„Opakowania z papieru i tektury w ogólnej strukturze rynku opakowań stanowią 32,7 proc., zajmując drugą pozycję po opakowaniach z tworzyw sztucznych (37,3 proc.). Jednak jeśli chodzi o segment opakowań do żywności to stanowią one ok. 30 proc., ustępując miejsca opakowaniom z tworzyw sztucznych (45 proc.). Stosowane są najczęściej do pakowania wyrobów cukierniczych (słodycze, ciastka)” - mówi Wacław Wasiak. dyrektor Polskiej Izby Opakowań.
Jednak największe zastosowanie mają opakowania na bazie papieru (tektury) typu Tetra Pak służące do pakowania płynnej żywności, popularnie zwane „kartonami", wykonane z odpowiednio wzmocnionej tektury poprzez dodanie od strony produktu warstwy z folii polietylenowej lub folii aluminiowej. Najczęściej z obu tych materiałów.
„Tetra Pak produkuje dwa rodzaje opakowań z tektury: aseptyczne - pozwalające na przechowywanie produktów w temperaturze pokojowej, i nieaseptyczne - przeznaczone dla produktów, które wymagają schładzania podczas transportu i przechowywania. Większość (90%) opakowań Tetra Pak to opakowania aseptyczne. Opakowania te pozwalają na transport i przechowywanie płynnej żywności bez konieczności chłodzenia (oszczędność energii). Płynna żywność (mleko i jego produkty, soki owocowe i warzywne, nektary, wino stołowe, olej jadalny i inne) z reguły jest bardzo wrażliwa i nietrwała. Opakowania aseptyczne Tetra Pak umożliwiają przechowywanie tych produktów w ciągu wielu tygodni i miesięcy bez stosowania szkodliwych konserwantów. Stąd opakowania tego typu uznano przed 25 laty za jedną największych innowacji w przemyśle spożywczym” - dodaje Wacław Wasiak.
Ponieważ każdy medal ma dwie strony, także i w tym przypadku, zaletom tego opakowania towarzyszą również wady. Są to opakowania wielomateriałowe, co znacznie utrudnia odzysk tych materiałów w procesie recyklingu. Jeśli te wadę uda się pokonać poprzez stosowanie warstw z biotworzyw lub biopowłok zapewniających niezbędną barierowość, odporność na migrację oraz wytrzymałość, opakowania tego typu z udziałem co najmniej 75% tektury będą szeroko stosowane.
„Omawiając zastosowanie tektury do opakowań żywności, koncentrowaliśmy uwagę na tekturze, która ze względu na jej „czystość" nie może być dopuszczona do kontaktu z żywnością. Dotyczy to tektury wytwarzanej z makulatury, a ściślej z papieru pochodzącego z przeróbki makulatury. Jednak jest możliwym otrzymywanie czystej tektury i jej stosowanie w opakowaniach żywności. Oczywiście jej koszt jest wyższy, stąd i zakres zastosowania mniejszy” - mówi szef PIO.
Źródło: portalspozywczy.pl