Tacki i folie MAP do pakowania produktów spożywczych
16 Mar 2012 10:20

Firma Pakmar jest obecna na polskim rynku materiałów opakowaniowych od 1990 roku. Naszym celem jest prezentowanie odbiorcom najnowszych trendów i rozwiązań w dziedzinie przemysłowych technik pakowania. Firma Pakmar od początku swojego istnienia jest znana jako dostawca barierowych folii opakowaniowych dla przemysłu mięsnego, mleczarskiego i rybnego. W ciągu ponad 20 lat naszej pracy staraliśmy się tworzyć i modyfikować naszą ofertę rynkową tak, by spełniała oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. Dlatego stale ją udoskonalamy, zarówno pod względem technologicznym, jak i jakościowym. W ostatnim czasie, w odpowiedzi na zaobserwowane zapotrzebowanie rynku, Pakmar wprowadził do swojej oferty gamę folii przykrywkowych do tacek. Folie te pod handlową nazwa Polylid przeznaczone są do pakowania żywności na tackach w zmodyfikowanej atmosferze gazów MAP. Polylid to zgrzewalne wielowarstwowe folie przeznaczone do zamykania metodą zgrzewania tacek i pojemników wytwarzanych z APET, CPET, PS, PVC, PP, PE oraz do tacek aluminiowych. Folie Polylid stosowane są do zabezpieczania gotowych posiłków, sałat, świeżego i mrożonego mięsa, produktów mleczarskich, różnego rodzaju past i substancji oleistych. Oprócz folii o podstawowej budowie występują również konstrukcje wyposażone w dodatkową barierę EVOH, powłokę antifog ograniczającą oddziaływanie paryw wodnej oraz efekt łatwego odrywania peel. Folie mają certyfikaty FDA i EEC. Dobór folii jest uzależniony od rodzaju używanej tacki, procesu przetwarzania, wymagań przechowywania i wymaganej żywotności produktu. W tabelce (z lewej) przedstawiono zakresy zastosowań różnych rodzajów tacek wykonanych z materiałów CPET, APET i PP. C-PET. Jak widać na wykresie, tacki wykonane z C-PET mają najszerszy zakres temperatur: od -40 do 220°C, co pozwala na przechowywanie produktów w bardzo niskich temperaturach, a jednocześnie odgrzewanie w kuchenkach mikrofalowych i piecykach elektrycznych. C-PET ma wysoką barierę na przenikanie gazów, co w połączeniu z technologią MAP znacznie wydłuża przydatność zapakowanego produktu. Tacki z C-PET-u występują w dwóch kolorach – czarnym i białym. A-PET. Tacki wykonane z A-PET charakteryzują się wysoką przezroczystością i wytrzymałością na działanie niskich temperatur. Opakowania tego typu znajdują zastosowanie do pakowania dań nie wymagających podgrzewania. Ich wysoka bariera na przenikanie gazów zapewnia długotrwały i estetyczny wygląd produktu. PP. Tacki PP, najczęściej stosowane na polskim rynku opakowaniowym, przeznaczone są do wykorzystania w zakresie temperatur od 0 do 125°C, co pozwala na przechowywanie produktów w lodówce i odgrzewanie w kuchence mikrofalowej. PP nie ma bariery na przenikanie gazów. Na specjalne zamówienie tacki mogą zostać wyprodukowane z dodatkowymi warstwami pozwalającymi otrzymać wysoką barierę dla gazów, a także przechowywać produkty w niższym zakresie temperatur. Oprócz zaprezentowanych folii wieczkowych nasza oferta obejmuje szeroką gamę folii barierowych, która skierowana jest przede wszystkim do przemysłu spożywczego i obejmuje pełną gamę folii jedno- i wielowarstwowych przeznaczonych do pracy na maszynach typu FFS (form, fill, seal, co oznacza formowanie, napełnianie, zgrzewanie). Oferujemy folie z udziałem takich polimerów, jak: PA, PE, PET, PLA, PP, PS, PVC. Specjalnie dobrana kolejność warstw i ułożenie polimerów w strukturach wielowarstwowych pozwala stworzyć konstrukcje folii dostosowane do indywidualnych wymagań pakowanego produktu, technologii pakowania i norm jego zabezpieczenia. Folie są stosowane we wszystkich występujących na rynku automatach pakujących do termoformowania, produkcji torebek, systemów flowpack i traysealerów. Są przystosowane do pakowania – zarówno w próżni, jak i w środowisku gazów obojętnych – produktów takich, jak: mięso i wędliny, ryby i produkty wędzone, pieczywo i artykuły delikatesowe, produkty sypkie, sery, bakalie, artykuły medyczne. Folie są dostarczane we wszystkich żądanych szerokościach dostosowanych do wymagań poszczególnych maszyn pakujących. Marek Rosłon, Mariusz Soleski