Nowa odsłona oliwek rozwiązaniem dla gastronomii
28 Nov 2015 10:46

Branża oliwek stoi przed koniecznością przestawienia się na wytwarzanie bezpiecznych produktów dla konsumentów i personelu kuchennego. W związku z tym wiodący dostawca Agro Sevilla, we współpracy z RPC Promens Consumer Corby, stworzył dwulitrowy wielowarstwowy słoik plastikowy dla sektora gastronomicznego.

Nowy słoik PEP do oliwek jest produkowany z polipropylenu z warstwą EVOH dla ochrony produktów przed dostępem tlenu przez wydłużony okres przechowywania w środowisku niechłodzonym. Oprócz łatwości użycia i przechowywania oraz eliminacji ryzyka stłuczenia i obecności niebezpiecznych odłamków szkła, słoik jest całkowicie hermetyczny oraz umożliwia pasteryzację i sterylizację w celu zagwarantowania smaku, świeżości i bezpieczeństwa oliwek przez cały cykl życia produktu na półce.

Ponadto słoik oferuje ważne zalety logistyczne w porównaniu ze szkłem, gdyż lekka waga i prostokątny kształt znacznie powiększają pojemność każdego kontenera transportowego, a przenoszenie i ładowanie jest łatwiejsze i bezpieczniejsze.

Grupa Agro Sevilla jest największym w Hiszpanii producentem i eksporterem oliwek stołowych oraz jednym z głównych eksporterów oliwy, zaopatrującym ponad 75 krajów na całym świecie. Firma posiada fabryki w Hiszpanii i Chile oraz prowadzi dystrybucję przez spółki zależne w Stanach Zjednoczonych i we Włoszech.

Źródło: RPC