Firma Amcor opracowała nowe opakowanie na masło i margarynę dla Grupo Agroindustrial Numar S.A. z Kostaryki, które jest wykonane w całości z papieru i posiada certyfikat TUV potwierdzający, że nadaje się do utylizacji w przydomowych kompostownikach.
Jak informuje jego twórca, oddział Amcor Flexibles Latin America, papierowe opakowanie zapewnia zapakowanym w nie produktom ten sam okres przydatności do spożycia i ochronę barierową względem tłuszczów jak wcześniej stosowane owijki wykonane z papieru i aluminium, ale jest o 38% lżejsze. Z oceny cyklu życia ASSET wynika, że w procesach produkcji i przetwórstwa generuje o 81% mniej emisji CO2 oraz znacznie ogranicza zużycie wody i energii nieodnawialnej.
Dzięki wysiłkom inżynierów z Amcor Flexibles Peru papier, z którego wykonano opakowanie, składa się równie dobrze jak wcześniejsze, kompozytowe wersje. Producent podkreśla, że tym samym rozwiązuje kluczowy problem, z którymi muszą radzić sobie twórcy opakowań wykonanych w całości z papieru.
Opakowanie otrzymało certyfikat europejskiej organizacji TUV jako nadające się do kompostowania zarówno w domowych, jak i przemysłowych kompostownikach. W 2018 r. firma Amcor – jako pierwsza z branży opakowaniowej - zobowiązała się, że do 2025 r. wszystkie produkowane przez nią opakowania będą nadawały się do recyklingu, kompostowania lub ponownego wykorzystania. Na początku bieżącego roku wypuściła na rynek inny produkt realizujący tę obietnicę: papier LifeSpan Performance przeznaczony do pakowania przekąsek i słodyczy, który w 80% składa się z celulozy i zapewnia wysoką barierowość i ochronę przed tłuszczem oraz nadaje się do recyklingu.
Opracowano na podstawie informacji firmy Amcor