Firmy Diageo i ecoSPIRITS zawarły globalną umowę na dostarczanie do barów, hoteli i restauracji ginu Gordon’s, rumu Captain Morgan i wódki Smirnoff w opakowaniach wielokrotnego użytku z wykorzystaniem technologii ecoTOTE oferującej „mniej dwutlenku węgla, mniej odpadów”. W 2021 r. – w ramach programu Diageo Sustainable Solutions, inicjatywy poszukującej innowatorów technologicznych, którzy pomogą firmie osiągnąć cele ESG poprzez „wypełnienie luki technologicznej” w całym łańcuchu dostaw – firma Diageo po raz pierwszy nawiązała współpracę z ecoSPIRITS.
Rok później obie firmy podjęły współpracę przy uruchomieniu pierwszej inteligentnej sieci o obiegu zamkniętym w Indonezji. W kilkudziesięciu lokalach na Bali i w Dżakarcie, w tym w klubie La Brisa Bali, wprowadzono technologie ecoTOTE i SmartPour firmy ecoSPIRITS do dostarczania wódki Smirnoff. Do końca 2023 r. program działał aktywnie w 38 miejscowych barach.
SmartPour 2.0S Smirnoff Edition został opisany jako pierwsze urządzenie z obszaru internetu rzeczy (IoT) oficjalnie zasilane przez opartą na chmurze platformę oprogramowania CircularONE firmy ecoSPIRITS. Opracowano je z myślą o podniesieniu bezpieczeństwa, upowszechnieniu i zwiększeniu wydajności globalnej sieci ecoSPIRITS działającej w zamkniętej pętli.
Obecnie, w ramach porozumienia firm ogłoszonego pod koniec ubiegłego roku, sieć będzie oferować „elastyczne ramy”, w których w ciągu najbliższych trzech lat Diageo ma pilotować i upowszechniać na 18 rynkach opakowania działające w obiegu zamkniętym. W skład umowy wchodzi dystrybucja napojów spirytusowych Diageo do uczestniczących instytucji z wykorzystaniem 4,5-litrowego ecoTOTE.
ecoTOTE działa niczym znane z dystrybucji piwa wielolitrowe beczki (kegi). Zaprojektowany z myślą o wykorzystaniu do 150 razy i wyeliminowaniu do 1000 szklanych butelek w całym okresie użytkowania, pojemnik jest zabierany po opróżnieniu, czyszczony przez zewnętrzne firmy, następnie ponownie napełniany tym samym alkoholem i przekazywany do dalszej dystrybucji.
Taka forma transportu produktu do odbiorcy powoduje ograniczenie emisji dwutlenku węgla oraz odpadów w porównaniu z rozwiązaniami jednorazowego użytku. Już po szóstym użyciu ecoTOTE pozostawia mniejszy ślad węglowy niż szklana butelka o pojemności 0,7 l.
Dokładne dane liczbowe zostaną potwierdzone po zakończeniu trzyletniego okresu użytkowania.
Oczekuje się jednak, że przejście na ecoTOTE ułatwi firmie Diageo osiągnięcie celów zrównoważonego rozwoju, w tym programu Society 2030, w ramach którego dąży ona do zmniejszenia do 2030 r. emisji dwutlenku węgla o połowę w całym łańcuchu dostaw, osiągnięcia zerowej emisji dwutlenku węgla netto do 2050 r. oraz całkowitego wykorzystania energii odnawialnej w procesach produkcyjnych.
Misją ecoSPIRITS jest wyeliminowanie szkła jednorazowego użytku w przemyśle spirytusowym i winiarskim – skomentował Paul Gabie, dyrektor generalny ecoSPIRITS. – Jeśli chcemy, by GOZ upowszechniła się na globalną skalę, innowatorzy, tacy jak ecoSPIRITS, potrzebują wsparcia liderów branży, takich jak Diageo, w katalizowaniu przejścia z opakowań linearnych na opakowania o obiegu zamkniętym. W tych okolicznościach to nowe, globalne partnerstwo jest kamieniem milowym dla ecoSPIRITS i naszej podróży ku przyszłości o obiegu zamkniętym. (...)
Ewan Andrew, prezes Global Supply Chain & Procurement i dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w Diageo, komentuje: To kolejny przykład potrójnej wygranej, na której skorzysta planeta, konsumenci i Diageo. Będziemy w stanie zmniejszyć zarówno emisję dwutlenku węgla, jak i koszty, a puby i bary skorzystają z łatwości posiadania opakowań wielokrotnego użytku.
Opracowano na podstawie materiałów firmy Diageo