Nuggetsy drobiowe: nowa efektywność pakowania
18 Feb 2015 14:08

Instalacja 20-głowicowego systemu naważającego Ishidy w przedsiębiorstwie Martini Alimentare, włoskiego lidera wśród producentów przemysłu przetwórstwa spożywczego, przynosi natychmiastowy spadek strat na poziomie 2% i wzrost mocy produkcyjnej o 25%.

Wielogłowicowa naważarka Ishida CCW-R-220 obsługuje proces naważania zarówno świeżych, jak i mrożonych artykułów panierowanych, takich jak, na przykład nugetsy drobiowe pakowane na tackach o masie docelowej wkładu, w zakresie pomiędzy 200 gramów i 3 kg.

System Ishidy został podzielony na dwie sekcje po 10 głowic, z czego każda jest w stanie naważać do 60 opakowań na minutę. Taka kombinacja pozwala na uzyskanie tempa docelowego na poziomie 120 opakowań na minutę. Jednak celem firmy Martini Alimentare jest uzyskanie tempa operacyjnego na poziomie 160 opakowań na minutę. Rozszczepienie systemu na dwie oddzielne sekcje pozwala na uzyskanie większej elastyczności produkcyjnej, która wyraża się możliwością symultanicznej obsługi dwóch różnych wkładów produktowych lub naważaniu tego samego produktu, lecz o odmiennej masie wkładu.

W celu realizacji cyklu pakowania wkładu produktu na płytkich tackach zastosowano - specjalnie dopracowany przez włoskiego kooperanta Itech AG - system dystrybucyjny. Naważony wkład jest podawany do specjalnie dedykowanego leja rozładunkowego. Układ ten przytrzymuje wkład, po czym przesuwa się wzdłuż linii z tackami, by stopniowo napełnić przesuwające się tacki, uzyskując efekt bardziej równomiernego rozłożenia nugetsów w samych tackach.

Martini Alimentare uzyskała zarówno wyższą dokładność, jak również była w stanie zredukować obsadę dotychczasowego personelu operacyjnego o połowę w stosunku do wcześniejszego zatrudnienia w cyklu opartym na ręcznym naważaniu wkładu.

Firma stwierdza, że system naważania CCW-R-220, poza oczywistymi cechami takimi jak precyzja naważania i efektywność robocza, jest prosty w obsłudze oraz utrzymaniu. Wyjątkowo satysfakcjonujące są również krótkie czasy potrzebne na zmianę wkładów produktowych, jak i na cykl mycia. W ramach realizacji procesu instalacji nowego systemu Ishidy zostało przeprowadzone pełnozakresowe szkolenie dla całego - związanego z cyklem produkcyjnym - personelu firmy.

Zakup naważarki wielogłowicowej Ishidy jest częścią realizowanego przez Martini Alimentare planu inwestycyjnego w kierunku dalszej automatyzacji procesu produkcyjnego

“Oczywiście szukaliśmy innych opcji, jednakże po bliższym poznaniu firmy Ishida nabrałem zaufania, że właśnie ta firma będzie w stanie znaleźć najwłaściwsze rozwiązania dla tego projektu" - komentuje Claudio Cabassi – Generalny Menedżer ds. Produkcji w Martini Alimentare.

“Instalacja systemu naważającego Ishidy skutkowała natychmiastową poprawą, tak samego cyklu produkcyjnego, jak i jego efektywności. Jednakże jesteśmy na początku procesu modernizacji i zdajemy sobie sprawę, że wraz z większym opanowaniem nowej linii będziemy w stanie osiągnąć jeszcze lepsze rezultaty co do prędkości, dokładności oraz dalszej redukcji zatrudnienia. Są to cele, nad którymi będziemy pracować w nadchodzących miesiącach". .../

Już na obecnym etapie, na skutek przeprowadzonych zmian, firma Martini Alimentare szacuje, że zwrot poniesionych nakładów będzie osiągnięty w przeciągu jednego roku.

Źródło: Ishida Europe