Oto Qwarzo – mineralna powłoka barierowa zaakceptowana przez Unilever
9 Oct 2023 14:52

Qwarzo to powłoka barierowa wykonana z dwutlenku krzemu, która może zastąpić tworzywa sztuczne i PFAS (związki per- i polifluoroalkilowe) na papierze, tekstyliach i metalu – i została już zatwierdzona przez marki takie jak Unilever i Innocent.

Firma Qwarzo, producent innowacyjnej powłoki, przekonuje, że produkty nią pokryte spełniają wymogi przepisów dotyczących materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, ponieważ stają się one „wysoce odporne” na ciepło, zimno, wodę, olej, parę wodną, chemikalia oraz pękanie. Co istotne, powłoka nie ma woni, jest niewidoczna i nie zmienia smaku lub zapachu produktu, w kontakt z którym wchodzi.

Powłokę firmy Qwarzo można nakładać przy użyciu tradycyjnych linii produkcyjnych lub zintegrowanych maszyn dostosowanych do potrzeb klienta. Jeśli chodzi o potencjalne zastosowania, powłoka może być używana do tworzenia barier dla wilgoci i tłuszczu w papierowych kubkach, sztućcach, talerzach, słomkach, mieszadełkach i innych pojemnikach na żywność i napoje.

Qwarzo twierdzi, że powłoka nie wpływa negatywnie na możliwości recyklingu i kompostowania papierowych produktów; można nią pokrywać arkusze lub zwoje papieru, które następnie nadają się do sztancowania i termoformowania.

Jednym z pierwszych globalnych właścicieli marek, które zdecydowały się na praktyczne wykorzystanie Qwarzo, jest Unilever; koncern pokrywa innowacyjną powłoką swoje papierowe łyżeczki dodawane do lodów w sieci firmowych sklepów GROM w Wielkiej Brytanii, Francji i Portugalii. Jak podkreśla Unilever, nowe łyżeczki – które dzięki Qwarzo są zabezpieczone przed przenikaniem wody i tłuszczów - świetnie nadają się do recyklingu i kompostowania.

Technologia Qwarzo może zapewnić papierowi barierowość, czyniąc go odpornym na wodę i tłuszcz. Te cechy sprawiają, że świetnie nadaje się do kontaktu z naszymi pysznymi lodami. Co ważne, przy tych wszystkich własnościach nie naraża na szwank nieodłącznych cech papieru, jakimi są recyklowalność i kompostowalność – podkreśla Facundo Beltramino, globalny specjalista ds. badań i rozwoju materiałów opakowaniowych w Hive - centrum innowacji spożywczych Unilever.

Opracowano na podstawie informacji firmy Unilever