Firma Huhtamaki wprowadziła na rynek kubki z papieru powlekane jednowarstwowo, przeznaczone na jogurty i inne produkty mleczne, które zawierają mniej niż 10% plastiku i w pełni nadają się do recyklingu w krajach europejskich.
Firma twierdzi, że nowe rozwiązanie spełnia wysokie wymagania bezpieczeństwa żywności stawiane przed opakowaniami jogurtów i zapewnia niższą zawartość polimeru niż tradycyjne opakowania. Informuje, że ProDairy jest produkowany w Europie przy użyciu tektury wykonanej z włókien drzewnych pozyskiwanych z lasów zarządzanych w sposób zrównoważony.
Według firmy Huhtamaki, jednym z istotnych wyzwań związanych z redukcją zawartości polimerów w opakowaniach produktów mlecznych jest zapewnienie idealnego uszczelnienia i dopasowania wieczka do płaskiej krawędzi. Firma starała się temu zaradzić, opracowując projekt obręczy i proces jej formowania, który zapewnia „doskonałe uszczelnienie górnego pierścienia”.
W kubku ProDairy zastosowano również zastrzeżoną technologię lakieru uszczelniającego opracowaną w Huhtamaki, która według firmy została rygorystycznie i kompleksowo przetestowana.
Nasz zespół wykorzystał lakier zastępujący zewnętrzną warstwę polietylenową, który zachowuje wrażenie papieru z matowym wykończeniem i zapewnia wysoką barierę dla wilgoci dla produktów przechowywanych w warunkach chłodniczych. Jest to ważne dla producentów, sprzedawców detalicznych i konsumentów, bowiem gwarantuje, że nasz unikalny produkt zapewnia funkcjonalność tradycyjnych kubków papierowych przy niższej zawartości plastiku, a jednocześnie w pełni nadaje się do recyklingu - mówi Fredrik Davidsson, prezes Fiber Foodservice Europe-Asia-Oceania w Huhtamaki.
Huhtamaki poinformowało, że nowy produkt jest gotowy do wdrożenia u klientów z branży mleczarskiej.
Opracowano na podstawie informacji firmy Huhtamaki