Szybsze pakowanie z urządzeniami firmy Ishida
23 Jan 2013 12:22
Linia do pakowania firmy Ishida – w skład której wchodzą naważarka wielogłowicowa, automatyczna waga kontrolna i rentgenow-ski system inspekcyjny X-ray – umożliwiła firmie POEX, czołowemu czeskiemu producentowi słodyczy, zwiększenie wydajności i dokładności pakowania. Co więcej, zapewniła jednocześnie – z myślą o podniesieniu jakości produktu – skuteczną kontrolę na końcu linii.
Siedziba firmy POEX Velké Meziříčí, a. s. znajduje się w pobliżu Brna w Czechach. Firma zajmuje się pakowaniem produktów z owoców i orzechów, powlekanych czekoladą oraz bez powłoki czekoladowej, wytłaczanych i współwytłaczanych produktów śniadaniowych i przekąsek, wytłaczanego pieczywa chrupkiego i wyrobów promocyjnych pod własną marką (EXCLUSIVE) oraz dla wielu czołowych europejskich sieci sprzedaży detalicznej.
Firma zdecydowała, by za pomocą całkowicie nowej linii zwiększyć produkcję wyrobów z orzechów, między innymi z orzechów w polewie czekoladowej, a także owoców suszonych. Mając już doświadczenie z naważarkami firmy Ishida spodziewała się, że najnowsze modele naważarek tej firmy z serii R zagwarantują wysoką wydajność i dokładność – tym bardziej, że zastosowano w nich rentgenowski system inspekcyjny Ishida X-ray i automatyczną wagę kontrolną. Co więcej, cały ten projekt nie wymagał zwrócenia się do więcej niż jednego producenta maszyn. W przeszłości w firmie POEX pracowały zarówno naważarki linearne, jak i dozowarki objętościowe, a ostatnio naważarki wielogłowicowe miejscowej produkcji.
Pakujemy w opakowania o pojemności od 30 g do 500 g, co daje średnią około 100 g – mówi Jaroslav Caha, kierownik działu pakowania w firmie POEX. – Pakujemy głównie w torebki poduszeczkowe, a także w torebki stojące. Poprzednia linia pracowała z wydajnością zaledwie 40 opakowań na minutę, a na nowej naważarce firmy Ishida uzyskujemy aż 75 opakowań na minutę. Jest to wydajność o prawie 90% wyższa.
W przeszłości im szybciej pracowały maszyny, tym były mniej dokładne. Trudno było również ustawić taki poziom wibracji podajnika, by produkt przepływał równomiernie – dodaje Caha. Tymczasem nowa naważarka wielogłowicowa, jak przekonuje, nawet przy wyższych wydajnościach pracuje z taką dokładnością, że tolerancja nadwagi w stosunku do masy deklarowanej na opakowaniu produktu jest znikoma, czyli że ilość produktu wydawanego za darmo jest bliska zeru. W przypadku 100-gramowych mas zadanych średnia masa wynosi około 100,1 g, a standardowe odchylenie to jedynie około 0,2 g.
Firmie POEX chodziło nie tylko o podniesienie wydajności produkcji, ale także o to, aby nowa linia zapewniała wysoką jakość produktu i jego bezpieczeństwo. Rentgenowski system inspekcyjny Ishida IX-EA-2161 X-ray wykrywa nawet najmniejsze drobiny materiałów, które mogłyby stanowić zanieczyszczenie wyrobów cukierniczych, na przykład metali, szkła, kamyków, gumy i tworzyw sztucznych. Ważne jest również to, że prędkość taśmy przenośnika (do 60 m/min) zapewnia utrzymanie wysokiej wydajności i równej pracy maszyn przed linią do pakowania.
Automatyczna waga kontrolna Ishida DACS-W, umieszczona tuż za rentgenowskim systemem inspekcyjnym i wykorzystująca razem z nim podwójny zasobnik do odrzucanego (np. zanieczyszczonego) produktu, jest – jak przekonuje producent – najszybszą i najdokładniejszą wagą kontrolną w swojej klasie. Jej użycie gwarantuje zgodność z wymaganiami metrologicznymi, niezależnie od wzrostu wydajności produkcji w firmie POEX.
Firma POEX osiągnęła swój cel – podwyższenie wydajności do 5 ton wyrobów cukierniczych na jedną zmianę. Jaroslav Caha podkreśla jednak: Najkorzystniejsze dla naszego biznesu są dokładność naważania różnych produktów, dzięki czemu tolerancja nadwagi w stosunku do masy produktu deklarowanej na opakowaniu jest znikoma, w wyniku czego ilość produktu wydawanego za darmo stanowi praktycznie zero, ale także polepszenie kontroli produktu finalnego.
Opracowano na podstawie informacji firmy Ishida