Jeden z wiodących producentów greckich jogurtów – Kri Kri – zainwestował w system kontroli rentgenowskiej Ishida IXGA-65100. Dzięki temu udało się stworzyć produkt wysokiej jakości, który dzięki swoim wysokim standardom z powodzeniem przyjął się na rynkach spożywczych.
Kri Kri przetwarza 80-90 ton jogurtu dziennie. Portfolio producenta obejmuje około 140 różnych produktów, m.in. jogurty naturalne i owocowe, produkty tradycyjne oraz asortyment dla dzieci. Umieszczane są one w opakowaniach o wielkości od 150 g do 500 g. Pojemniki są najpierw napełniane, pakowane w skrzynie, a następnie są sprawdzane przez urządzenie rentgenowskie Ishida. System monitoruje dziennie około 12 tys. - 14 tys. opakowań.
Zastosowanie uczenia maszynowego
System Ishida IX-GA-65100 został specjalnie zaprojektowany do większych produktów. Dzięki temu może pomieścić całe kartony. Podobnie jak wszystkie modele Ishida IX-GA jest to model wyposażony w technologię algorytmu genetycznego (GA), która wykorzystuje analizę danych obrazu z wielu kontroli, aby osiągnąć niezwykle wysoki poziom dokładności inspekcji. Dzięki temu Kri Kri może „wyszkolić” maszynę, aby skupiała się wyłącznie na zawartości jogurtu w każdym pojemniku i wykluczyła wszelkie obszary zewnętrzne.
Szukaliśmy dla naszej inwestycji najlepszej opłacalności, ale nadrzędne było zachowanie jakości i bezpieczeństwo - po prostu nie mogliśmy tego narażać, ponieważ ostatecznie liczy się nasza renoma – wyjaśnia Dimitris Barboutis, kierownik techniczny Kri Kri.
Smutne zdarzenie przyczynkiem do ważnej inwestycji
Nowa, najnowocześniejsza linia produkcyjna i pakująca zainstalowana w Kri Kri, została zakupiona po tym, jak w Wigilię 2013 r. w fabryce wybuchł pożar, powodując poważne zniszczenia w mleczarni. W ciągu kolejnych siedmiu miesięcy powstał nowy zakład o dwukrotnie większej zdolności produkcyjnej. Producent, mając możliwość zainstalowania najnowszego i najlepszego sprzętu, zwrócił się do Ishidy i jej greckiego agenta Europack, z prośbą o rozwiązanie kontroli rentgenowskiej.
Zaawansowany proces produkcyjny firmy wymaga zachowania najwyższego poziomu higieny. Priorytetem dla Kri Kri było więc to, aby zainstalowana maszyna zachowywała również czujność w kwestii potencjalnych ciał obcych, takich jak metal, szkło lub inne elementy, które mogłyby zanieczyścić jogurt.
Wybrany system jest w stanie odróżnić kawałki owoców w jogurcie owocowym od wszelkich niepożądanych ciał obcych. Jest też w stanie maskować małe kawałki czekolady używane jako polewa do jogurtów dziecięcych, które są pakowane w oddzielną plastikową kopułkę umieszczoną nad pokrywką pojemnika.
Kładziemy ogromny nacisk na wyjątkowy charakter naszych jogurtów i nasze zaangażowanie w dostarczanie produktów najwyższej jakości, dlatego jest dla nas absolutnie niezbędne, abyśmy mogli przeprowadzać rygorystyczny monitoring. Musimy mieć pewność, że wszystkie produkty opuszczają naszą fabrykę w najlepszym możliwym stanie – podkreśla Dimitris Barboutis.
Zdolność wykazania wysokich standardów kontroli jakości była kluczowa podczas wkraczania Kri Kri na rynki eksportowe, na których producent zaspokaja rosnące globalne zapotrzebowanie na tradycyjny grecki jogurt. Produkty firmy są obecnie sprzedawane w 20 krajach w Europie, na Bałkanach i na Bliskim Wschodzie oraz w kilku dużych sieciach supermarketów, w tym w Polsce.
Dla Kri Kri głównymi zaletami systemu kontroli rentgenowskiej Ishida jest łatwość obsługi i elastyczność. Przyjazny dla użytkownika kolorowy ekran dotykowy IX-GA-65100 umożliwia przechowywanie w pamięci danych technicznych dotyczących każdego produktu i wywoływanie ich za naciśnięciem jednego przycisku w celu szybkiej i prostej zmiany. Równie ważną cechą dla producenta jest wszechstronność poziomów czułości wykrywania zanieczyszczeń.
Opracowano na podstawie informacji firmy Ishida Europe