Zaangażowanie Polaków na rzecz środowiska rośnie – wynika z wrześniowego badania. Już 92% respondentów segreguje odpady opakowaniowe. To aż o 13% więcej niż w ubiegłym roku. O 10% wzrosła również świadomość dotycząca recyklingu kartonów po płynnej żywności – 67% badanych wie, że ten typ opakowań jest przetwarzany w naszym kraju. Tylko minimalnie powiększył się natomiast odsetek osób, które wiedzą, do jakiego pojemnika wkładać ten typ opakowań – 59% badanych wskazało pojemnik żółty.
Badanie, w którym uczestniczyło 1007 osób powyżej 18. roku życia, zostało przeprowadzone na zlecenie Fundacji ProKarton przez firmę badawczą SW Research. To cykliczny projekt Fundacji –już dziesiąty raz z rzędu Polkom i Polakom zadano pytania na temat selektywnej zbiórki odpadów opakowaniowych, w szczególności kartonów po płynnej żywności.
Polacy chcą przestrzegać zasad segregacji odpadów
Wyniki badania pokazują, że konieczność ochrony środowiska utrwala się w świadomości społecznej. Już 92% ankietowanych deklaruje, że przestrzega zasad selektywnej zbiórki odpadów opakowaniowych. To wynik o 13% wyższy niż w zeszłym roku. Zużyte opakowania częściej segregują mieszkańcy małych miast, liczących do 20 tys. mieszkańców (96%) oraz osoby powyżej 60. roku życia (96%), rzadziej zaś mieszkańcy województwa podkarpackiego (83%) i osoby w wieku 18-29 lat (87%).
Wyniki tegorocznego badania to znak, że gotowość do działań na rzecz środowiska rośnie w naszym kraju skokowo, a poprawna selektywna zbiórka jest kluczowym obszarem tej zmiany. Dzięki segregowaniu odpadów jeszcze więcej materiałów pochodzących ze zużytych opakowań może być poddanych procesom recyklingu i ponownie wykorzystanych w nowych produktach. W ten sposób chronimy przyrodę i ograniczamy zużycie zasobów naszej planety – komentuje Łukasz Sosnowski z Fundacji ProKarton.
Co zrobić ze zużytymi kartonami po mleku lub sokach?
Karton po mleku, soku czy napoju roślinnym należy po opróżnieniu wyrzucić do pojemnika żółtego, przeznaczonego na metale, tworzywa sztuczne i odpady wielomateriałowe. W tym roku nie zaobserwowano dużej zmiany w poziomie wiedzy Polaków w tym zakresie – wyniki badania pokazują, że wie o tym 59% ankietowanych, czyli o jeden punkt procentowy więcej niż w 2022 r. Właściwy pojemnik częściej wybierają osoby po 50. roku życia oraz mieszkańcy wsi. Biorąc za kryterium miejsce zamieszkania, najwięcej prawidłowych odpowiedzi wskazali mieszkańcy województw opolskiego i pomorskiego.
Warto zwrócić uwagę na fakt, że znacznie zmniejszył się odsetek osób, które nie zwracają uwagi na to, do którego pojemnika wyrzucają kartony po płynnej żywności. W 2022 r. było to 22% badanych, a w 2023 roku jedynie 9%. Wzrosła natomiast liczba osób wybierających pojemnik niebieski, przeznaczony na papier, do którego nie należy wyrzucać kartonów po płynnej żywności.
Obserwujemy, że Polki i Polacy mają wątpliwości, do którego pojemnika wyrzucać kartony po mleku, sokach czy napojach roślinnych. W tym kontekście warto zwrócić uwagę na fakt, że od 2025 r. zacznie obowiązywać system kaucyjny obejmujący puszki i butelki – również te na soki i mleko. Kaucją nie będą jednak objęte kartony, w które pakuje się te same produkty. To może doprowadzić do jeszcze większego zagubienia konsumentów. Dlatego coraz bardziej zasadne wydaje się rozszerzenie planowanego systemu kaucyjnego o kartony do płynnej żywności. Konsumentom łatwiej byłoby się odnaleźć, jeżeli wszystkie opakowania na te same lub bardzo podobne produkty podlegałyby identycznym zasadom selektywnej zbiórki – mówi Łukasz Sosnowski.
Recykling kartonów po płynnej żywności
Zdecydowanie wzrosła świadomość recyklingowa: 67% badanych wie, że kartony po płynnej żywności są poddawane recyklingowi – to o 10% więcej niż w poprzednim roku. Prawidłową odpowiedź częściej wskazywały kobiety, osoby w grupie wiekowej 30-49 lat oraz osoby z wyższym wykształceniem. Najmniejszy poziom wiedzy o recyklingu jest spotykany u osób w wieku 50-59 lat oraz mieszkańców województwa lubuskiego.
Cieszy nas tak duży wzrost wiedzy o recyklingu kartonów, tym bardziej, że mamy się czym pochwalić: do dotychczasowych krajowych recyklerów w tym roku dołączyła nowa instalacja do przetwarzania tego typu opakowań – w Ostrołęce. Jest to największy tego typu zakład w Polsce, który potroi moce recyklingowe kartonów do płynnej żywności w naszym kraju. Dzięki temu jeszcze więcej surowców będzie mogło być ponownie wykorzystanych, zgodnie z założeniami gospodarki o obiegu zamkniętym – podsumowuje Łukasz Sosnowski.
Opracowano na podstawie materiałów Fundacji ProKarton