Producenci tradycyjnych wyrobów cukierniczych stawiają na najlepszą ręczną jakość, ale przy okazji zależy im na wysokich nakładach produkcyjnych. Z tego powodu procesy pakowania stawiają przed nimi ciągłe wyzwania.
Asolo Dolce, włoskie przedsiębiorstwo o długiej tradycji, zwróciło się do firmy Schubert z prośbą o zaprojektowanie nowej linii pakującej. Wspomagana przez roboty linia TLM z niemieckiego Crailsheim pakuje Cantuccini i Amaretti szybko i elastycznie. Chrupiące, kruche ciasteczka są chronione przez opakowanie typu bag-in-box, które zostało zaprojektowane przez zespół Schubert Packaging Development.
Koncepcja bag-in-box (worek w pudełku) cieszy się sporą popularnością. I nie ma się czemu dziwić. Pojemniki, które łączą opakowania foliowe typu flowpack z kartonami, oferują wiele zalet. Oprócz wymiarowej zmienności opakowań tekturowe pudełka zapewniają wysoką jakość i trwałość, a przy okazji elegancko prezentują znajdujące się w nich produkty. Ponadto, w zależności od wybranego materiału, flowpack zapewnia maksymalną ochronę produktu.
Powiew świeżości w procesie pakowania
Firma Asolo Dolce chciała wykorzystać wszystkie te zalety w przypadku Cantuccini. Wierny tradycji producent z północnych Włoch wytwarza podwójnie wypieczone ciasteczka od wielu lat, podobnie jak Amaretti i inne wyroby ciastkarskie. I od dawna preferuje foliowe opakowania typu flowpack; w końcu wypieki, jeśli mają zachować świeżość i chrupkość przez długi czas, potrzebują niezawodnej bariery ochronnej. Do niedawna jednak smakołyki były pakowane we wstępnie sklejone pudełka – w drogim i pracochłonnym procesie, który Asolo Dolce postanowiło zoptymalizować ze względu na wzrost popytu. Rodzinne przedsiębiorstwo zwróciło się do firmy Schubert z prośbą o efektywną modernizację opakowań i procesu pakowania. Wyjątkową wydajność i elastyczność produkcji opakowań bag-in-box zapewnia zastosowanie modułowych, wspomaganych przez roboty systemów TLM. Asolo Dolce było szczególnie zainteresowane łatwymi zmianami formatów, które nie wymagają dużego nakładu pracy ze strony operatorów. Aby spełnić te wymagania, firma Schubert zaprojektowała nową maszynę pakującą, która mogła pakować wstępnie napełnione flowpacki o różnych rozmiarach w zoptymalizowane kartonowe pudełka. Dotychczasowe wstępnie sklejone opakowania zostały zastąpione tańszą i dostosowaną do możliwości maszyny wersją w formie płaskich wykrojów.
Większa wydajność dzięki optymalizacji kartonów
Po pierwszym wypieku surowego ciasta Cantuccini są krojone na małe kawałki, a następnie wypiekane po raz drugi. To, co lubią konsumenci, stanowi jednak wyzwanie dla zautomatyzowanej obsługi w ramach procesu pakowania. Wynika to z faktu, że nieregularny kształt ciastek nadaje każdej napełnionej torebce jej własną geometrię. Od podstaw przeprojektowaliśmy wcześniej stosowane i kosztowne wstępnie sklejone kartony – wyjaśnia Valentin Köhler, kierownik działu rozwoju opakowań w firmie Schubert. Jego zespół zaprojektował dwa formaty pudełek w formie płaskich wykrojów o dwóch różnych wysokościach, tak by możliwe było elastyczne napełnianie ich torebkami o masie 150, 200 lub 250 gramów – a wszystko to z użyciem jednej maszyny.
