Ishida: jak podwoić wydajność produkcji pierogów?
11 Mar 2015 12:35

Niemiecka Firma Monolith Fleish und Taigwaren (Mięso i makarony) z siedzibą w miejscowości Schwabach jest częścią Monolith Group, lidera obrotu hurtowego wschodnioeuropejskich specjałów spożywczych. Pośród gamy wytwarzanych w Schwabach produktów znajdują się tradycyjne rosyjskie pierogi, znane jako pielmienie. Wdrożenie wielogłowicowego systemu naważającego Ishidy skutkuje wzrostem produkcji oraz otwiera nowe możliwości, co do odmian i formy produktu końcowego.

Wśród dań gotowych oferowanych w obrocie detalicznym dużą popularnością cieszą się mrożone pierogi. Pielmienie poddaje się krótkiemu gotowaniu albo smażeniu i podaje z dodatkiem sosów. Często też do tego zestawu serwowana jest wódka. Tradycyjny farsz pielmieni zawiera mielone mięso wieprzowe, mięso jagnięce albo wołowe lub mieszankę tych trzech składników.

Jeszcze dwa lata temu w zakładzie w Schwabach zasilano linię torebkarki z naważarką liniową. Precyzja naważeń nie była idealna. Głównym problemem była niska prędkość cyklu pakowania, co zidentyfikowano jako tzw. "wąskie gardło" cyklu produkcyjnego.

Dodawanie większej ilości naważarek liniowych tego typu nie mogło być rozważane jako rozwiązanie istniejącego problemu z powodu ograniczonej przestrzeni hali produkcyjnej. W 2012 roku Monolith, z powodu rosnącego popytu, zmuszony był do podniesienia wydajności produkcyjnej. Zwrócił się z tym problemem do firmy Ishida; ta zaproponowała wkomponowanie nowoczesnej naważarki wielogłowicowej w miejsce dotychczasowej linii naważającej.

W efekcie podwojono wcześniejszy wynik produkcyjny z 8 do 16 ton pielemieni na dzień. Aktualnie zakład w Schwabach wytwarza ponad 20 odmian pierogów, łącznie z pierogami z farszem twarogowym czy truskawkowym.

Zmiany dotyczą również samych opakowań. Obecnie na linii wdrożono dwukrotnie więcej wariantów dla mas docelowych wkładu. Wprowadzono opakowania o masie 450g, 500g, 1 kg oraz 1.5 kilograma. „Dzięki rozwiązaniom Ishidy oraz instalacji jej urządzeń osiągnęliśmy bardzo znaczny wzrost elastyczności produkcyjnej. Przed modernizacją nieuchronne, warunkowane popytem różnicowanie oferty produktowej odbywało się kosztem wyniku produkcyjnego”- stwierdza Mustafa Kray, menedżer ds. jakości.

Aby mówić o pełnym podniesieniu produktywności, niezbędne jest zapobieżenie sytuacji, gdy wzrost prędkości naważania odbija się negatywnie na jakości delikatnego, zmrożonego wkładu. Z tego też powodu wybrano 14-głowicową wersję naważarki, wyposażoną w szereg rozwiązań mających na celu łagodne obchodzenie się z wkładem transportowanym przez cały szlak technologiczny, aż do linii torebkującej.

Wkład jest transportowany elewatorem wyposażonym w plastikowe, amortyzujące elementy kontaktowe, po czym kierowany do leja zasypowego, a specjalny, wykonany z tworzywa kołnierz zasila strefę tzw. stołu dyspersyjnego lub talerza rozprowadzającego, również pokrytego tworzywem.

Na wyjściu ze strefy zasobników naważających pierożki o wymiarach 55 x 35 x 15 mm i jednostkowej masie 13 g są chronione – dzięki oryginalnemu rozwiązaniu - przed obijaniem się o siebie poprzez zastosowanie amortyzatora, zaprojektowanego w postaci plastikowego trzpienia. Sam dukt rynny zsypowej posiada również powłokę z tworzywa.

Dla produktów spożywczych występujących w wariantach często zawierających mięso, prawidłowe czyszczenie stanowi naturalny wymóg technologiczny. Urządzenia Ishidy zainstalowane w firmie Monolith, podobnie jak i cały typoszereg naważarek wielogłowicowych Ishidy, zostały tak zaprojektowane, by stworzyć optymalne warunki do sprawnego czyszczenia pomiędzy cyklami wymiany wkładów.

Do absolutnego minimum skrócono czas przestoju sanityzującego, optymalizując efektywność produkcyjną. Elementy, które mają kontakt z produktem, mogą być szybko uniesione, zdjęte, umyte oraz z powrotem zawieszone na miejsce. Zasobniki zasypowe o pojemności 30 litrów są wymienne, podobnie jak zasilacze promieniowe. Indywidualne kosze zasypowe można wymienić w trakcie cyklu operacyjnego bez utraty precyzji procesu naważeniowego.

Kolejny istotny czynnik skutkujący bezpośrednimi korzyściami produkcyjnymi to wysoki poziom precyzji uzyskiwany w systemie naważeniowym projektu i wykonania autorstwa Ishidy.

„Opierając się wyłącznie na wyjątkowej precyzji procesu naważania można stwierdzić, że tylko ta konkretna cecha systemu Ishidy pozwoliła na całkowite zamortyzowanie inwestycji już jakiś czas temu. Wcześniej zdarzały się nam przypadki nadważania, gdy masa wkładu wynosiła 480 g i była zamykana w opakowaniu 450-gramowym. Aktualnie poziom nadważania mieści się w zakresie poniżej 1%” - komentuje Mustafa Kray.

Źródło: Ishida Europe

error: Kopiowanie zabronione!