Dwa nowo zainstalowane - w holenderskiej spółce Onion Specialties International BV - modele naważarek wielogłowicowych CCW-RS-214 Ishida demonstrują swoją wszechstronność i zdolność produkcyjną przy pakowaniu chrupiącej smażonej cebuli do torebek o masach od 200 g do 12,5-kilogramowych worków, przy aktualnej produkcji do 80 ton tygodniowo.
Typowe prędkości naważania dla torebek o masach 200 g i 500 g to, odpowiednio, około 100 oraz 70 na minutę, przy dokładności na poziomie do 0,5 g masy docelowej. Nowe naważarki są eksploatowane w średnim zakresie swych mocy produkcyjnych i są przygotowane do sprostania wyższym wymaganiom rozwijającego się przedsięwzięcia biznesowego.
Firma Onion Specialties jest stosunkowo nowym graczem na światowym rynku chrupiącej smażonej cebulki, w odróżnieniu od zespołu zarządzającego, który posiada wieloletnie i rozległe doświadczenia, z dyrektorem zarządzającym Bertem Schotem pracującym w branży od ponad 30 lat. Nie dziwi zatem, że w ciągu roku od rozpoczęcia produkcji firma przekroczyła zakładany cel sprzedażowy o 50%, nie tylko na rdzennych rynkach Europy i Ameryki Północnej, ale także poza nimi, w Brazylii, Chile, Japonii, Chinach i Indonezji.
Bert Schot, rozpoczynając nowe przedsięwzięcie oparł się na swojej zdobytej wiedzy i doświadczeniu z rynku urządzeń produkcyjnych i pakujących oraz zdecydował się na zakup najlepszych w swojej klasie systemów. Eksploatował już naważarki Ishida w poprzednich firmach; „Uważam, że są one zwyczajnie trochę lepsze od konkurencji”- wyjaśnia.
Aktualnie maszyny są eksploatowane na pojedynczej zmianie, pięć dni w tygodniu, jednakże ich wydajność produkcyjna może być zwiększona w zależności od potrzeb rozrastającego się przedsięwzięcia. Jedna z naważarek obsługuje mniejsze masy pakowane do torebek, podczas gdy druga maszyna realizuje zwielokrotnione zasypy, zapełniając opakowania wielkości hurtowej. Zainstalowane naważarki wielogłowicowe Ishida są urządzeniami w wersji wodoodpornej (WP) i, w nawiązaniu do ambitnych planów firmy Onion Specialties, w przyszłości będą również mogły obsługiwać mrożone wkłady produktowe.
„Naważarki potwierdziły swoją wybitną stabilność i niezawodność” - mówi Bert Schot. „Są bardzo łatwe w eksploatacji oraz w konfigurowaniu, gdzie proces tzw. przezbrajania odbywa się za dotknięciem jednego przycisku.”
Misją Onion Specialties, jak mówi Bert Schot, nie jest zdobycie pozycji największego gracza na rynku, ale uznanie za wiarygodnego, wysokiej klasy partnera biznesowego. „Poszukujemy takiego samego partnerskiego zaangażowania od naszych dostawców. Ishida prezentowała tą cechę w przeszłości i kontynuuje ją w tym nowym przedsięwzięciu” - podsumowuje Bert Schot.
Źródło: Isihida