Aby zaoszczędzić Asolo Dolce straty czasu i pieniędzy w dłuższej perspektywie, eksperci ds. maszyn z firmy Schubert, we współpracy z dyrektorem handlowym Dirkiem Andrichem, postawili na proces załadunku od góry. Chociaż w rozwiązaniach typu bag-in-box tradycyjnie stosuje się side-loading, czyli napełnianie przez wąski otwór z boku, zalety top-loading są oczywiste: w rozwiązaniu Schuberta roboty napełniają kartony przez największy dostępny otwór. Oznacza to, że system działa nie tylko szybciej, ale również bardziej elastycznie i niezawodnie, ponieważ roboty odpowiedzialne za proces napełniania mogą działać niezależnie od wysokości kartonów.
Roboty transportowe łączą płynnie wszystkie etapy pakowania
Nowa maszyna pakująca jest odpowiedzialna za automatyczne grupowanie torebek, formowanie i klejenie płaskich wykrojów, umieszczanie w kartonach opakowań typu flowpack z ciastkami Cantuccini, a następnie zamykanie napełnionych pudełek. Niezależnie od formatu system gwarantuje osiągnięcie najwyższej wydajności 75 kartonów na minutę. W trakcie końcowego procesu akceptacji przeprowadzonego w warunkach produkcyjnych osiągnęliśmy poziom wydajności co najmniej 98% – potwierdza Andrich. Jednym z technicznych wyróżników nowoczesnej linii jest Transmodul.
Robot transportowy – będący autorskim projektem firmy Schubert – łączy płynnie poszczególne etapy procesu pakowania maszynowego. Nasza maszyna formuje płaskie wykroje i umieszcza je na Transmodul, który przenosi przygotowane kartony do stacji napełniania. Gdy tylko zgrupowane torebki z ciastkami i kartony zostaną wyrównane, robot umieszcza flowpacki w opakowaniach. Następnie Transmodul przenosi kartony do
stacji zamykania – wyjaśnia przebieg procesu Andrich.
Maksymalna wydajność – dziś i w przyszłości
W przypadku zmiany formatu konieczna jest jedynie wymiana magazynka z płaskimi wykrojami, gdyż urządzenie napełniające kartony jest wyposażone w specjalnie przystosowane ssawki. Ponieważ są ruchome, automatycznie dopasowują się one do nowego formatu torebki. Tym samym możliwy jest błyskawiczny i prosty narząd maszyny oraz szybki powrót do procesu pakowania. Aby zagwarantować jeszcze większą wydajność pakowania Cantuccini w linii produkcyjnej, eksperci firmy Schubert uwzględnili jednolitą koncepcję logistyki, która obejmuje nawet paletyzację.
Dzięki zwiększonej wydajności, oszczędności kosztów, niezawodności i łatwości obsługi rozwiązanie firmy Schubert w pełni zaspokoiło oczekiwania firmy Asolo Dolce. W przyszłości dzięki nowej maszynie pakującej możliwe będzie również wdrożenie innych formatów. Podobnie jak Schubert jesteśmy firmą rodzinną z długą tradycją – mówi prezes i założyciel firmy Sergio Gallina. – Jako rodzina cenimy sobie partnerów, na których można polegać. Schubert to projektant naszych maszyn i nasz partner od ponad 25 lat, który znowu nam zaimponował.
Rodzinna tradycja słodkich pokus w wielu wariantach
Asolo Dolce to rodzinna firma z siedzibą w gminie Asolo we włoskiej prowincji Treviso. Firma od ponad 40 lat produkuje Cantuccini i inne słodkie przysmaki. Aby zapewnić najwyższy poziom rozkoszy, przywią- zuje największą wagę nie tylko do składników, ale również do zmysłowych wrażeń zapewnianych przez swoje produkty – takich jak wyjątkowa chrupkość tradycyjnych, dwukrotnie wypiekanych Cantuccini. Dużą popularnością cieszą się również Sfogliatine z Asolo – odmiany ciasta francuskiego z cukrową skórką, nadzieniem owocowym i polewą czekoladową. Oferty dopełniają nadziewane Strudelini, Amarettini i szeroki wybór innych ciasteczek.
Tłumaczenie: TK