Tacka z celulozy ochroni środowisko
20 Mar 2013 14:52

Unia Europejska podjęła próbę walki z nieekologicznymi opakowaniami. Jej projekt badawczy Adcellpack ma na celu opracowanie nowatorskiego materiału do pakowania żywności, który będzie wykonany z celulozy i biodegradowalnych polimerów, nie zaś z pochodnych ropy naftowej. Bogacenie się społeczeństw w krajach rozwijających się wymusza podnoszenie jakości i atrakcyjności opakowań żywności. Tym samym rośnie ilość zużytych materiałów opakowaniowych, z których większość powstaje w rezultacie obróbki surowców nieodnawialnych, przede wszystkim ropy naftowej. Z danych Eurostatu wynika, że Europejczycy co roku pozbywają się ponad 15 mln ton odpadów opakowaniowych, z czego ponad 40% trafia na wysypiska śmieci, nie zaś do recyklingu lub kompos- towania. Z tym problemem próbuje sobie radzić Unia Europejska, która w listopadzie ubiegłego roku uruchomiła dwuletni projekt badawczy Adcellpack, mający na celu opracowanie metody produkcji materiałów wykonanych z celulozy i nadających się do zastosowania w opakowaniach z atmosferą modyfikowaną (MAP). W tej technologii powietrze atmosferyczne jest zastępowane przez wymaganą mieszankę innych gazów, co umożliwia przedłużenie czasu przydatności świeżej żywności do spożycia. Naukowcy wpadli na pomysł, aby opracować sposób produkcji termoplastu pochodzącego z włókien drzewnych, który można byłoby wykorzystać m.in. w tackach stosowanych do pakowania plasterkowanego sera. Typowe opakowania MAP są oparte na nieodnawialnych wielowarstwowych materiałach, których ponowne przetworzenie jest utrudnione. Naukowcy uważają, że użycie biotworzyw opartych na celulozie (do 90% w masie opakowania) jest w tym przypadku obiecującą alternatywą prowadzącą do zredukowania negatywnego wpływu na środowisko. Jak można przeczytać na stronie projektu, zastąpienie konwencjonalnych, nienadających się do recyklingu opakowań MAP (stanowiących ok. 5% ogółu opakowań na żywność) ich biodegradowalnymi odpowiednikami pozwoliłoby zmniejszyć o ponad 300 tys. ton ilość odpadów z tworzyw sztucznych. Celem projektu jest opracowanie ekologicznego opakowania na sery, bowiem – tu znowu cytat ze strony Adcellpack – „Zmieniające się zwyczaje i motywacje konsumentów zwiększają konsumpcję sera, zwłaszcza krojonego, który przy rocznej produkcji przekraczającej 300 ton stanowi nieustannie rosnący rynek. To powód, dla którego wybraliśmy ser jako świeży produkt dla naszego projektu.” Jak przyznała w rozmowie z portalem FoodProductionDaily.com Marja Juvonen, naukowiec z fińskiego instytutu badawczego VTT Technical Reasearch Centre uczestniczącego w projekcie, nowe opakowanie będzie naturalnie nadawało się do pakowania wielu innych świeżych produktów – o ile uda się zakończyć sukcesem fazę laboratoryjną i rozpocząć produkcję na skalę rynkową. Zadanie nie jest proste, bowiem – choć wykonanie takiego opakowania jest możliwe – ze względów technicznych nie zyskało ono dotychczas popularności na skalę przemysłową. Podstawową trudnością jest bowiem sprawienie, by papier miał niezbędne własności barierowe oraz odpowiednie wydłużenie dla termoformowania. W projekcie papier, który jest materiałem nienadającym się do termoformowania, zostanie wykonany ze zmodyfikowanej masy celulozowej. Powłoka tacki (niezbędna, ponieważ papier jest materiałem porowatym i higroskopijnym, a tym samym wysoce przepuszczalnym) oraz jej wieczko zostaną wykonane z biopolimerów takich jak PLA i kwas poliglikolowy. Adcellpack to projekt konsorcjum, w którego skład wchodzą: Centros Comerciales Carrefour, Distribuciones Juan Luna i Papelera de Brandia z Hiszpanii, Elastopoli Oy z Finlandii, Skymark z Wielkiej Brytanii oraz dwa instytuty badawcze – fiński VTT Technical Research Centre i hiszpański ITENE. Budżet projektu finansowanego przez Unię Europejską wynosi 1,4 mln euro. Zakończenie prac planuje się na listopad 2014 roku. Na podstawie informacji Adcellpack opracował TK