Studenci zmieniają odpady po orzechach w opakowania
9 Apr 2021 09:24

Studencki projekt, który przetwarza łupiny orzeszków ziemnych w opakowania, zdobył światową nagrodę za innowacyjne opakowanie zgodne z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Australijski Instytut Opakowań (AIP) zgłosił siedem zespołów studentów Uniwersytetu Monash do globalnego konkursu WorldStar Student Awards, gdzie reprezentowali oni australijskie innowacje wybrane spośród ponad 300 nadesłanych prac. Każdy z siedmiu zespołów otrzymał wyróżnienie, zaś jeden z nich zdobył srebro w kategorii Zrównoważone Wzornictwo Opakowań.

Za pośrednictwem ukierunkowanego na współpracę z przemysłem studenckiego programu New Frontiers w ramach Monash Food Innovation (MFI) zwycięski zespół nawiązał współpracę z firmą Camel produkującą spożywcze kulki energetyczne. Celem projektu było stworzenie zrównoważonego opakowania z łupin/łusek orzeszków ziemnych - głównego produktu ubocznego pozostającego po procesie produkcji orzeszków. Te pozostałości poprodukcyjne – czyli odpady – tradycyjnie trafiały wprost na wysypisko lub do spalarni i przyczyniały się do wzrostu emisji dwutlenku węgla. Zespół studentów zaczął rozmyślać nad sposobem przekształcenia ich w coś użytecznego.

Nagrodzeni studenci stworzyli tekturowe opakowanie na żywność zawierające 30% łupin orzeszków ziemnych, które jest w pełni organiczne, wegańskie i kompostowalne.

Jesteśmy bardzo zadowoleni z otrzymania srebrnej nagrody w kategorii zrównoważonego rozwoju. To, że ta koncepcja została oceniona i dostrzeżona na międzynarodowej arenie sprawia, że cała nasza ciężka praca i ambicje związane z opakowaniami przyszłości są tego warte - powiedziała studentka Uniwersytetu Monash Caterina Palma, która zdobyła nagrodę wraz ze swoimi rówieśniczkami Sherlyn Marvella i Tamanną Kibrea.

Ta nagroda oznacza, że nowe, innowacyjne i zrównoważone opakowania produktów zdobywają coraz większą popularność. Niezmiernie cieszy nas szansa potencjalnego wdrożenia i wykorzystania w przyszłości naszej tektury z odpadów po orzeszkach w zrównoważonych opakowaniach.

Opracowano na podstawie informacji Uniwersytetu Monash