podstawą tych wytycznych jest Dyrektywa Maszynowa UE. Bierze się tu pod uwagę takie aspekty jak wykończenie powierzchni i jakość materiałów, a także kształt i konstrukcję elementów. PW27 jest jak dotychczas pierwszym i jedynym przetwornikiem wagi dla niskich maksymalnych obciążeń, który został oficjalnie zatwierdzony przez EHEDG dla otwartych procesów produkcji spożywczej.
Przyznanie certyfikatu oznacza, że produkt spełnia wszystkie wymagania na naszej bardzo długiej liście kontrolnej. EHEDG jest niezależną instytucją i także potwierdza, że projekt jest zgodny z Dyrektywą Maszynową UE. Tak dalece, jak producenci maszyn i żywności są zainteresowani tym rozwiązaniem, zapewnia się, że wszystkie komponenty nadają się do zastosowań zgodnie z bardzo surowymi wymogami dotyczącymi higieny żywności. Zgodność higieniczna konstrukcji rozpoczyna się od wyboru właściwych składników – komentuje dr Jürgen Hofmann, ekspert technologii żywności w Instytucie Konstrukcji Higienicznych na Politechnice w Monachium i jeden z czołowych zwolenników EHEDG, dodając: nie wszyscy producenci technologii ważenia spełniają wymagania dla konstrukcji łatwej do czyszczenia – lub nawet nie myślą o tym, że możliwe jest
projektowanie produktów uwzględniających ten wymóg. Wymagało to całkowicie nowego podejścia do projektowania precyzyjnych przetworników wagi, dlatego to właśnie przetwornik firmy HBM PW27 stał się pionierem. Ma ogromny potencjał do wykorzystywania go w obszarach, które muszą być często czyszczone i gdzie wysokie standardy higieny muszą być zapewnione, np. podczas produkcji artykułów spożywczych wrażliwych mikrobiologicznie. Przy konwencjonalnych czujnikach czyszczenie może trwać dwa lub trzy razy dłużej. Jeśli spojrzeć na częstotliwość, z jaką czyszczenie jest wymagane w tej branży, to widać, że dzięki użyciu PW27 można zaoszczędzić dużo pieniędzy poprzez redukcję czasu przestoju.
Dr Hofmann nie ma wątpliwości, że dla producentów żywności czas to pieniądz. I zawsze polecam producentom żywności, by obliczyć TCO – całkowity koszt posiadania – przy zakupie nowych systemów produkcyjnych, ale tylko nieliczni z nich rzeczywiście to robią. Nasze badania pokazują, że można zaoszczędzić dużo pieniędzy, długoterminowo, jeśli używa się maszyn, które są łatwe do czyszczenia. Suma kosztów inwestycji na zakup maszyny to jednorazowy wydatek. W wielu przypadkach czyszczenie odbywa się trzy razy dziennie – wyjaśnia dr Hofmann na zakończenie.
Artykuł powstał na podstawie materiałów publikowanych przez firmę HBM