Naważarka wielogłowicowa Ishida porcjuje gotowane ziemniaki
30 Apr 2015 13:36

Wielogłowicowa naważarka Ishida Serii RV w standardzie ochronności IP69K dostarcza najwyższy poziom zabezpieczenia przed wilgocią i penetracją wody. Urządzenie Ishida sprawdza się w procesie precyzyjnego naważania i pakowania znacznych ilości produktu, jakim są obrane i ugotowane w całości ziemniaki - produkt firmy Friweika - lidera wśród specjalistów przetwarzania ziemniaków.

Ziemniaki należą do tzw. produktów mokrych, zawierających w swym składzie około 80% wody. W przypadku firmy Friweika ziemniaki, jako wkład produktowy, podawane są do naważarki z wykorzystaniem siły strumienia wodnego. Dodatkowo, w związku z odkładaniem się depozytów w postaci krochmalu oraz korozyjnych kwasów owocowych wymagane są częste cykle przemywania układu wodą.

Standard poziomu ochronności IP69K zaprojektowany dla tego modelu maszyny Ishida stanowi o bezprecedensowej wytrzymałości na zużywanie i oddziaływanie wody wśród wszelkich naważarek wielogłowicowych dostępnych na świecie.

Naważarka dziesięciogłowicowa jest częścią linii produkcyjnej niemieckiej firmy przetwórczej- Friweika, z siedzibą w Weidendorf. Pakuje ona do 2,5 tony wkładu na godzinę, w cyklu 24/7, przy całkowitej wielkości przetwórczej firmy na poziomie 140 tys. ton rocznie.

Szczególnie istotnym czynnikiem jest wymóg ciągłości i niezawodności operacyjnej, który wynika z wrażliwości wkładu na przestoje. Ten konkretny wkład produktowy bardzo szybko ulega przebarwieniu, co w rezultacie wiąże się z groźbą natychmiastowej straty na poziomie 2 ton produkcji.

Dodatkowo, poza niezawodnością operacyjną, konstrukcja naważarki zapewnia łagodne traktowanie wkładu, jakim są obrane i ugotowane w całości ziemniaki. Dzięki obłym kształtom, prawie płaskiemu stołowi rozprowadzającemu oraz stopniowym zasypnikom rozprowadzającym, wkład przesuwa się bezproblemowo do zasobników dozujących. Odległości między zasobnikami porcjującymi zaprojektowano z zachowaniem minimalnych wysokości upadku.

Kolejnym ważnym elementem rozwoju konstrukcji modelu serii -RV Ishida, jest jego wyjątkowa wytrzymałość i wodoodporność, która została osiągnięta bez obniżania dotychczasowej efektywności operacyjnej, tj. precyzji i prędkości. Dokładność naważeń rutynowo uzyskiwana w Friweika jest doskonała, co potwierdza opinia Michaela Gerischer, Dyrektora, ds. Produkcji.

„Na obecną chwilę, gotowane ziemniaki nie należą do kosztownych produktów, jednak zważywszy na skalę naszej produkcji, jesteśmy zadowoleni z minimalizowania strat nadwagowych” - wyjaśnia Michael Gerischer. „W opakowaniach tackowych o masie 500g, dla przykładu, strata nie przekracza 1,5%”.

Nową naważarkę wraz z maszyną termo-formującą obsługuje jedna osoba personelu. Zmiana formatu opakowania opiera się na wybraniu przyciskami operacyjnymi odpowiedniego, wcześniej przygotowanego programu. Wymogi utrzymania i konserwacji, według cytowanej opinii w firmie Friweika, są „bardzo niskie”.

Źródło: Ishida Europe