Z myślą o maksymalnym bezpieczeństwie
20 Mar 2013 14:52

Firma Schütz, jako producent opakowań przemysłowych, rozpoczęła proces wprowadzania do wszystkich swoich zakładów produkcyjnych standardu Food Safety System Certification 22000 (FSSC). Nowo utworzony przez tę firmę standard Foodcert zapewnia kompleksowe bezpieczeństwo produktom żywnościowym transportowanym w pojemnikach typu IBC i beczkach z polietylenu produkowanych przez firmę. W momencie, w którym pojawia się temat bezpieczeństwa żywności w kontekście opakowań przemysłowych wykonanych z tworzyw sztucznych, rozmowa – na ogół – automatycznie skupia się na materiale opakowaniowym. Jednym z powodów ta-kiego stanu rzeczy jest fakt, że międzynarodowe normy jasno określają, jakie są dopuszczalne własności materiału, a które substancje są niedozwolone, oraz wymagają rygorystycznego testowania produktów i określania limitów (np. maksymalnej dopuszczalnej migracji). Faktem jest, że skupianie się wyłącznie na materiale powoduje na ogół ignorowanie potrzeb rynku i całkowicie zawodzi przy próbach zaspokojenia obecnych potrzeb przemysłu spożywczego. Wytyczne US Food and Drug Administration (FDA) oraz jego europejskich odpowiedników ograniczają się do minimalnych wymogów. Nowy standard Foodcert zdefiniowany przez firmę Schütz daje więcej niż wymaga przemysł spożywczy. Wraz z nim firma gwarantuje nie tylko bezpieczeństwo materiału, ale także pełne bezpieczeństwo produktu i procesu w całym łańcuchu dostaw. Produkowane przez firmę Schütz zgodnie ze standardem Foodcert pojemniki typu IBC i beczki są nie tylko zgodne z międzynarodowymi przepisami prawa żywnościowego, zawierają bowiem dodatkowo elementy minimalizujące ryzyko, są produkowane w systemie „just-in-time” zgodnie ze specyfikacjami klientów, a także zapewniają pełną identyfikację. Aby zapewnić standardowi ogólnoświatowy zasięg stosowania, Schütz sukcesywnie certyfikuje wszystkie swoje fabryki zgodnie z najnowszym standardem przemysłowym FSSC 22000 (Food Safety System Certification opartym na normach ISO 22000 i PAS 223), który został już przyznany zakładom produkcyjnym w: Selters (Niemcy), Killala (Irlandia), Montlingen (Szwajcaria), Moerdijk (Holandia), Marcoussis (Francja), Doraville (USA)‚ Guarulhos (Brazylia), Szanghaju (Chiny), Tianjin (Chiny) i Nilai (Malezja). Niezbędne przygotowania trwają również w innych fabrykach, w których w niedługim czasie planowane jest wdrożenie certyfikacji. Standard FSSC 22000 został uznany przez GFSI (Globalną Inicjatywę ds. Bezpieczeństwa Żywności), międzynarodową organizację czołowych producentów i sprzedawców żywności. Głównym celem tego przedsięwzięcia jest zapewnienie bezpieczeństwa konsumentów i współpracy w ramach łańcucha produkcyjnego. Ponieważ opakowanie przemysłowe jest na ogół wykorzystywane na początku łańcucha dostaw – przykładowo dla pasz, półproduktów i surowców – nawet najdrobniejsze zaburzenie może spowodować ogromne namnożenie problemów. To generuje szczególnie silną potrzebę minimalizowania ryzyka. Wymogi maksymalnego bezpieczeństwa wymagają obszernych programów zapobiegawczych. Z tego powodu firma Schütz wdrożyła rozwiązania systemu HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli) zgodne ze standardem PAS 223 (Publicly Available Standard) i z normą ISO 22000 (International Organization for Standardization). Choć te normy odnoszą się do budynków, fabryk i maszyn, to w rzeczywistości mają one związek z całym środowiskiem produkcyjnym i zawierają szczegółowe przepisy dotyczące higieny pracowników oraz grafiku sprzątania w miejscu pracy. Określają one również kwestie unikania zanieczyszczenia przez ciała obce lub kurz, metod ochrony podczas zajmowania się odpadami oraz postępowa-nia ze szkłem i ostrzami. Przepisy dotyczące obsługi i przeglądu maszyn, systematycznego zwalczania szkodników na terenie całego przedsiębiorstwa, instrukcje kontrolowanego wykorzystania wszystkich materiałów, zwłaszcza chemikaliów, a także ścisła kontrola przychodzących towarów dopełniają kompletu. Wszystkie produkty opakowaniowe Schütz Foodcert są wytwarzane wyłącznie na indywidualne zamówienie klienta. Praktyka produkcji „dokładnie na czas” zapobiega możliwości pojawienia się zanieczyszczeń, ponieważ – tak jak w przypadku wewnętrznych, formowanych rozdmuchowo pojemników przeznaczonych dla kontenerów IBC – trafiają one bezpośrednio po wyprodukowaniu na taśmę produkcyjną, gdzie odbywa się składanie kontenerów. Dodatkową korzyścią jest to, że każdy krok w procesie produkcyjnym oraz każdy element może być jasno powiązany z odpowiadającym mu opakowaniem. System identyfikacji kodów kreskowych pozwala na dodatkowe, bezproblemowe śledzenie jego drogi w trakcie całego procesu produkcyjnego. Jeszcze jedną zaletą jest to, że na żądanie ekspert opakowaniowy może przydzielić artykułom i opakowaniom indywidualne numery identyfikacyjne. Gotowe opakowanie jest następnie ładowane i wysyłane bez uprzedniego magazynowania. Problemu nie stanowi również sytuacja, gdy dostawa nie jest natychmiast wymagana; w międzyczasie pojemniki i beczki mogą być przechowywane w zamkniętych pomieszczeniach. Dodatkową opcją jest również wykorzystanie osłon z tworzyw sztucznych zapewniających dodatkową ochronę. Wstępnie przygotowane komponenty, takie jak zakrętki, zawory wylotowe i zatyczki, są pakowane w sposób higieniczny i przechowywane oddzielnie. Jak twierdzą przedstawiciele firmy Schütz, ich przedsiębiorstwo znakomicie nadaje się do rozwoju nowych modeli Foodcert opartych na sile know-how, którą zdobywało przez dziesięciolecia. Schütz zajmuje się produkcją zindywidualizowanych rozwiązań opakowaniowych od ponad 30 lat. Pojemniki zaaprobowane przez FDA spełniają wytyczne nt. materiałów określone przez US Food and Drug Administration oraz Unię Europejską. A co do materiału, to identyczne zasady są stosowane do wszystkich opakowań – spełniających kryteria FDA i Foodcert – które produkuje firma z Westerwald: wszystkie wewnętrzne zbiorniki kontenerów IBC, łączniki zaworowe, korpusy beczek, pokrywki i zatyczki są produkowane wyłącznie z czystego HDPE, zaś wszystkie używane surowce, barwniki i uszczelki muszą być bezpieczne dla żywności. Elementy mające kontakt z napełnianym produktem są ponadto sprawdzane pod kątem zgodności z limitami migracji. Silikon i inne substancje nawilżające celowo nie są stosowane w procesach produkcyjnych. Na podstawie informacji firmy Schütz opracował KS