Tekturowe opakowania najlepsze dla środowiska
21 Feb 2014 08:47

Ocena cyklu życia (LCE) przeprowadzona przez Instytut Energii i Badań Środowiska (IFEU) pokazuje, jaki wpływ na środowisko naturalne mają popularne metody pakowania żywności o długim terminie ważności. Badanie zamówione przez producenta opakowań tekturowych SIG Combibloc wykazało, że to właśnie tektura ma najkorzystniejszy wpływ na środowisko naturalne, jeśli porówna się ją z innymi typami opakowań: metalowymi puszkami, szklanymi słoikami, stojącymi szczelnymi torebkami oraz pojemnikami z tworzyw sztucznych. Pudełka tekturowe – w porównaniu z każdym z wymienionych typów opakowań – charakteryzowała niższa emisja dwutlenku węgla oraz zmniejszenie zużycia surowców energetycznych przy produkcji nawet o 69%. Jak wynika z badania, głównymi czynnikami mającymi korzystny wpływ na środowisko naturalne opakowań są rodzaj wykorzystanego materiału oraz jego ilość. Autorzy raportu podkreślają, że – podobnie jak w przypadku wszystkich tego typu badań – przy ich ocenie należy brać pod uwagę rodzaj wykorzystanych danych oraz cel badania. O przeprowadzenie pomiarów wpływu na środowisko różnych systemów opakowaniowych i analizę uzyskanych wyników w zgodzie ze standardem ISO 14040ff ustalonym dla oceny cyklu życia (LCA) został poproszony Instytut Energii i Badań Środowiska w Heidelbergu (Niemcy). Niezależny instytut IFEU jest jedną z czołowych europejskich instytucji badających środowisko naturalne, która pracuje m.in. dla resortów rządowych, międzynarodowych organizacji ekologicznych i chroniących przyrodę, Niemieckiej Federalnej Agencji Ochrony Środowiska oraz wielu firm i korporacji. LCA pod mikroskopem W ocenie cyklu życia wszystkie kluczowe dla środowiska czynniki i procesy, które mają wpływ na opakowania w cyklu życiowym systemów opakowaniowych, zostały dokładnie przebadane i ocenione na każdym etapie: od wydobycia i przetworzenia surowców na opakowania, poprzez produkcję i transport opakowań, pakowanie żywności, po dostarczenie ich do sprzedawców, recykling bądź utylizację. Ten typ oceny jest jedyną metodą badawczą, która ocenia profil środowiskowy opakowania jako całości, zamiast skupiać się na jednym jego aspekcie. W badaniu zajmowano się wszystkimi kluczowymi elementami cyklu LCA, jak również poziomem emisji substancji niebezpiecznych, m.in. zużyciem zasobów kopalnych i energii, ich wpływem na środowisko nieożywione, emisją dwutlenku węgla i związaną z nią zmianą klimatu oraz warstwy ozonowej, intensywnością transportu, emisją cząstek stałych, smogiem oraz eutrofizacją i zakwaszaniem gleb i cieków wodnych. Kluczem jest, co i ile wykorzystujemy Rezultaty badań wskazują, że – gdy oceniamy wpływ na środowisko opakowań na żywność o wydłużonej trwałości – kluczowymi czynnikami są rodzaj materiałów wykorzystanych do produkcji opakowania oraz ich ilość. W badaniu najlepsze rezultaty we wszystkich kategoriach odnoszących się do wpływu na środowisko zanotowały pudełka z tektury – tak w zakresie zużycia surowców, jak i poziomu emisji dwutlenku węgla. Najbardziej uderzające są korzystne rezultaty w kategoriach „Zużycie zasobów kopalnych”, „Wykorzystanie energii pierwotnej” oraz „Emisja CO2 a zmiana klimatu”. Badanie pokazuje, że pod względem konsumpcji materiałów kopalnych i emisji CO2 zastosowanie pudełek z tektury wywiera znacząco mniejszy wpływ na środowisko niż inne rozwiązania opakowaniowe przebadane przez IFEU. Badanie potwierdza, że odpowiadają za to przede wszystkim mała masa opakowań tekturowych oraz doskonałe własności ekologiczne nieprzetworzonej tektury. Ponieważ składa się ona w dużej części – ok. 70% – z drewna, czyli materiału w pełni odnawialnego, do jej produkcji zużywa się znacznie mniej materiałów kopalnych niż w przypadku opakowań z innych materiałów. Jeśli lasy byłyby zarządzane odpowiedzialnie, dostęp do surowca wykorzystywanego w produkcji tektury byłby nieskończony – konkludują autorzy badania. Na podstawie informacji firmy SIG Combibloc opracował TK