Firma UPM Raflatac przygotowała nową ofertę dla firm, które etykietują owoce lub warzywa o szorstkiej skórce, takie jak melony, dynie lub kabaczki. Jak przekonuje producent, laminat etykietowy RafFruit Plus to podwójna niezawodność: zarówno w zakresie monitorowania produktu, jak i prezentacji marki. Wyróżnia się dzięki zastosowaniu kleju opracowanego specjalnie do kontaktu z żywnością.
Aby zapobiec odklejaniu się etykiet, RafFruit Plus łączy w sobie papierowy materiał wierzchni wzmocniony folią z klejem topliwym RH 5F. Folia pełni funkcję warstwy zachowującej kształt, która rozwiązuje powszechny problem odklejania się etykiety w wyniku jej rozprostowywania. Ponadto klej charakteryzuje się dużą gramaturą, co zapewnia niezawodne przyleganie etykiety do chropowatej powierzchni.
Wiele rozwiązań do etykietowania szorstkich owoców i warzyw niczym nie różni się od tych stosowanych na oponach. Jednak laminat RafFruit Plus jest inny, ponieważ został stworzony specjalnie do etykietowania owoców i warzyw. Użyty w nim klej minimalizuje ryzyko migracji i tym samym podnosi do maksimum bezpieczeństwo konsumenta. Na zapytanie udostępniamy deklarację zgodności (DoC) z obowiązującymi normami dotyczącymi kontaktu z żywnością.
Źródło: UPM Raflatac