Międzynarodowe nagrody dla ekspozytorów Grupy Thimm
5 Oct 2018 10:56

Czeskie stowarzyszenie branży opakowaniowej Syba nagrodziło dwa innowacyjne ekspozytory Grupy Thimm: ekspozytor paletowy na zestawy do pieczenia oraz ekspozytor naladowy na ciastka. Obydwa ekspozytory otrzymały nagrodę 'Obal roku' w kategorii „Ekspozytory POP i POS”, a ekspozytor paletowy dodatkowo zdobył także Niemiecką Nagrodę dla Najlepszych Opakowań.

Michael Weber, dyrektor ds. marketingu korporacyjnego Grupy Thimm, nie ukrywa radości z nagród: „Wielokrotne wyróżnienia, jakie zdobywają ekspozytory Thimm, świadczą o naszych kompetencjach w zakresie opakowań przeznaczonych dla punktów sprzedaży. Dzięki takim ekspozytorom tworzymy wspaniałe tło dla produktów i marek naszych klientów, przyciągając w ten sposób uwagę konsumentów i zwiększając sprzedaż. Jesteśmy dumni z naszych projektantów z zakładów w Wörrstadt, Northeim i Všetaty, którym kolejny raz udało się stworzyć doskonałe konstrukcje”.

Rozdanie nagród w ramach prestiżowego międzynarodowego konkursu 'Obal roku' odbyło się 4 października w Pradze, a wszystkie zgłoszone do konkursu konstrukcje zostały zaprezentowane podczas kongresu branży opakowaniowej PackSummit. Zwycięzców w dziewięciu kategoriach wyłoniło 13-osobowe jury. Niemiecka Nagroda dla Najlepszych Opakowań została przyznana już 25 września w Norymberdze. Niemiecki Instytut Opakowań wyróżnił w ten sposób innowacyjne rozwiązania z każdego etapu łańcucha tworzenia wartości.

Ekspozytory paletowe i opakowania zewnętrzne w postaci foremki do pieczenia z tektury falistej na zestawy Sanella

Koncepcja ekspozytora na zestawy do pieczenia Sanella została wyróżniona czeską nagrodą 'Obal roku' (Opakowanie Roku) oraz Niemiecką Nagrodą dla Najlepszych Opakowań w kategorii „Prezentacja towaru”. Przeznaczony na ćwierćpaletę ekspozytor miał kształt ciasta i odzwierciedlał tym samym cel zastosowania zestawu do pieczenia. Konstrukcja umożliwiła sprzedaż towarów ułożonych warstwami. „Ponieważ opakowanie zewnętrzne było samonośne, ekspozytor składał się z niewielu elementów” - wyjaśnia Weber. „Dzięki temu zużyto minimalną ilość materiału, co pozwoliło ograniczyć koszty. Najważniejszą częścią trójkątnego opakowania zewnętrznego była zintegrowana foremka do pieczenia z tektury falistej. Została ona wykonana z białego, odpornego na tłuszcz materiału Thimm foodWave | heatproof, przeznaczonego do pieczenia w temperaturze maks. 220°C”.

Miniekspozytor do degustacji dla ekologicznej piekarni Zemanka

Nagrodę 'Obal roku' otrzymał również ekspozytor naladowy zaprojektowany dla czeskiej piekarni ekologicznej Zemanka. W tym ekspozytorze z tektury falistej można ustawić ciastka do degustacji.

„Degustacja i wiążące się z nią doświadczenia smakowe są skutecznym instrumentem marketingowym, stosowanym w różnych sklepach, drogeriach i punktach ze zdrową żywnością” - mówi Weber. „Chcąc przekonać klientów do swoich wysokojakościowych biowypieków, piekarnia Zemanka częstuje ciastkami umieszczonymi w misce w ekspozytorze naladowym. Po opróżnieniu miskę można wyjąć, a następnie ponownie wykorzystać ekspozytor do prezentacji innych wypieków. Z przodu ekspozytora znajduje się tablica, na której można wykonać napisy reklamujące ciastka. Miejsce na potrzebną do tego kredę i materiały informacyjne zapewnia przegródka z tyłu. Stylistyka tego małego ekspozytora naladowego miała być z założenia naturalna, co koresponduje z wizerunkiem ekologicznej piekarni Zemanka”.

Źródło: Grupa Thimm