Inicjatywa SAVE FOOD na interpack
20 Apr 2023 14:10

Wyniki badań naukowych, nowe materiały i innowacje z zakresu inżynierii mechanicznej: na targach interpack nie zabraknie prezentacji najnowszych rozwiązań i technologii służących do walki z utratą i marnowaniem żywności.
interpack, największe na świecie targi przetwórstwa i opakowań, które odbędą się w dniach 4-10 maja w Düsseldorfie, ponownie zajmą jednoznaczne stanowisko przeciw globalnemu marnotrawstwu żywności. Członkowie i partnerzy inicjatywy SAVE FOOD pokażą, jak bezpiecznie przetwarzać i pakować żywność, jak przedłużać jej okres przydatności do spożycia i jak w zrównoważony sposób wykorzystać już istniejące odpady.

Globalnie blisko 14% żywności o wartości wycenianej na 400 mld dolarów nie dociera do ostatniej stacji łańcucha dostaw rozciągającego się od zbiórki płodów rolnych do sprzedaży detalicznej (wg FAO, 2019). Kolejne 17% zostaje utracone na etapie sprzedaży oraz po zakupie przez końcowych konsumentów (UNEP, 20210). Ograniczenie tej skali to zadanie stawiane sobie przez Inicjatywę SAVE FOOD, zawiązaną w 2011 r. przez Messe Düsseldorf, interpack oraz Światową Organizację Zdrowia (FAO). Inicjatywa łączy organizacje międzynarodowe, producentów żywności oraz wytwórców opakowań.

Ważną rolę we wspomnianym zadaniu odegrają tegoroczne targi interpack. W ich trakcie działać będzie ulokowane przy Wejściu Północnym stoisko SAVE FOOD oferujące informacje na temat inicjatywy. Z kolei trasa do zwiedzania SAVE FOOD będzie łączyć informacje o innowacjach, a a dzień tematyczny "Bezpieczeństwo produktów" skupi się na powiązanych z tym tematem wynikach badań oraz najlepszych praktykach.

Trasa SAVE FOOD

Wśród wystawców tegorocznych targów nie zabraknie firm, które należą do Inicjatywy SAVE FOOD. Trasa zwiedzania SAVE FOOD pozwoli uczestnikom zapoznać się z aktualnymi projektami i produktami oferowanymi przez te przedsiębiorstwa. Wśród prezentowanej tematyki znajdą się m.in. minimalizacja strat żywności w procesach napełniania, sposoby zagwarantowania niezawodnej kontroli produktu i najwyższej jakości zgrzewu, a także unikanie niepożądanych zanieczyszczeń. Prezentowane będą również detektory ciał obcych o wysokiej czułości przeznaczone dla wszystkich kluczowych punktów kontrolnych w procesie produkcyjnym, a także rozwiązania pakujące i maszyny, które wydłużają trwałość produktów spożywczych. Wśród wystawców prezentujących swoje produkty na wspomnianej trasie znajdą się: IMA Industria Macchine Automatiche, Syntegon Technology, MULTIVAC, Ishida Europe, Theegarten-Pactec, Gerhard Schubert, FAWEMA, ULMA Packaging, Mettler-Toledo Garvens, ROTZINGER oraz Sealpac.

Na interpack rozwiązania do bezpiecznej obróbki i pakowania zaprezentuje również wielu innych wystawców. Branża spożywcza cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem targowych gości, dlatego liczba pokazywanych przez nią rozwiązań jest imponująca. Firmy zajmujące się „spożywką” będą wystawiać się w halach 5, 6, 11, 13 oraz 14, zaś te z sektora ciastkarskiego i piekarniczego w halach 1, 3 i 4.

Zainteresowanie projektem wyrażają również firmy typu start-up. Przykładowo firma keäksack w saloniku przygotowanym przez stowarzyszenie VDMA (VDMA Technologie Lounge) w hali 4 pokaże piwa kraftowe produkowane z nadwyżek chleba. Innym przykładem może być oferta easy2cool, która w Strefie Start-Up'ów w hali 15 zaprezentuje zrównoważone opakowania o własnościach izolacyjnych do przewożenia świeżych i mrożonych produktów.

Projekt badawczy z Uniwersytetem BAU

Resztkowe pozostałości po produkcji żywności są zwykle utylizowane. Z drugiej strony stale rośnie zapotrzebowanie na ekologiczne opakowania będące alternatywą dla tworzyw sztucznych. Jedną ze zrównoważonych opcji jest produkcja biopochodnych i kompostowalnych opakowań z odpadów spożywczych lub produktów ubocznych przemysłu spożywczego. Nad takim pomysłem pracuje Inicjatywa SAVE FOOD wraz z Uniwersytetem Bahçeşehir (BAU) w Stambule.

W ostatnich miesiącach 28 studentów pracowało nad różnymi rozwiązaniami w tym zakresie. Dwa projekty wyróżniły się na tle pozostałych. Pierwszy to bio owijka wytwarzana z kombuchy, resztek pomarańczy i listków herbaty, która ma podobno duże szanse na praktyczne zastosowanie. Drugi pomysł polega na pakowaniu truskawek w atmosferze ochronnej z wykorzystaniem zintegrowanej opaski nano wykonanej z PLA oraz łusek ryżu. Wyniki badań zostaną zaprezentowane przez uczelnię i studentów na forum "Spotlight Talks & Trends" 9 maja, o godz. 14:30.

Bezpieczeństwo produktu tematem dnia

Zapewnienie bezpieczeństwa produktom - będące podstawowym zadaniem opakowań – to jeden z czterech kluczowych tematów podejmowanych podczas targów interpack. Już dziś branża wnosi istotny wkład w redukcję ilości odpadów spożywczych. Informacji o aktualnych projektach i innowacjach będzie można wysłuchać 9 maja – w dzień poświęcony bezpieczeństwu produktów - w formie wykładów prezentowanych na forum „Spotlight Talks & Trends” przy Wejściu Północnym. Tego dnia odbędzie się również m.in. wykład ekspertów FAO z Europy i Azji Centralnej na temat współpracy w zakresie zwalczania strat i marnotrawstwa żywności oraz przegląd najlepszych praktyk w branży opakowań zorganizowany przez Światową Organizację Opakowań (WPO). Prezentacje fascynujących innowacji zapowiadają również firmy Ishida Europe, Pilz i Mettler-Toledo.

Opracowano na podstawie informacji Messe Düsseldorf