Brytyjski oddział firmy ULMA Packaging UK opracował ostatnio nowe rozwiązanie w technologii MAP do pakowania płaskich, plastrowanych produktów, takich jak mięso i sery. Metoda pakowania na tackach LeafMAP wykorzystuje innowacyjne rozwiązanie LeafSkin i powstała w ramach projektu zrównoważonego rozwoju #ULMAweCare, który ma na celu ograniczenie odpadów z tworzyw sztucznych przy jednoczesnym zachowaniu jakości produktów spożywczych.
Nowe rozwiązanie opiera się na znanej od kilku lat koncepcji ULMA o nazwie LeafSkin - nadającej się do recyklingu płaskiej tekturowej tacy- dzięki której można ograniczyć zużycie folii nawet o 80% dzięki możliwości rozdzielenia tacki od warstwy folii. Nowsza technologia LeafMAP wykorzystuje ten sam pomysł, ale zamiast rozwiązania typu skin wykorzystuje MAP.
Zaprojektowana dla produktów o wysokości nie większej niż 10 mm technologia LeafMAP nie wykorzystuje ciśnienia atmosferycznego do dociskania plastrów do tacki. Z tego powodu, jak przekonuje producent, dużo łatwiej oddzielić plastry i wykorzystać je po otwarciu opakowania, co pozwala producentom żywności znaleźć złoty środek między integralnością produktu i ekologicznością opakowania.
ULMA twierdzi też, że systemy LeafMAP są bardzo wydajne i mogą pracować w tempie do 20 cykli na minutę, przy bardzo niskim poziomie tlenu resztkowego.
Alastair Cook, specjalista ds. technicznego wsparcia sprzedaży w ULMA Packaging UK: Poprzez nasz projekt #ULMAWeCare firma stale rozwija maszyny zdolne do ograniczenia ilości tworzyw sztucznych bez narażania integralności produktu. Mając to na uwadze ULMA wykorzystała sukces LeafSkin i opracowała LeafMAP.
Mamy ambicję, by tę technologię – już teraz popularną w innych częściach Europy – sprowadzić na brytyjski rynek i pomóc przetwórcom żywności z sektora plastrowanego mięsa i sera w czerpaniu korzyści ze zwiększonej trwałości i pozytywnych doświadczeń użytkowników końcowych, gdy chodzi o otwieranie opakowania i oddzielanie produktu.
Opracowano na podstawie informacji firmy ULMA