Lżejszy transport dżemu w pojemnikach Superlock
12 May 2016 13:17

Po częściowym przejściu ze szkła na tworzywa sztuczne szwedzki producent żywności Danica Foods pakuje swój dżem prywatnej marki dla dużego supermarketu w pojemniki SuperLock od RPC Superfos, zmniejszając ryzyko zanieczyszczenia produktu i osiągając niższe koszty energii.

Pojemnik SuperLock z barierą tlenową, formowany wtryskowo z polipropylenu, stanowi lekką i nowoczesną alternatywę dla wcześniej używanych słoików. Jak wyjaśnia Jörgen Lindberg, dyrektor naczelny Danica Foods, niższy ciężar opakowania przynosi znaczne oszczędności:

„W przybliżeniu, jeśli chodzi o jednostki opakowaniowe, czterem ciężarówkom przywożącymi puste słoiki odpowiada jedna ciężarówka z pustymi pojemnikami SuperLock. Ciężarówki z pojemnikami SuperLock napełnionymi naszym dżemem ważą ok. 9000 kg mniej niż ciężarówka z pełnymi słoikami, co oznacza oszczędności pod względem kosztów logistycznych. W ten sposób wykorzystujemy nasze zasoby energii do przewożenia towaru – a nie głównie ciężkich opakowań”.

Pojemnik SuperLock oferuje szereg dodatkowych korzyści, np. redukcję hałasu na linii napełniającej, ale najważniejszą zaletą jest całkowita eliminacja ryzyka, że odłamki szkła dostaną się do produktu.

„SuperLock jest łatwy w transporcie i użytkowaniu i lepszy niż szkło” – wyjaśnia Jörgen Lindberg. „Kiedy dżem się skończy, praktyczny plastikowy pojemnik jest przydatny w domu do przechowywania innych produktów spożywczych, a także można go wykorzystać do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Jednak największą zaletą dla producentów żywności jest to, że SuperLock całkowicie eliminuje ryzyko związane ze stłuczonym szkłem”.

Firma Danica Foods jest także bardzo zadowolona z zamiany szkła na plastik.

„Przedsiębiorstwo RPC Superfos doskonale wywiązało się z zadania” – powiedział na koniec Jörgen Lindberg. „Komunikacja między nami była naprawdę idealna i cały zespół aktywnie reagował na wszystkie nasze żądania”.

Źródło: RPC