Amerykańsko-singapurski projekt naukowy daje nadzieję na inteligentne wykorzystanie surowców roślinnych do pakowania żywności i ograniczenie zużycia tworzyw sztucznych. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda i singapurskiego Nanyang Technological University (NTU) stworzyli biodegradowlaną folię opakowaniową, której głównym składnikiem jest kukurydza. Jak przekonują twórcy, nowy produkt nie tylko jest ekologiczny, ale dodatkowo pozwala przedłużyć świeżość zapakowanych w niego produktów spożywczych.
Materiał bazujący na włóknach składających się z jadalnego kukurydzianego białka - zeiny (tzw. gluten kukurydziany, pozbawiony smaku i zapachu, często stosowany do powlekania papierowych kubków na napoje, owoców, tabletek i wyrobów cukierniczych), a także skrobi, celulozy i innych naturalnych polimerów, powstaje w procesie zwanym elektroprzędzeniem. W jego trakcie włókna wzbogacane są o antybakteryjne składniki, jak tymianek, kwas cytrynowy i kwas octowy.
Po zawinięciu w folię świeżej żywności (ryby, mięso itp.) owe składniki zaczynają – w miarę wzrostu wilgotności lub pojawienia się enzymów produkowanych przez bakterie – uwalniać się z włókien i niszczyć szkodliwe związki, zabijają je wraz z grzybami, które również mogą pojawić się w wilgotnym środowisku.
W czasie testów naukowcy posłużyli się świeżymi truskawkami, które podczas przechowywania w nowej folii wytrzymały cały tydzień zanim pojawiła się na nich pleśń, czyli 3 dni dłużej niż w klasycznym opakowaniu.
Dodatkową korzyścią jest biodegradowalność surowca oraz fakt, że wykorzystywana w jego produkcji zeina to produkt uboczny produkcji etanolu, a zatem nie wymagający osobnej uprawy kukurydzy. Na razie projekt jest na etapie testów, ale jego twórcy mają nadzieję, że w ciągu kilku najbliższych lat trafi do komercyjnego zastosowania.
Opracowano na podstawie informacji serwisu Interia.pl