Opakowania z tektury chronią żywność przed światłem
25 Jun 2013 13:05

Ochrona i wysoka jakość produktów spożywczych są ważne dla większości polskich konsumentów, co potwierdzają wyniki badań przeprowadzonych na zlecenie firmy Tetra Pak. Tylko czy infor-macje o właściwościach produktu zapisane na etykiecie są prawdziwe po kilku tygodniach jego transportu, magazyno-wania i eksponowania na sklepowej półce? Jeśli chodzi o cenne składniki odżywcze zawarte w płynnych produktach spożyw-czych, takich jak mleko czy soki, pudełka z tektury zapewniają im doskonałą ochronę. Ochrona jakości produktów spożywczych jest postrzegana jako istotna cecha materiałów opakowaniowych aż przez 70% respondentów, którzy wzięli udział w badaniu przeprowadzonym w styczniu 2013 roku przez Ipsos na zlecenie firmy Tetra Pak. Jednocześnie 62% osób uznało, że oczekuje, aby opakowanie zapewniało wysoką jakość produktu spożywczego. Utrzymanie wysokiej jakości pakowanych produktów spożywczych w czasie od ich wyprodukowania do momentu konsumpcji nie jest prostym zadaniem. Czasem nawet przez kilka miesięcy są one narażone na wpływ różnych czynników zewnętrznych. Należą do nich ryzyko kontaktu fizycznego z powietrzem, światłem oraz bakteriami, które mają negatywny wpływ na jakość zapakowanej żywności. Wartość spożywcza produktów zależy od ilości zawartych w nich składników odżywczych i witamin, które są bardzo wrażliwe na czynniki zewnętrzne, zwłaszcza światło. Światło rozkłada witaminy, przede wszystkim witaminę A, co ma znaczenie szczególnie w odniesieniu do soków. Przyspiesza również utlenianie tłuszczów w takich produktach spożywczych jak mleko, sery, zupy i sosy. Zmiany te przyczyniają się do powstania nieprzyjemnego smaku i zapachu w przechowywanej żywności płynnej. Wymienione reakcje prowadzą do obniżenia wartości odżywczej i biologicznej produktów. Pogorszenie cech jakościowych mleka spożywczego podczas jego przechowywania przebiega najwolniej w tych produktach, które są opakowane w materiały o wysokiej barierowości dla tlenu i światła, tj. wielowarstwowe opakowania kartonowe z folią aluminiową lub opakowania z folii metalizowanej – mówi prof. Helena Panfil-Kuncewicz z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Tym, co konsumenci sami mogą wyczuć w produktach niechronionych przed światłem, jest charakterystyczny tzw. słoneczny posmak – dodaje. Żywność zapakowana w opakowania kartonowe zachowuje swoje wartości odżywcze i walory smakowe – podkreśla Radosław Rozmierski, kierownik ds. zapewnienia jakości w firmie Tetra Pak. – Bezpieczeństwo żywności zapewniają trzy warstwy ochronne: tektura chroniąca przed światłem i nadająca opakowaniu kształt oraz trwałość, polietylen chroniący produkt przed wpływem czynników zewnętrznych i – w przypadku opakowań aseptycznych – cienka folia aluminiowa, chroniąca przed działaniem tlenu oraz stanowiąca dodatkową ochronę przed światłem. Wszystkie warstwy opakowania tworzą razem doskonałą barierę zabezpieczającą produkt przed mikroorganizmami. Wysoka barierowość wielowarstwowego opakowania tekturowego pozwala zapewnić niezmienioną jakość produktu. Transport, magazynowanie czy ekspozycja na półkach sklepowych nie są w stanie wpłynąć na jego jakość. Opakowania z tektury, oprócz pełnienia kluczowej funkcji w zakresie ochrony jakości żywności, są coraz wygodniejsze w użyciu dzięki najnowszym kształtom i zamknięciom. Są także przyjazne dla środowiska, ponieważ wytwarza się je głównie z surowców odnawialnych oraz mogą być w pełni poddawane recyklingowi. Dodatkowo, jako opakowania nietłukące się, są bezpieczne w użyciu, nawet dla małych dzieci. Opracowano na podstawie informacji firmy Tetra Pak