Łagodne i efektywne naważanie ciastek waflowych
17 Jun 2015 12:29

Specjaliści od rozwiązań linii pakujących Ishida Europe demonstrują swoje osiągnięcia w obróbce delikatnych produktów spożywczych w jednej z największych firm cukierniczych na Bałkanach. Zastosowali specjalnie przygotowaną naważarkę wielogłowicową CCW-"Gentle Slope" (łagodnego zsypu).

Firma Evropa, założona w 1882 roku, z siedzibą w Macedonii zatrudnia ponad 500 osób i jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek spożywczych w regionie. Firma zajmuje się produkcją wyrobów czekoladowych, herbatników, wafli i cukierków, z woluminem rocznym ponad 10 tys. ton.

Wytwórnia Evropa poszukiwała rozwiązań automatyzujących proces pakowania wafli i herbatników własnych marek, Jadran oraz Berta. W grę wchodziło rozwiązanie, które pozwoliłoby na zredukowanie wysokich kosztów, podniesienie prędkości produkcji oraz wyeliminowanie nadmiernych strat wynikających z dotychczasowej metody opartej na pracy ręcznej. Istotnym wymogiem było uniknięcie problemu rozwarstwiania lub pękania wkładu produktowego.

Proces ważenia i ręcznego uszczelniania woreczków był wyjątkowo pracochłonny i wymagał udziału ekipy 30 pracowników, pakujących około 27 worków na minutę. Obecnie, w wyniku zastosowania wielogłowicowej naważarki Ishida CCW-RS „Gentle-Slope” połączonej z systemem pakującym „Bag Maker ILAPAK”, osiągana jest wydajność 30 worków na minutę.

Obsługę stanowi jedynie pięć osób. Straty nadważeniowe zostały zmniejszone z 5% do 0,7%. Zwrot poniesionej inwestycji osiągnięto w półtora roku. Poprawiono jakość opakowania, spełniając wysokie wymogi standardu rynku detalicznego, co pozwoliło również na eksport produktów wytwórni Evropa na teren całej Unii Europejskiej.

Projekt Ishida ”Gentle-Slope” posiada właściwości o krytycznym znaczeniu dla pakowania wkładu produktowego o dużej wrażliwości mechanicznej. Kluczowe cechy dotyczą konstrukcji zasobnika dozującego oraz przysłony pierścieniowej, które znalazły się pomiędzy zasobnikiem naważającym a zasobnikiem uwalniającym.

Zaprojektowane kąty nachyleń zasobników zostały zredukowane tak, aby w procesie przejścia wkładu produktowego przez naważarkę do systemu pakującego uzyskać, efekt ześlizgiwania się, a nie jego opadania.

Porcja wkładu produktowego opuszcza zasobnik naważający; dostaje się do pokrytej specjalnym tworzywem amortyzującym -Bancolan - strefy przysłony pierścieniowej (Ring Shutter), w której porcja jest przytrzymywana przed rozładunkiem do zasobnika czasowego, który przekazuje porcje wkładu do systemu pakującego. Spowolnienie tempa każdego odważania pozwala znacznie zredukować uszkodzenia wkładu produktowego w efekcie przejścia przez naważarkę.

Instalacja urządzeń została przeprowadzona przez firmę CD System, agenta ISHIDA na Bałkany, która nadzorowała całość projektu oraz zapewnia bieżące wsparcie dla przedsiębiorstwa Evropa w zakresie usług i szkoleń. Ponadto firma CD System opracowała dodatkowe rozwiązanie oparte na zmianie kąta położenia systemu pakującego i umieszczenie go pod naważarką. W ten sposób produkt ześlizguje się do układu pakującego, a nie opada.

Naważarka Ishida charakteryzuje się zdolnością obsługi opakowań o różnej masie, tj.125g, 150g i 200g. Przełączanie odbywa się po naciśnięciu jednego przycisku na pilocie układu zdalnego sterowania (RCU). Po przełączeniu wymagana jest zmiana ustawienia ramienia formującego pakowaczki ( BagMaker). Operacja ta zajmuje jedynie 10 minut.

Najnowsza realizacja jest świadectwem kontynuacji doskonałej współpracy pomiędzy firmami Evropa, Ishida i CD System, która zaczęła się w 2004 roku od instalacji naważarki Ishida CCW-EM dla cukierków twardych, toffi i karmelków, w opakowaniach od 100g do 1000g, oraz maksymalną prędkością operacyjną 50 naważeń na minutę. Cykl roboczy obu naważarek wynosi 16 godzin na dzień.

Evropa jako główne korzyści z naważarek Ishida wymienia niezawodność, dokładność, szybkość i zdolność obsługi produktów delikatnych. Dlatego, prawdopodobnie, Ishida będzie nadal kontynuować swoją rolę w strategii inwestycyjnej firmy w przyszłości.

Źródło: Ishida Europe