FEFCO wspiera walkę z marnotrawstwem żywności
16 Mar 2012 10:20

FEFCO, Europejskie Stowarzyszenie Producentów Opakowań z Tektury Falistej przyjęło z zadowoleniem rezolucję Parlamentu Europejskiego z 19 stycznia br., dotyczącą sposobów walki z marnotrawstwem żywności. Zrozumienie ważnej roli, jaką opakowania mogą odgrywać przy unikaniu strat żywności jest kluczowe nie tylko w przypadku przemysłu tektury falistej, ale również przemysłu opakowaniowego w całości – powiedziała Angelika Christ, sekretarz generalna FEFCO. Rezolucja PE zwraca uwagę, że niemal połowa żywności w gospodarstwach domowych, supermarketach i restauracjach trafia do śmieci. Z drugiej strony 79 mln obywateli Unii żyje poniżej progu ubóstwa, a 16 milionów potrzebuje regularnej pomocy żywnościowej. Zdaniem parlamentarzystów, za marnotrawienie jedzenia w 42 proc. odpowiadają gospodarstwa domowe, czego w 60 proc. dałoby się uniknąć, w 39 proc. producenci, w 5 proc. sprzedawcy i w 14 proc. dostawcy żywności. Straty żywności w 27 krajach członkowskich ocenia się na 89 mln ton rocznie, czyli ok. 179 kg na głowę. Dlatego w swej rezolucji Parlament Europejski wzywa do podjęcia zdecydowanych działań w celu zatrzymania marnotrawstwa żywności do 2025 r. i ułatwienia dostępu do żywności dla najbiedniejszych obywateli Unii. Europosłowie wzywają do wprowadzenia skoordynowanej akcji łączącej działania europejskie i krajowe w całym łańcuchu dostaw i konsumpcji. Apelują także, by uznać marnotrawienie żywności za problem niezwykle ważny. Jeśli nie podejmie się żadnych działań, to ilość zmarnotrawionej żywności do 2020 roku wzrośnie o 40 proc., czyli do 126 mln ton rocznie – wynika z badań opublikowanych przez Komisję. Jak stwierdza rezolucja, „optymalizacja i efektywne wykorzystanie opakowań do żywności mogą odegrać istotną rolę w zapobieganiu strat żywności dzięki redukcji całkowitego wpływu produktu na środowisko poprzez m.in. świadome ekologicznie projektowanie opakowań, które uwzględnia choćby ich urozmaiconą wielkość (by pomóc klientom kupić najbardziej dostosowaną do ich potrzeb ilość produktu i zniechęcić do przesadnej konsumpcji surowców) oraz wydłuża okres przydatności artykułów do spożycia i podtrzymuje ich świeżość; doradzanie, jak magazynować i używać produkty; zawsze dobierać odpowiednie materiały do produkcji opakowań na żywność i ich ochrony, które nie są groźne dla zdrowia lub trwałości produktów (...)”. Aby do 2025 roku znacząco zmniejszyć marnotrawstwo żywności, potrzebne są kampanie, które uświadomią społeczeństwom konsekwencje wynikające z tego zjawiska. Takie kampanie powinny być prowadzone na poziomie UE, jak i w krajach –zakłada rezolucja. Państwa członkowskie powinny wprowadzić w szkołach programy edukacyjne dotyczące przechowywania żywności, a także sposobu jej utylizacji. Parlamentarzyści wezwali Radę i Komisję do ogłoszenia 2014 roku „Europejskim rokiem przeciwdziałania marnotrawieniu żywności”. Według europarlamentarzystów, UE powinna wspierać działania w zakresie dystrybucji produktów spożywczych dla obywateli znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji materialnej. Nadal powinny być utrzymane programy na rzecz zaopatrzenia uczniów w mleko i produkty mleczne oraz promujące spożywanie owoców w szkołach. Opracowano na podstawie informacji FEFCO