Firma Mars Wrigley UK ogłosiła, że w kooperacji z siecią sklepów Tesco rozpoczyna testy ekspozytorów wykonanych z nowego materiału otrzymanego z łupin ziaren kakaowca – pierwszego tego typu produktu w skali globalnej w kategorii artykułów cukierniczych.
Nowy materiał nazwany "Bean Board" jest wykonany w 70% z papieru pochodzącego z recyklingu i w 30% z łupin ziaren kakaowca. Ekspozytory zostały opracowane we współpracy z Medoola, ECOR oraz strategicznym partnerem w produkcji standów, firmą DS Smith.
Jak wynika z kompleksowej oceny oceną cyklu życia przeprowadzonej przez firmę Mars Wrigley, w porównaniu z analogicznym ekspozytorem z tektury falistej używanym standardowo w handlu detalicznym produkcja nowego projektu pozwala na ograniczenie zużycia surowców o 93% - i nie wymaga wykorzystania pierwotnych włókien drzewnych.
Adam Grant, dyrektor generalny Mars Wrigley UK, mówi: W Mars Wrigley stawiamy sobie za cel zagwarantowanie przyszłości dla rozwijającej się kategorii słodyczy. Zazwyczaj skupialiśmy się na zrównoważonych innowacjach na drodze od ziarna do batonika, a teraz spoglądamy dalej, by odkrywać nowe drogi wykraczające poza nasz bezpośredni łańcuch dostaw.
Nowy materiał „Bean Board” to najlepszy przykład, w jaki sposób producenci FMCG mogą wyjść poza swoją linię produkcyjną, by wspierać tworzenie świata, którego chcemy w przyszłości, dlatego z niecierpliwością czekamy na wyniki testów, by z wykorzystania nowego materiału mogło skorzystać więcej firm z branży.
Opracowano na podstawie informacji Mars Wrigley