Szwajcarski gigant spożywczy, firma Nestlé, wprowadza na rynek pokrywki i łyżeczki wykonane z trzciny cukrowej. Odnawialny materiał zostanie wykorzystany w opakowaniach mleka modyfikowanego dla niemowląt NAN oraz medycznych produktów żywieniowych.
Jak przekonuje producent, biotworzywa mają tę samą charakterystykę i funkcjonalność co opakowania ze standardowego plastiku, bez uszczerbku dla zachowania wysokich standardów higieny i świeżości. Główną korzyścią ze stosowania trzciny cukrowej w porównaniu z surowcami pochodzenia kopalnego jest to, że pochłania ona dwutlenek węgla z atmosfery.
Nestlé wykorzysta nowy surowiec w opakowaniach na żywność dla dzieci marki NAN na terenie Belgii i Luksemburga. Firma planuje również zastosować nowy materiał w opakowaniach kilku innych medycznych produktów żywieniowych w kolejnych miesiącach bieżącego roku.
Tworzenie zrównoważonych i innowacyjnych opakowań odgrywa ważną rolę w realizacji naszego celu, jakim jest osiągnięcie zerowej emisji dwutlenku węgla netto do 2050 roku. Opakowania z biotworzyw uzyskanych z trzciny cukrowej to doskonały przykład tego, jak możemy wykorzystać odnawialne zasoby roślinne do opracowania lepszych alternatyw względem tradycyjnych plastików. W ten sposób gwarantujemy również, że nasze produkty zachowują wysoki poziom bezpieczeństwa i jakości - powiedział dyrektor generalny Michel Mersch z Nestlé Belgilux.
Opracowano na podstawie informacji firmy Nestlé